Üveg Part – amit az ember elrontott, a természet helyrehozta

Ebben a történetben nem csak a part a gyönyörű, hanem maga a történet is… Kicsit most is úgy érezzük, hogy minden jó, ha jó a vége!

Kalifornia Állam, Fort Bragg városának lakói, nem éppen haladó szellemben, az Óceán egyik elhagyott partját használták szemétlerakónak már az 1900-as évek elejétől. Később, úgy negyven év múlva, amikor több szemét már nem fért el, újabb szemétlerakó helyet „nyitottak” közvetlenül mellette. Ide 1949-től 1967-ig dobáltak ki mindent, amire már nem volt szükség. (Hát… igen…)

glass-beach-diptych1-940x705Ebben az évben a Vízügyi Igazgatóság bezárta a telepet, és szépen lassan elkezdődött a takarítás. Előbb a veszélyes hulladékokat és a fémet távolították el, majd 1997-ig viszonylag lassan, de elég szép területet sikerült megtisztítani. A sziklák és kövek közül azonban szinte lehetetlen volt az üvegeket, darabokra tört cserepeket kiszedni, így azok maradtak. És formálódtak, és tisztultak, és valóságos csodává váltak.

Glass-Beach-3

A part 2002 óta állami tulajdon és természetvédelmi terület. A sors iróniája, hogy míg korábban mindenki ideszórta a szemetet, ma már nem szabad innen elvinni. Naponta 1000-1500 turista látogatja a partot, és valamennyien vinnének egy-egy színes, különleges üveget. Ez azonban tilos!

19-glass-beach-california-940x715

Jelenleg is tárgyalások folynak arról, hogy gazdagítsák-e további üvegekkel a partot, vagy csak szimplán bízzák ezúttal a természetre. Bármilyen csodásak is a színes üvegek, mi inkább arra szavazunk, hogy az ember ne háborgassa a vizek világát!

2-glass-beach-california

 

Fotók: MatadorNetwork

Comments Disabled