Nem csak anya vagy!

Provokállak? Nehogy azt hidd. De, ha beütöd a „dolgozó anya”,  „női szerepek”  szavakat a keresőbe laptop előtt egyik kezével gyermeket etető nőket, nyolc kezű sívákat, zsonglőröket ábrázoló képek jelennek meg.

Ezek a képek tényleg a valóságot mutatják – abban az értelemben, hogy a nőkre valóban többlet teher nehezedik (munkahelyi és otthoni helytállás kettős terhe) a gyermekvállalást követően. Ezek a képek azonban azt az illúziót keltik, hogy mindez egy végeláthatatlan küzdelem, amiben kötelező VÁLASZTANI az egyensúly érdekében, az egyensúly megteremtése pedig mindenképpen megszakadással és lemondással jár.

De miért kell nekünk, nőknek a munka és magánélet kettősségébe kényszerítenünk magunkat?

Az életünk sokféleségének ez olyan leegyszerűsítése, ami csak zsákutca lehet. Miért válasszunk két lehetőség közül, ha sokkal több lehetőség közül is választhatunk?

Mert az anyaság az identitásunknak EGYIK része, ami egészen anyává válásunkig nem is létezett – azoknak a nőknek, akik nem anyák, nem is létezik. Az anyaság mellett még nagyon sok identitásunk van: testvér, gyerek, barátnő, szerető, munkatárs, vezető, stb.

Nem kétpólusú világban élünk, hanem sokpólusúban, az identitásaink mind-mind lehetnek egyéni sikerességünk területei. És ezekhez bármikor nyúlhatunk, bármikor meríthetünk belőlük erőt akkor, amikor egy másik területen kihívásokkal, esetleg kudarcokkal szembesülünk.

Az identitásunk sokfélesége adja erőforrásainkat, támaszainkat.

A mai magyar társadalomban úgy tűnik, a női önkiteljesedés szinte kizárólagos mérőszáma hogy jó anya-e vagy sem. Önmagunknak is tartozunk annyival, reálisan és kapcsolataink, életterületeink teljes repertoárját áttekintve értékeljük magunkat, egymást. 

Young woman thinking of her pregnancy plans closeup face portrait and sketches overhead. Planning purchases for newborn baby

Anyaként is vannak jobb és rosszabb periódusok, barátként is, munkatársként is, élettársként is, testvérként is. Minden területen vannak sikereink is, és ezt a sokféle lehetőséget önmagunk energetizálására. Ne kényszerítsük bele a munka és magánélet mindent összemosó kettősségébe.

Tágítsuk ki a világunkat a sokoldalúságunk, személyiségünk és az életben betöltött pozícióink és kapcsolataink szerint. Mindegyik ezek közül egy potenciális sikerforrás.

Neked hányféle identitásod van?

Gyors gyakorlat, amivel összegyűjtheted a saját erőforrás területeidet: rajzolj egy virágot sok szirommal, és mindegyikbe írd bele különböző identitásaidat (minden sziromba egyet). Ha listáztad őket, akkor tekintsd át, és gondold végig, melyik területen milyen sikereid vannak – melyik az a terület, ahol most több energiára van szükséged, és melyik terület sikeréből tudsz ehhez meríteni?

 

Comments Disabled