10 megfontolandó tény a házasságról

Csodálatos dolog, amin dolgozni kell – ezt már tudjuk. Mégis újabb és újabb válásokról hallunk, van recept? Nincs. De néhány dolgot nem árt tudnod…

1.   A lila köd felszáll

Talál ezt hallottuk a legtöbbet, mégis, ez az, amivel a legnehezebb megbirkózni. És talán ez az, aminek a hiánya a legjobban aggaszt sokakat. (Néhányan egyébként ezért nem házasodnak.) Mégis a tény, tény marad: a pillangók a gyomrodban kicsit elcsitulnak.

Készülj fel, hogy egy bizonyos ponton az érzéseid megváltoznak, de ez még nem jelenti a házasságod végét. (Sőt!)

2.   A szerelemnek sok formája van

Nem feltétlenül csak a megőrülős, egymást „felfalós” szerelemben kell hinni. Ez embertől, kortól, szenvedélyességtől is függ. És bizony napoktól, hetektől, stressztől, munkától is. Ne elemezd túl a kapcsolatot – hagyd, hogy menjen a maga útján. Élvezd az utazást, és légy türelmes. Magaddal, és a társaddal is.

635866911041044622-266500788_wedding

3. Nem fogjátok minden nap imádni egymást

Békülj ki a ténnyel: bizony lesznek napok, amikor a hátatok közepére sem kívánjátok egymást. Nem azért mert elmúlt a szerelem, hanem azért, mert az ember ilyen: néha szüksége van magányra. Ettől még nem szűnt meg a fizikai vonzalom – csak épp nem gombnyomásra működik. Ettől még ne pánikolj!

4.   Ki kell mutatnod a szeretet akkor is, ha nem akarod

A dolgok néha nem mennek simán – ilyen az élet. A társunk is követ el baklövést, van rossz napja, elront dolgokat. Ha ez pont egybe esik azzal, hogy neked is rossz napod van vállald be. Ülj mellé, készíts egy teát (vagy italt) és hallgasd végig. Legyél képes magadat második helyre sorolni. Soha ne felejtsd el: egy csapat vagytok!

 

5. A házasság egy utazás

Néhányan azt hiszik az „Igen!” kimondásával már minden rendben. Pedig csak ott kezdődik a java. Néha be akarod majd dobni a törölközőt olyan nehéz lesz, de nem teszed – mert jön egy új nap.

6. Ha javításra szorul – még nem biztos, hogy ki kell dobni.

Aki szerető szülők gyermekeként nőtt fel nagy elvárásokkal vág neki a házasságnak, és hajlamosabb is lesz egy elképzelt mesevilágot várni. (Pedig… kérdezze meg a szüleit!) Nincs tökéletes házasság. Olyan van, hogy valakik jó kommunikációval, tisztelettel és szeretettel megoldják a gondokat. De ismét csak azt mondjuk: meló. Kemény meló.

(Nem a legjobb dolog a Facebookon nézegetni tökéletes párok, tökéletes fotóit. Ez sokszor csak egy hazug kép. Tökéletes poszt igen, de lehet, hogy semmi más.)

7. A gyermekvállalás stresszel jár

Csodálatos és nehéz munka a gyerek nevelés. Érkezik egy poronty (vagy több) és apró lábaival szétrúgja a rendszert. Igen, ez változásokkal jár. Ha azzal hitegeted magad amit a rózsa illatú blogokon és magazinokban olvasol rossz úton jársz. Türelem kell magadhoz is, hiszen senki nem születik tökéletes anyának (nem, senki) ne is vágyakozz ilyen szerep után. Figyelj, tanulj és kommunikálj. A párod is először apa, hagyjatok időt egymásnak, hogy megszokjátok az új helyzetet. Ez kemény hónapok, gyakran évek munkája.

8. A szerelemnek vannak fizikai megnyilvánulásai

A szex fontos – ha nincs, akkor valami nincs rendben. Idővel enyhül az egymás utáni „őrület” de fontos, hogy tudd: szükség van rá. Mindkettőtöknek. Ne felejts el őszintének lenni, és megélni a szexualitásodat is a kapcsolatodban – és erre esélyt adni a társadnak is.

9. Kommunikáció nélkül nincs sikeres házasság

Őszinte és igaz – még akkor is, ha nehéz. A sikeres házasságokban nincsenek elhallgatott sérelmek, évekig húzódó konfliktusok. Hogy is lehetnének, amikor ezek felőrlik az embert? Ha megbántódtál meséld el miért, ha úgy érzed valami nincs rendben kérdezz. Jobb összeszedni magad és feltenni egy kényelmetlen kérdést, mint évek múlva egyedül díszíteni a karácsonyfát…

10. Ne várd el, hogy a házasságod tesz majd boldoggá

Sokan elvéreznek az első néhány évben és ennek a legfőbb oka az a jelenség, hogy a házasság csak egy, a listán szereplő dolgok közül. Pipa, megvan, mehetünk tovább, és akkor én most boldog leszek. Rossz hírünk van: ETTŐL nem leszel. Kívülről érkező dolgok ugyanis ritkán tesznek boldoggá. A probléma tovább gyűrűzik, ha ezt közvetíted is: most akkor nem vagyok már boldog? Miért nem? Az a rész mikor jön?! Mikor?!

Ilyen súlyos elvárásokkal egyszerűen nem tud működni egy házasság. Ereszd ki a gőzt máshol, és ne nyomd agyon a kapcsolatodat. Se. És a társadat se. Keresd a harmóniát magadban. Az kezdetnek bőven elég lesz.

 

Comments Disabled