Legyél otthon kapitány! Matróz stílus a lakberendezésben

Idén nyáron kétszer is sikerült vízparton nyaralnom. Szakmai ártalomként mindig megfigyelem az éppen aktuális szállások hangulatát. Hogy mi volt a közös jellemző a két szállásom között? Mindkettő tengerész stílusú volt: a színek, minták, berendezési tárgyak, kiegészítők.

De mielőtt elmerülnénk benne, néhány ikonikus matrózról muszáj beszélnünk! Ki ne ismerné Popeye a tengerészt, aki a spenótból merítette az erejét?

Alfred Eisenstaedt leghíresebb képe a matróz és a nővér csókjáról a Times Square-en 1945. augusztus 14-én készült, azon a napon, amikor Truman elnök bejelentette a második világháború végét.

Vagy ki nevette végig Rejtő Jenő tengerész történeteit, Fülig Jimmyről vagy Piszkos Fredről, a kapitányról?

Az 1700 és 1715 közötti (a kalózok aranykoraként emlegetett) időszakban bírósági listák tanulmányozásakor kiderült, hogy a kalózok 90%-a matrózokból került ki, akiket kirúgtak a tengerészetből, vagy vonzotta őket a könnyed életforma és a gyors meggazdagodás.

Megfilmesített kalóztörténetekből van számos, gondolok itt csak a Fekete Kalózra (Douglas Fairbanks által eljátszott gonosztevő egy 1926-os némafilmben, akinek öltözködése és vívótechnikája később alapul szolgált a Zorro figurájának kialakításában), Sandokanra (Emilio Salgari híres hőse a brit kelet-ázsiai gyarmatokat fosztogatta, alakját Kabir Bedi tette halhatatlanná), vagyJack Sparrow kapitányra (a Karib-tenger kalózára, alakítója egyik kedvenc színészem Jonny Deep).

Vegyük sorba, mitől lesz tengerész stílusú egy lakberendezés.

Elsősorban kék, fehér és piros színek jellemzők rá: a kék tenger ezer árnyalata, a homok bézstől hófehérig terjedő színe, egy kis pirossal élénkítve. Mintában egyértelműen a kék-fehér csíkos, de egyre inkább terjed a tengerész motívumok megjelenítése a tapétákon, textileken.

Érdekes lehet a szoba egyik falát térkép mintás tapétával burkolni, avagy csak egy keretezett térképpel dekorálni.

A kék-fehér mintát alkalmazhatjuk kárpitozott bútorok esetében is, így válik a szoba fókuszpontjává.

Az egyedi uszadékfából készült bútorok, lámpák, kiegészítők visszaidézik a vízparti nyaralás hangulatát.

A gyerekszobába bátrabban játszhatunk a formákkal, egy mentőöv, hajó ablak tükör dekoráció, vagy hajó alakú ágy is bekerülhet, csemetéink nagy örömére.

Wieki Somers designer által tervezett káddal, vagy csak a kiegészítőkkel becsempészhetjük a fürdőszobába is a vízparti hangulatot.

A kiegészítők közül a hajókötél több funkcióban történő kihasználását emelném ki: legyen szó akár asztali lámpáról vagy lépcsőkorlátról.

 

 

Végezetül annyit, hogy az évszakok változásával a színek, stílusok is változnak, de aki a vízpart, tenger szerelmese, annak a tengerész stílus örök, ezért bátran jelenítse meg az otthonában, talán ebben a környezetben hidegebb napokon is könnyebb kivárni a következő nyarat.

 

Comments Disabled