Tengerész stílus – ki mondta, hogy csak nyáron trendi?

Itt van nyár utolsó napja . És mint ilyen, mi igencsak nosztalgikus hangulatba kerültünk. Idézzünk vissza a 2016-os nyári trendek közül egy klasszikust: a tengerész stílust.

Tudtátok, hogy az angolszász területek tengerészei több, mint kétszáz éve, kék-fehér egyenruhában járnak? Ennek praktikus oka abban keresendő, hogy az erős kontraszt miatt, ha valaki esetleg bajba került volna, azt hamarabb észrevették a vízben. Mivel a tengerésztiszteket mindig is tisztelte és elismerte a társadalom, így mindez trendet teremtett, mégpedig olyat, ami szezonról-szezonra valamilyen formában megjelenik a divatban. Mindig egy kicsit más, mindig valamiben új, de a lényegét tekintve mégiscsak változatlan.

Sokan úgy vélik, hogy mindebben nagy szerepe van Coco Chanelnek. Ennyi idő távlatában nehéz ezt egyértelműen kijelenteni, egy dolog azonban biztos: ő maga is árult kék-fehér kényelmes, lezser női öltözetet.

Coco ChanelMiből is áll a tengerész stílus? A legtöbben azonnal vágjuk rá a választ: sötétkék (azaz “navy blue”, nem véletlenül maradt meg már szinte a magyar nyelvben is ez a jelző), hófehér, tűzpiros és kiegészítésképpen egy kis arany.

A Francia Riviérát idéző hangulat a divatvilág örökös nagy kedvence klasszikusan elegáns csíkos darabjaival.

Stílustipp:

Az örök „hagyományos” tengerészstílussal sosem lősz mellé, ráadásul idén a klasszikusnak számító színek mellett az extrém(ebb) színpárok is főszerepet kaptak. A kék-fehér-piros színösszeállítás mellett számos élénk színvariációt találunk, és a csíkos minták is megújulnak mind formában, mind léptékben. Izgalmas megoldás például a különböző irányú és szélességű csíkos darabok vegyítése egy öltözéken belül. Kiegészítőnek csodás horgolt darabokat, kalapokat és ékszereket álmodtak a tervezők. Természetesen a kosztümök, blézerek, kabátok és kötött termékek is visszatérnek – egy kis csavarral.

Miért is szereti mindenki a tengerész stílust?

Mert egyszerűsége mellett van benne egy kis glamour és sikk, valamiféle örök és időtlen eleganciát sugároz. Valljuk be, ez a stílus mindenki számára a nyarat, a meleget, a vízpartot idézi, így azt hiszem érdemes megőriznünk az őszi ruhatárunkba is ebből a hangulatból.

Egy „navy blue” klasszikus vonalú karcsúsított blézer egyébként is alapdarabja kell, hogy legyen egy igényes nő ruhatárának (tudjátok, ezzel egyébként a feketét is remekül ki lehet iktatni).

 

Farmerral vagy egy csinos chino nadrággal (vagy éppen ceruzaszoknyával), egy csíkos felsővel párosítva tökéletes akár az irodába, akár egy késő esti programra, még ősszel is.


Ha pedig már unod a klasszikus megoldásokat, bátran kísérletezz különböző csíkos minták vegyítésével. Ezt azonban csak azoknak a hölgyeknek javaslom, akik biztosak a dolgukban, hisz tudjuk, a csíkok léptéke és mérete magabiztos tudást kíván. Így azonban egészen izgalmas és újszerű szetteket állíthatsz össze ősszel is.

Comments Disabled