Tengerpart otthon – némi humorérzékkel

Őrült gondolatom támadt: egy hétig úgy éltem, mintha nyaralnék … Bár én remekül éreztem magam, a kerületben azóta veszélyes őrültként tartanak számon.

Előfordul, hogy az ember lányán kitör a nyaralhatnék, még akkor is, ha éppen nem aktuális. Rengeteg olyan cikk született már, ami azt taglalja, hogyan csinálj magadnak otthon vakációt. Arról azonban már nem szól a fáma, ha tényleg megteszed. Ha tényleg úgy viselkedsz, mint aki nyaral. Nos, én megtettem, és nagyon érdekes tapasztalat volt.

Pihi-szuszi

A nyaralás egyik talán legfontosabb része, hogy kipihenjük a fáradalmakat.  Tehát, alvásra fel! Már csak azért is, mert este buli van. (ööö… hát nem… de erről majd később).  A délutáni sziesztákat céloztam meg. A harmadik nap után valahogy teljesen bamba lettem. Hiába ittam kávét délután, ez valahogy mégsem volt ugyanolyan, mint a tengerparton. És mivel este nem tudtam aludni egy idő után felhagytam vele.

Lezser elegancia

A nyaralás alatt az ember nem foglalkozik azzal, hogy papucsban, melegítőben, vagy sortban rohan be a sarki boltba ásványvízért. Úgy döntöttem én is lelazulok. Melegítőben indultam el potom kétszáz métert. Ki a lépcsőházból, át a zebrán be a boltba. Fő a kényelem – gondoltam magamban, amivel csak egy baj volt. Az emberek tekintete. Nem értették. Már a szomszédom sem a liftben, de mivel jól nevelt, nem bombázott a terminátori kérdéssel: „Minden a tisztítóban?” Egy szó, mint száz: kinéztek. Vagyis inkább le. De azt gondoltam, ez nem szegi kedvem. A melegítő marad. Ha már Király Gábor divatot teremtett, akkor meg pláne…

Nekik persze lehet...

Nekik persze lehet…

Napozás az erkélyen

Nem, ezt tényleg nem gondoltam át. Felső szomszéd boldog volt, a gyerek pancsolt, az erkélyünk alatt sétálók ordítottak. Hát semmit sem lehet nyugodtan csinálni! – ordítottam fel fél óra múlva, amikor a fiam kiborította a lavórt. Ebből se lesz ma Zen…

Mindent ehetsz, hiszen nyaralunk

Fagyi. Reggelire, ebéd utánra, vacsora utánra. Mindenkinek van őrülete: nekem ez. Amikor megjön a kánikula, vénásan adagolom magamnak a fagylaltot. Hétfőtől szerdáig tartott a paradicsom. Csütörtök reggel torokgyulladással ébredtem. Tessék nekem elmondani, hogy ez vízparton miért működik? Avagy a torok is tud nyaraló állapotba kerülni?

Mondom, mindent ehetsz

“Girosztál”, sült krumpli, hekk, lángos, fagyi, hamburger. Tudom, hogy a fitnessz fasiszták most leájultak a székről, de hát most mit szépítsem? Ha nyaralunk valahogy jobban csúszik a csokis gofri! Namost akkor, hogy lehet az, hogy ilyen ételek mellett az ember szívesen ugrál bikiniben? A trükk egyszerű: a nyaralókban, hotelekben nincs egész alakos tükör… ugye, hogy ugye? A miénket egy hétre letakartam. A Zen meglegyintette orcám.

TEXT-EatBeachSleepRepeat

Jeges tea

Ennyi jeges teától (literek) két dolog történt. Először is, a nap nagyobbik részét a klotyón töltöttem, (még hogy senki nem pisil a mödansziébe…) illetve azt hittem szívrohamot kapok a koffeintől. Hamar biztosítottam a szomszéd nénit, hogy a délutáni lángos teszi, és benyomtam egy pálinkát. Kicsit jobb lett a helyzet.

Nevetés

Észrevettem, hogy ahogy elhagyjuk a város határát jelző táblát szinte azonnal mosolyogni kezdek. (Szerencsére visszatéréskor nem történik az ellenkezője, bár időnként előfordul, hogy hazaindulás előtt heveny sírógörcsöt kapok.) Vidámabb, hangosabb és lazább leszek. Két napig vigyorogtam a szembejövő emberekre, és viszonylag kevesen viszonozták. A boltban az undok vörös pénztárosnőtől megkérdeztem hogy telik a napja ilyen kánikulában és annyira meglepődött, hogy nem is válaszolt. Azóta azt hiszi hajtok rá. A Zen már majdnem megjött, de úgy tűnik, tovább adni egyelőre dőreség.

Toddlers having ice cream on the beach --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Lazítás

Én próbáltam. Tényleg. Annyira próbáltam, hogy még a telefonomat is kikapcsoltam, de … hát, nem ment. Volt néhány jó órám, néhány jeges teával eltöltött magazinböngészős percem az erkélyen (még a szívroham előtt), de valahogy nem ment. A mondás szerint, a boldogságunkat magunknak köszönhetjük, és ha akarok, tengerpartot csinálhatok a nappalimból is egy jó adag kagylóval. Én inkább maradok az eredetinél.

Beach huts

 

A kísérlet tanulsága kézen fekvő: humor érzék nélkül nem élet az élet, és aki mást mond, az hazudik. Magára vessen. Akkor is mosolyogni fogok, ha azt hiszik rólam, hogy éppen hittéríteni mennék oda, kezemben egy Őrtoronnyal. Nem. Ha jó kedvem van, azt nem adom. Ugyanakkor érdekes, hogy kitérdelt naciban miért ne mehetnék le a sarki boltba. Egyszer megtettem  –  és nem éreztem jól magam. Pedig, nem akkora vétek ez azért. Lehetséges, hogy mediterrán országokban sokkal elnézőbbek a nőkkel?

Comments Disabled