Figyelj, tini… csak azt akarom mondani…

Figyelj! Te! Igen, te, neked mondom, hogy olyan voltam, mint te. Nem tudtam mit kezdeni azzal, hogy nővé értem, és igyekeztem hangos és vulgár beszéddel a többiek közt felhívni magamra a figyelmet.

Figyelj, nincs semmi baj. Nincs rendben, hogy a fiúk belekötnek abba, hogy miért vagy megint flanel ingben és feketére kihúzott szemekkel. Az a helyzet, hogy én már tudom: takargatod magad.

Figyelj, anyád nem ért meg. Talán ő tudott mit kezdeni a hirtelen jött nőiességgel – te nem tudsz, de ez nem baj. Mert majd belejössz… lesz még olyan pillantásod, hogy megállítasz egy férfit az utcán.

Figyi, tudom, hogy arra hajtasz, hogy jön majd egy fiú, aki különb lesz mindegyiknél, aki mögé lát a fekete szemceruzának, és akinek szép lesz a haja, és jó lesz az illata. Persze, majd ő megfejt. Persze, majd ő haver lesz, akivel lehet menni, csavarogni csak úgy, követ rúgni zavartan, és megélni az első érintést. Megfogja majd a kezed nyugi.

Figyelj, ne aggódj a szerelem miatt. Mindig jön. Az ilyen. Te sem úszod meg.

Figyelj, anyád nem érti, hogy miért takargatod magad szakadt farmerben és bakancsban a kánikulában is. Jó, ha megérted, hogy ő ezt nem érti. Anyád gyönyörűnek lát – még akkor is, ha ezt nem mondja, mert a mindennapok ledarálják, és csak este a vacsoránál látod őt, akkor is hulla fáradt.

Figyelj, legyél hozzá türelmes – a belét is kidolgozza érted.

Figyelj, jó lenne, ha nem másokhoz mérnéd magad. Tudom, tudom, ne magyarázzam meg, te úgyis jobban tudod. De tudod, mi van? Én negyven vagyok, és már arra sem emlékszem, hogy mikor, kinek akartam megfelelni. Elfelejted majd te is.

Lesz majd szerelem. Lesz majd barátság, ami tart. És lesz olyan is, ami nem. Ne csapd be magad. Az a csaj, aki rámászik a srácra, aki neked is tetszik nem barát. Nem. Nem az. Még akkor sem, ha te lemondanál róla a kedvéért. A barátságotok kedvéért. Tudom, Hollywood, de sajnos ez a papírforma. Mi lenne ellenkező esetben?

És figyelj, az sem a barátod, aki szerint nem vagy csinos. Aki azt mondja, hogy hülye ötlet volt levágatni a hajad. Lehet, hogy az volt… de kit érdekel? Mikor ne legyen béna hajad, ha nem a tabló képeden? Mindenkinek béna a tabló képe. (Tapló kép…)

Figyelj, a barátság nagyon fontos dolog – ne pazarold el Instagramon pózoló csajokra. Inkább keress olyat, aki téged is végig hallgat. Valahol ott van.

Figyelj, tök jó lenne, ha megtalálnád, hogy mit szeretsz. Amit tényleg te szeretsz, nem pedig a banda. Ha te rokker vagy, akkor legyél az. Ha nem vagy, akkor ne legyél. Ne felejtsd el, hogy nem kell különlegesnek lenned – mert már az vagy. Avagy „Soha ne legyél szlogen, hisz költészet vagy.”

Ráérsz megváltani a világot, ráérsz Start Up céget gründolni, ráérsz még mindennel. Ne engedd, hogy lenyomjanak. Nem vagy mások eszköze a boldoguláshoz, nem vagy kezdő vállalkozó, nem vagy fényképész, nem vagy író, nem vagy olimpikon (vagy esetleg igen…), nem vagy sztár. Lehetsz, de még nem vagy.

Figyelj, el fogsz bukni. Ezerszer. Sok mindenben. Sokszor. Aztán sírsz majd, és sokszor úgy gondolod, nem ez az utad. De ha újra nekivágsz ugyanannak, akkor talán mégis az az utad. És válhatsz bármivé. De ez idő. Fejlődj, tanulj.

Figyelj, fejlődj, tanulj – a saját ritmusodban. A saját normáid szerint. A saját kedved szerint. Még azt is mondanám, hogy a saját stílusodban. Van, aki szabadon szereti.

Figyelj, azért mert másoknak jobb a marketingjük, erősebb a támogatásuk még nem biztos, hogy jobbak nálad.

Azért, mert annak a másiknak több a pénze, még nem biztos, hogy eredetibb, vagy tehetségesebb, mint te.

Sokan vagyunk későn érők. De szerencsére, az életbe sok minden belefér. Belefér az is, hogy csak felnőtt fejjel találod meg a hivatásod, a párod, a neked való életet.

Figyelj, ne aggódj. Az állandó gyomorgörcs is elmúlik majd. Szerzel rutint. A vizsgákhoz, a szereplésekhez, az ismerkedéshez, a szíved kiöntéséhez. Egyeseknek gyorsabban megy, másoknak lassabban, de nincs egyikkel sem semmi baj.

Figyelj, néhány év múlva nem fog számítani, hogy hány másodperc alatt futod a százat, hogy érted-e a matekot, hogy ismered-e a periódusos rendszer minden elemét.

De számítani fog, hogy hogy emlékszel vissza ezekre az évekre.

Aztán nem fog számítani, és ahogy öregszel, majd ismét számítani fog. Anyád szeret. Ez biztos. Ha kérdésed van, biztos megpróbál majd úgy válaszolni, ahogy ő gondolja, ahogy szerinte helyes.

Csak néhány pillanat fog számítani. Néhány döntés, ahogy te döntesz. Ahogy másokra hat a döntésed. Ahogy megéled ezeket a pillanatokat.

Figyelj, ne idegeskedj. Rendben lesz minden a végén. Ha nincs rendben, akkor az még nem a vége – John Lennonnal szólva. Jó zenét csinál – hallgasd meg. Érdemes.

gsbox_banner

Comments Disabled