Mindent a micellás vizekről…

Néhány éve még azt sem tudtuk mi az a micellás víz. Ma már szinte nincs is olyan gyártó, akinek ne lenne a termékei között. Megkértük Odilt, a Krémesen szép az élet bloggerét, hogy tegyen rendet a fejünkben. (Illetve a polcunkon!)

A micellás vizek sikere évek óta töretlen, sokan azonban máig nincsenek tisztában azzal, miben is különbözik egy hagyományos arctisztítótól vagy sminklemosótól. Különbözik egyáltalán? Naná!

Maga a micella egy gömb alakú molekula halmaz, ami vízvonzó és víztaszító molekulákból épül fel. Különlegessége abban rejlik, hogy használat közben ez a gömb kinyílik, és magába zárja a zsíros szennyeződéseket anélkül, hogy vizet vonna el.

A micellás vizek gyakorlatilag kiváltják a sminklemosót, arctisztítót, illetve a gazdagabb változatok még tonik helyett is megállják a helyüket, tehát több legyet üthetünk egy csapásra.

Kezdetben csak patikákban találkozhattunk velük, mára már minden valamire való kozmetikai cégnek van legalább egy verziója, de a három sem ritka. Ezzel csak az a baj, hogy minél nagyobb a kínálat, annál nehezebb megtalálni a számunkra megfelelőt, mert bizony micellás víz és micellás víz között is van különbség. Elsősorban fontos tudnod milyen a bőrtípusod, majd annak megfelelően kiválasztani azt az egyet a sok közül.

Érzékeny bőr esetén, illetve ha a sminkelmosót is ki szeretnéd váltani (azaz a szemfesték eltávolítására is használnád), akkor érdemes illatmentes változatot keresni, ezzel is elkerülheted az esetleges allergiás reakciókat. A zsíros, pattanásos bőrre kifejlesztett micellás vizek általában több bőrnyugtató vagy gyulladáscsökkentő összetevőt tartalmaznak, míg száraz bőrre értelemszerűen hidratáló hatóanyagokkal kiegészített termékeket találunk.

Jómagam már számtalan lemosót próbáltam az évek során, volt amelyik csípett, más ragadt, de az is előfordult, hogy későn vettem észre a hozzáadott alkoholt, ami persze jól kiszárította a bőrömet, hogy a szemkörnyékről már ne is beszéljek. Alábbiakban összeszedtem azt az öt micellás folyadékot, ami nem okozott csalódást és bátran ajánlom Nektek is!

A Bioderma Sensibio H2O mára ikonikussá vált “rózsaszín kupakos” lemosója volt talán az első, nálunk is kapható micellás folyadék, máig az egyik legnépszerűbb darab, nem véletlenül! Nem tartalmaz illatanyagot, kíméletesen, de hatékonyan távolítja el a szennyeződéseket. Összesen három féle változatban kapható, ez a leggyengédebb, egyúttal szerintem a legjobb is.

Drogériás viszonylatban, a Bioderma alternatívájaként is elhíresült Garnier Micellás Arctisztító Víz az egyik személyes kedvencem. Vigyázat, csakis a képen látható rózsaszín változatot javaslom, ugyanis létezik belőle olajos és alkoholos verzió is, amiket jobb elkerülni! Ez is illatmentes, ár-érték arányban számomra verhetetlen, semmivel nem érzem gyengébbnek drágább társainál. Ha először próbálnál micellás vizet, akkor vele érdemes kezdeni!

A La Roche Posay zsíros, pattanásos bőrre való Effaclar micellás vize a benne található cinknek köszönhetően nemcsak tisztítja, de nyugtatja is a bőrt.

Ugyancsak gyógyszertárban kapható az Uriage (üriázs) Micellás Arc- és sminklemosó, ami termálvízzel hidratálja és nyugtatja az érzékeny bőrt.

Végül, de nem utolsó sorban egy kis különlegesség. A regeneráló, hidratáló Erboristica Baobab micellás arcvíz, egy természetes és gyengéd lemosó, amely összetételét tekintve inkább hidratáló tonikra hajaz, de szépen eltávolítja a szennyeződéseket is. A kiszerelése sajnos nem túl felhasználóbarát, de a beltartalomért megéri bajlódni vele!


Összességében megéri beruházni egyre, mert egyrészt felgyorsítja a napi bőrápolási rutint, másrészt egy jól megválasztott micellás folyadék hozzátesz a bőrünk egészséges működéséhez is.

(A szerkesztő megjegyzése: “Tudjátok, hogy a Good Stuffnak nagyon fontosak a magyar termékek, ezért nem lehet teljes ez a lista sem az egyik személyes kedvencem nélkül, ami a Magister, búzavirágos arcvize.  Fáradt, stresszes arcbőrre kitűnő választás, mivel értékes olajokat is tartalmaz! Ajánlom! ”

buzavirag_magister

 

Comments Disabled