Mindenkinek van egy története…

Ha régóta foglalkoztat az írás gondolata, fogadd meg négykötetes főszerkesztőnk jó tanácsait!

Jó, ha már az elején tudod…

Az csak egy illúzió, hogy minden könyv tengerparti házban, hegytetőn, erdő közepén születik. A legtöbb szerzőnek se ideje, se lehetőség nincs elvonulni alkotói szabadságra.

Írj vázlatokat, dialógokat – amikor eszedbe jut. Igyekezz legalább heti egy estét, délután írásra fordítani.

Építsd fel a karaktereket. Pont úgy, mintha bemutatnád őket. Hogy néz ki, hogy beszél, hogy született, kik a szülei! Igen, ilyen részletesen… Stephen King minden regény elkezdése előtt heteket szán a karakterei kidolgozására, és többszáz oldalt ír tele. Ezért hitelesek a szereplői!

Figyeld az embereket. Elemezd őket, írd le tíz-tizenöt mondatban, hogy kire mi jellemző. Ülj ki egy kávéház teraszára és próbálj külső jegyekből következtetni a jellemre – igen, lehetséges! Bár elsőre nem szabad senkiről messzemenő következtetéseket levonni, az biztos, hogy a stílus, maga az ember.

Írd le a kedvenc mesédet különböző végkifejletekkel. Csinálj szerelmi történetet a Piroska és a farkasból, írj drámai befejezést a Hófehérkének. Remek móka, és nagyszerű ujjgyakorlat.

Ismerd meg önmagadat és a stílusodat! Ne akarj sci-fit írni, ha semmit nem tudsz a műfajról!

Végezz forráskutatást – ha a történeted a XVIII. században játszódik, olvass utána, tanulmányozd a kort. Ha gasztro-regényt írsz, nem árt, ha tudod, hogy kell főzni.

Ne kérd ki túl sok ember véleményét az írásaiddal kapcsolatban. Bár nagyon jó érzés, ha az embernek gratulálnak egy-egy regényhez, mindig kapni fogsz kritikákat is, amelyektől lehet, hogy elbizonytalanodsz. Én mindig az anyukámnak küldöm el a kész regényeimet, rajta kívül csak a szerkesztőm olvassa el megjelenés előtt.

Legyél szigorú magadhoz. Húzd ki a lényegtelen részeket, rövidítsd meg a párbeszédeket. Ez általában jót tesz a szövegnek.

Készíts idővonalat, lásd melyik szereplőd honnan hová fog eljutni. Ha nem tetszik az út amit bejárnak, változtass rajta – az írásban az a legjobb, hogy a saját univerzumodban azt csinálsz, amit akarsz!

Ha már kész a történet…

Hagyd magadat és a szereplőidet is pihenni. Ha nem tartasz egy kis távolságot az újra olvasás előtt, hajlamos lehetsz túl sok mindent átírni.

Olyan embernek mutasd meg, akinek a véleményében feltétlenül megbízol, és még akkor is tudd: mindenki tévedhet.

Figyeld a kortárs szerzőket, készítsd elő a promóciót. Egy szuper online/közösségi kampánnyal lehet az eladást növelni, és ha jól csinálod, viszonylag olcsón megúszhatod.

Ne keseredj el, ha több kiadó is visszadobja a kéziratod. Ez a szakma sajnos ezzel jár, meg kell erősítened a lelkedet, viszonylag kevesen kezdik azonnal az eladási listák élén.

Jó ha tudod, hogy milyen sikerre vágysz: anyagi vagy szakmai? A kettő nem feltétlenül fedi egymást.

Készülj a kritikákra, azok ugyanis jönnek… bloggerek, közösségi oldalak stb. Nem fog mindenkinek tetszeni amit írsz, de ez nem olyan nagy baj! Elsősorban a magad kedvére írj, a fő motivációd a történet elmesélése, a szereplők bemutatása legyen! Ha sokat gyakorolsz, minden nap írsz egy kicsit, egyre jobb leszel – és mint mindenben, az írásban is a folyamatos fejlődés az egyik legfontosabb dolog!

 

 

Comments Disabled