A szakáll, mint a férfi jelképe? (!)

A kétezres évek végén megjöttek a metroszexuálisok, amire egyfajta válasz volt a lumberszexuális vonás, magyarán a “favágók.” A férfiak szakállat növesztettek, és kockás inget öltöttek. De tényleg csak ennyi van a szakállnövesztés mögött? Szerintünk nem.

Shakespeare színházi instrukciói között volt, hogy ha a fiúknak serkenni kezd az arcszőrzetük akkor már nem játszhatnak férfi szerepeket a színpadon, mert férfikorba értek.

Ennél azonban tekintsünk egy kicsit előbbre…

A 80-as években a Wall Street farkasai begombolt ingben, és tökéletesen zselézett frizurával a fejükön, szippantottak kokaint a sodort dollárokkal, és nem titkolták azt a tényt: ők bizony nem kemény munkával, hanem spekulációkkal, dörzsöltséggel, és erkölcstelen törtetéssel szerezték a vagyonukat. (Többek között ez a szemlélet vezetett a nagy bukáshoz, aminek az egész világ látta kárát.)

wolfofwallstreet1

Ennek csak egy hangyányival finomabb és barátságosabb változata jött a következő évtizedben. A 90-es évek fiúbandái lehúzták a trikót, kigyúrták a hasukat és egyen frizurát vágattak. Se mellkas, se arcszőrzet. Saját parfümmárkákat avattak, divatot teremtettek, női szíveket törtek. Férfi ideáll ilyen messze a „melós férfiaktól” talán még soha nem volt.

A divatvilág még egyet tekert ezen a vonalon és megérkeztek a metroszexuális férfiak. A kozmetikumok gyártói rájöttek, hogy óriási rés tátong a férfi szépségipar mellkasán: nekik is el lehet adni mindent. Jöttek a krémek, a parfümök, a pakolások, a balzsamok és samponok, a natúr termékek. A világ fellélegzett: nem feltétlenül kell büdösnek lenned, ha férfias akarsz lenni. Persze volt (van) aki ezt is túlzásba vitte. Sorok kígyóztak a kozmetikusoknál, tömegével jöttek az újabb és újabb termékek.

A világ a feje tetejére állt. A modellek közt voltak olyan szép arcú férfiak, akikről sokszor nehéz volt megmondani, hogy nem lányok, a kisportolt testalkatot a divatban átvette a vékony, szikár, csontos testalkat, megismertük a férfi anorexia fogalmát.

A nagyvárosok éjszakai életében elképesztő figurákkal lehetett találkozni: vékonyak, illatosak, borotvált szemöldökűek voltak, tervezői táskákkal a vállukon cigarettáztak hanyagul és jobban tudták mi a menő, mint a Cosmopolitan magazin…

Kérdem én: hát nem volt egyértelmű, hogy a férfi társadalom válaszként homlok egyenest egy másik figurát akar majd? Hát nem világos mindenki számára, hogy ezek után a férfiak megint szőrösek, bajszosak, szakállasok és kockásingesek akarnak lenni? Nem teljesen jogos, hogy a modellvilágban feltűnnek majd a Ricki Hall féle macsók, akiken nincs egy tetoválatlan bőrfelület sem?

 

De. Várható volt.

Hála Istennek!

A két csoport ugyanis létrehozott egy olyan nagyon kellemes halmazt, ami mindenkinek a kedvére való: a férfias, ápolt férfit. Azt a férfit, aki megjelenésében tekintélyt parancsoló, arcának ékessége a szakálla, ugyanakkor ápolt, és kellemes megjelenésű.

Ezek a férfiak csapatokba tömörülnek. Büszkék rá, hogy összetartoznak, hiszen egy nagyon fontos tényezőt nem szabad kizárni, ha férfiakról van szó: falka. Ez a falka pedig erős, egymásra támaszkodó tagokból áll.

Kutatások támasztják alá, hogy a szaporodáshoz (ami ugye a szexuális vonzerővel kezdődik) a hímeknek ki kell tűnniük a társaik közül. A csoportból gyakran a hangosabb, feltűnőbb viszi el a nőstényt, a szakáll pedig köztudottan magára vonja a nők figyelmét. Kutatások támasztják alá azt is, hogy a nők szerint a szakáll komolyságot, megbízhatóságot, erőt sugároz. Kivételek természetesen vannak! Ezt mindig tegyük hozzá.

A szakállas, borostát férfiak nagy része szeret ebbe a csapatba tartozni. Megnézik egymás szakállát, szóvá teszik, ma már azután is érdeklődnek, hogy ki, milyen termékkel ápolja. Ki, melyik borbélyhoz jár. Mert a hagyományok, a „rituálék”, mint a borbélyhoz járás, nagyon fontos részét képezik annak, ha valaki arcszőrzetet növeszt.

Ez a halmaz a 2010-es évek halmaza.

Egyenes válasz a Gucci divatbemutatójára, egyenes válasz Ronaldo leborotvált szemöldökére. És egyenes válasz arra is, hogy miért növesztenek szakállat.

Ha a te párod is szakállas, jó lesz ha odafigyelsz a bőrére, és arra milyen kozmetikumot használ!

Mi egy magyar márkát ajánlunk, aminek minden darabja kézzel készül, kizárólag természetes anyagokból.

Legyél tudatos vásárló, ha a szakállának ápolásáról van szó, figyelj oda, hogy ne irritálja bőrét!

 

És most őszintén nem jobban néz ki Tom Hardy szakállal, mint szakáll nélkül?

 

A szakállápolókat ITT találod!

 

gsbox_banner

 

 

 

Comments Disabled