Fogzás naptár, amire szükséged van!

Néhány anya (és gyerek) könnyebben, mások nehezebben viselik. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy megnyugtassunk!

Mikor kezdődik?

Nem kell megijedned akkor sem ha korábban, de akkor sem ha később kezdenek el kibújni a fogacskák. Körülbelül 5-6 hónapos korban bújnak ki a baba első tejfogai, s nagyjából 2 és fél éves korra mind a 20 fog előbújik. A fogzási időpontok variációinak általában nincs nagyobb klinikai jelentősége.


3-4 hónap
Valami készülődik, az íny megduzzad, esetleg piros lesz, elindul a nyálzás. Jó ha betárazol nyálkendőből, sok csini darabot találsz Peggynél! Lehet, hogy az első fog előbújik.
5-8 hónap Megérkezett. Általában az alsó középső metszőfogak valamelyike, amit hamarosan követ a párja. Érdemes egy gézdarabbal áttörölgetni esténként, mintegy „fogmosás” gyanánt. Babája válogatja, hogy hogy viseli a fogzást, van akinél szinte észrevétlen marad, van aki, nyűgösebb, sírósabb lesz ilyenkor. Ne aggódj a tejed cukortartalma miatt, nem árt a fogacskáknak, hiszen más anyagok, amelyeket tartalmaz megvédik a szuvasodástól!
8-12 hónap Megjelennek a felső középső metszőfogak. A lányok fogzása általában előbb kezdődik, mint a fiúké. Ez a jajgatások hónapja. A szoptatás közben előfordul, hogy a babád ráharap, de ne aggódj, le fog szokni róla…
10-16 hónapos Előbújnak az alsó szélső metszőfogak! Többnyire duplán jönnek, és előfordulhat, hogy megviselik a babát. Ne aggódj, ha a szokásosnál is nyűgösebb, vagy belázasodik, esetleg hasmenése van. Lehet a fogzás miatt.
11-12 hónapos Megérkeznek a felső szélső metszőfogak is. A nagyik megveszik az első rágókát, és a fürdőszobában felbukkan az új fogkefe. Először azt is rágni fogja, de nem baj, ha rászoktatod, hogy esténként „program” a fogmosás!
15 hónapos Örlőfogak megjelenése. Ideje odafigyelned a cukros üdítőkre és teákra – nem mondjuk, hogy írtsd ki a hűtőből, de csak mértékkel add a gyereknek.
18 hónapos A szemfogak is előbukkanak és elképzelhető, hogy a gyereken kitör a harapás mánia. Jó, ha időben leszoktatod róla, mert ezek a fogacskák bizony nagyon szúrósak!
26 hónapos A rágófogak előtörnek az álkapocsból. Válassz kifejezetten gyerekeknek készült fogkrémet.
3 éves Valószínűleg mind a 20 fogacska a helyén. Érdemes reggel és este együtt mosni fogat a csemetével, így még jobban a napi rutin része lehet!
+ 1 tipp! Érdemes ellátogatni a fogorvoshoz minél előbb, hogy a pici is megismerkedjen a “rendszerrel”!

 

peggy_baby_8

Peggy Baby szuper csini nyálkendőit a Good Stuff Boxba is bepakolhatod! Kattints:

gsbox_banner

 

Forrás: babycenter.com

Comments Disabled