Miért hagyd a gyereket unatkozni…

Az unatkozás vagy akár az ábrándozás nagyon fontos a gyerek személyiségének fejlődéséhez. Hagyni kell őt egyedül játszani, így megtanulhatja értelmezni a világot.

A legtöbb gyerek ismeri, hogy milyen érzés unatkozni, mikor nincs a közelében senki, akivel játszhatna, és ez teljesen természetes. Probléma ebből akkor lehet, amikor a felnőtt és ezzel együtt a gyerek, is képtelen „jól kezelni” az unalmat.

A társadalom szerint nem illik unatkozni, vagy más szóval önmagunkba elvonulni. Éljünk meg minden pillanatot, használjuk ki maximálisan a rendelkezésre álló időt.

Nemcsak a felnőttek, de a gyerekek is be vannak táblázva, ilyen matek óra, olyan tenisz. Minden napra akad valami fontos tennivaló. Pedig ugyanúgy, ahogyan nekünk felnőtteknek is szükségünk van sokszor az elvonulásra, a gyerekeknek is fontos ez, sőt!

Miért fontos, hogy a gyerek „unatkozzon”

Az unatkozást egy más szemszögből kell megvizsgálni, de igenis fontos része a fejlődésnek. Krasznai Judit gyermekpszichiáter szerint „az unatkozásnak önmagában nincs előnye, de más kérdés, ha a gyerekek ábrándozását, időnkénti önmagukban való elmerülését nevezzük unatkozásnak: az ábrándozásra, álmodozásra, elvonulásra időnként mindenkinek szüksége van, és ez szükséges a személyiségfejlődéshez, és a pszichés egyensúly kialakításához és megtartásához.“

 

Artai Monika gyermek klinikai szakpszichológus szerint arra kell megtanítani a gyereket, hogyha nem történik körülötte semmi az még nem rossz. „Olyan dolgokat, eszközöket kell a rendelkezésére bocsátani, amivel egyedül folytathat egy tevékenységet, és ez nem egy passzív cselekedet, mint pl. a tv-nézés. Nagyon fontos a közös játék a gyermeki fejlődés minden állomásán, a gyermek életkorának megfelelően (pl: kicsikkel sok testi kontaktus, ritmusok, kukucs, bújócska, ovisokkal szerepjáték, majd később jöhetnek a szabály játékok).

Fontos, hogy a szülő hagyja a gyereket egyedül játszani

A gyerek számára a játék egyfajta „feszültségoldás, tanulás, szerepgyakorlás. Sokszor panaszkodnak a szülők, hogy úgy játszik az autókkal, hogy állandóan karamboloznak – és ez kétségbeejtő, szörnyű… “Szerintem még mindig jobb, mintha beleharapna a padtársa karjába – folytatja Artai Monika. Itt is óvatosságra inti a szülőket ugyanis „nem szabad túlságosan beleavatkozni a játék tartalmába. Természetesen vannak határok, de a sok szabályozás helyett, kezdjünk el játszani a gyerekkel.

Csatlakozzunk hozzá. A közös játékban lehet terelgetni, „tanítani” a gyereket, de ha túl sokat szabályozzuk, elveszik a gyerek számára az a szabadság, amiben, ahogyan megjelenítheti az őt foglalkoztató dolgokat, ahogyan kibontakoztathatja a fantáziáját.

Ha neki nem megy, meg kell tanítani a gyereket egyedül játszani

Előfordulhat, hogy egy gyerek nem tudja, hogyan kell egyedül játszani, ilyenkor segíteni kell őt, és le kell vele ülni, meg kell neki tanítani.

Segítse az elején, majd távolodjon el tőle. Maradjon a szobában, így majd tudja ő figyelni és tud reagálni, arra, hogy mit épített: „de szép magas lett a tornyod”, vagy arra amit rajzolt „nagyon szép színeket használtál”.

Hagyja, hogy egyedül folytassa. Ilyenkor tanul meg a gyerek egyedül játszani, alkotni. Azért fontos, hogy egyedül játsszon (aktív játékot!), mert, ha nem teszi, akkor a „fantázia tevékenysége silányul el, ami pedig a szimbolikus gondolkodás alapja. A játék révén megtanulja megérteni, önmaga számára újra értelmezi a világot” – mondja Artai Monika.

Mondja azt neki, hogy valaki olyannak rajzoljon, alkosson, akit szeret. Így lesz egy plusz motiváció arra, hogy kitaláljon valamit teljesen egyedül.

Ha mindez sikerül, akkor nem kell folyamatosan „szórakoztatni” őt. Sokszor elég jelezni, hogy halljuk, látjuk, követjük, vagyis jelen vagyunk. Életkorának megfelelő szinten be lehet vonni napi tevékenységünkbe, legyen ez bármilyen háztartásban végzendő, ház körüli munka.

Artai Monika még hozzáteszi, minden egyes nevelési folyamat önmagunk újranevelése is, és nagyon fontosnak tartja, hogy a szülő ismerje fel a benne élő gyermeket. Ne várja el – kimondva, kimondatlanul – hogy utódja kis felnőttként álljon a világ dolgaihoz. A gyermeki gondolkodás nagyon érzelem vezérelt.

gsbox_banner

Comments Disabled