Novemberi nagytakarítás – kívül-belül!

 

Szabadulj meg a felesleges, mérgező gondolatoktól és szokásoktól, tedd könnyebbé az életed! Mondjuk hogyan csináld – ne aggódj, egy filléredbe sem kerül, hogy jobb életet élj!

Negatív érzelmek? – STOP!

Neheztelés, harag, düh, gyűlölet, irigység… Csak néhány érzés azok közül, amik semmi jót nem hoznak az életünkbe, sőt; gátat szabnak a boldogságunknak! Természetesen nem azt mondjuk, hogy száműzd őket teljesen, de légy tudatos: ismerd fel a borús gondolataid és helyettesítsd őket optimista, pozitív képekkel! Kezdetben nehéz lesz, de idővel hozzászoksz és élvezetessé válik.

Válogasd meg a szavaid!

Pletyka, féltékenység, panaszkodás, utálat, káromkodás – figyeld meg, milyen gyakran élsz ezekkel! A szavak, amiket használsz – csakúgy, mint a gondolataid-, befolyásolják a környezeted, a rólad alkotott képet, a hangulatod; végső soron a teljes életed. Gyomláld ki a felesleges, negatív kifejezéseket, a töltelékszavakat a kommunikációdból, hiszen a mondás e téren is igaz: a kevesebb néha több.

Légy kevesebbet ’online’!

Sokunknak maga a munkája is monitorhoz kötött, majd a 8-10-12 ledolgozott óra után a telefont nyomkodjuk, vagy a gépet, esetleg egész este a tévét bámuljuk kikapcsolódásképpen. A virtuális világ rengeteg hasznos infót rejt, azonban sokan ide menekülnek a valóság elől is, ami viszont káros lehet.

Manapság szinte nem létezik olyan ember, akinek nincs Facebook, Instagram vagy Twitter profilja. A közösségi oldalakon információt oszthatsz meg nagyobb csoportokkal, régi ismerősökre bukkanhatsz, együtt örülhetsz másokkal… Ám gyakran egy torz valóságba csöppensz; mindenkinek akadnak borongósabb napjai, amikor óhatatlanul hasonlítgatni kezdi magát másokhoz – ilyenkor kifejezetten negatív hatást gyakorol ránk a közösségi médiában közölt tartalmak áradata.

Hagyj fel hát a telefonod öt percenkénti „csekkolásával”: a valós élet itt zajlik körülötted! Apró trükk: az utóbbi időben elkezdtem ismét karórát hordani. (Gyakran csak a pontos idő miatt aktiválom a telefonom, ám ha már egyszer a kezemben van, csak meglesem milyen értesítéseket kaptam.)

Káosztalaníts!

„Ahogy kint, úgy bent” – ha túl nagy jelentőséget tulajdonítasz a téged körülvevő tárgyaknak (állandóan a legújabb kütyüket hajszolod), túlzsúfolod a lakásod szükségtelen cuccokkal, azt várva, hogy ezektől boldogabb leszel; csalódni fogsz. Szórd ki a fölösleges kacatokat, és fordítsd az energiád sokkal hasznosabb dolgokra – például a szeretteiddel töltött minőségi időre.

Rendezd az anyagi körülményeid!

Ebben a materialista világban sajnos sokunknak akad problémája a pénzzel: nem tudjuk beosztani, olyan életet élünk, amit nem engedhetünk meg magunknak, és csak halmozzuk az adósságokat. Ha sikerült rendbe tenni a kapcsolatod a tárgyakkal; az adósságaid is könnyebben tudod majd rendezni. Ehhez szükséged lesz egy akció-tervre, ami mindennapi apró lépésekből áll, vezesd a bevételeid és a kiadásaid.

Kerüld a „szemét kajákat” vagyis: no junkfood!

Óvakodj a túlcukrozott, agyonsózott, transzzsírokkal, mesterséges ízfokozókkal teli ételektől, a finomított gabona-termékektől. A tudatos, egészséges étrend segítségével jobban fogod magad érezni a bőrödben, elkerülheted a betegségeket és tisztább lesz a gondolkodásod is.

Egyszerre egy dologra koncentrálj!

Jól tudjuk, hogy ahhoz, hogy bármit elérjünk az életben; célokat kell kitűznünk magunk elé. Azonban, ha egyszerre túl sok tervet akarunk teljesíteni, a figyelmünk megoszlik és igazán egyikre sem tudunk fókuszálni, ettől pedig stresszesnek, agyonhajszoltnak érezhetjük magunkat.

Mindig csak egy-két cél lebegjen a szemed előtt, azokra összpontosítd a figyelmed 100%-át. Nagy hangsúlyt kell fektetni a munka mellett a kikapcsolódásra is; ha egy feladatot kipipáltál, engedj meg magadnak egy kis pihenést; a rendszeres testi-lelki feltöltődés hosszú távon csodákra képes.

Ugyanez a helyzet a határidőkkel is. Persze vannak olyan időpontok, amikhez tartanod kell magad (főleg a munkahelyeden), de ha még a magánéletedben is tele vagy határidőkkel; megfulladsz. Akadnak olyan dolgok, amiknek be kell érniük és hagyni kell, hogy a maguk idejében teljesüljenek.

Mindezen törekvések a jelen intenzívebb megéléséhez, egy pozitívabb jövőkép kialakításához, szabadabb, boldogabb felfogáshoz vezetnek, ráadásul nem kerülnek egy fillérbe sem – tégy egy próbát te is!

gsbox_banner

Comments Disabled