És még mindig tele a puttonyunk…

Kövesi Mariann életvezetési tanácsadó tovább fejtegeti, hogy hogyan lehet megúszni a karácsonyt stressz, és idegbaj nélkül.

Az előző részben arról írtam, hogy a karácsony bizony komoly tervezést, előkészítést igényel, és egy csomó stresszel jár. De vajon miért? Ki dönti el, hogy mi a fontos a karácsonyig vezető úton?

Mi a legjobb a Karácsonyban? –kérdeztem meg az imént a családomat, amikor leültem megírni ezt a bejegyzést.

A hat – és nyolcéveseim gondolkodás nélkül, nagy vigyorral a pofijukon közölték, hogy:

  • Ajándék!
  • Hogy ajándékot kap az ember! – mondta kicsit megfontoltabban a nagyobbik.

Aztán a gyerekeim mondták, hogy kérdezd meg apát is. Hát megkérdeztem:

  • Gyertyagyújtás!- jött is hamar a válasz.

Szóval ilyen egyszerű, gondoltam magamban. Akkor meg minek bonyolítjuk ennyire túl ezt a dolgot? Ha visszaemlékszem gyerekkoromból a karácsonyokra, akkor igazából nekem sem az jut eszembe, hogy milyen szép rend és tisztaság volt a lakásban, vagy mennyire finom volt a vacsi, hanem arra, hogy akkor még élt a nagymamám, összegyűlt a család, jött az angyalka, hozott egy csomó ajándékot, és milyen szép, magas volt a karácsonyfa a nappaliban.

Akkor felnőttként mi ez a sok para? Megéri végig idegeskedni másfél-két hónapot? Ha nyomás alá helyezem magam, akkor nagyobb lesz az öröm a végén? Jobban sikerül a Szenteste? Kinek akarok megfelelni? Tudom, hogy mi az elvárása annak, akinek meg akarok felelni? Tényleg? Biztos? Ezt ő várja el tőlem vagy én magamtól? Miért?

És akkor mi van, ha mégsem sikerül 100%-ot teljesítenem ebben a nagy megfelelésben? Összedől a világ?

Az a tapasztalatom, hogy a világunk nem szokott ilyen könnyen darabjaira hullani, csak a mi hiedelmünk tart sakkban, ami elhiteti velünk, hogy bizony nagy baj lesz, ha nem csinálunk meg valamit tökéletesen!

Szóval mi a lényeg aznap számunkra? Kinek akarunk örömet szerezni? És akinek örömet akarunk szerezni, annak mit jelent az öröm? Jó kaját? Makulátlan tisztaságot? Szép díszítést a lakásban, a fán? Sok ajándékot? Közös együttlétet? Mi kell ahhoz nekem és a családomnak, hogy jól sikerüljön az a bizonyos este, és ha húsz év múlva visszagondolok rá, akkor jó érzéseim legyenek?

A gyerekeim már válaszoltak, és én így értettem, amit mondtak: Tök mindegy, hogy mi a kaja, rend van-e, csak ajándék legyen!

Igazából a férjem is válaszolt: a gyertyagyújtás nálunk azt jelenti, hogy együtt van a család, és mindenki ott van, aki fontos. Ennyi. Ennek a megvalósítása sem tűnik túl bonyolultnak, pláne nem stresszesnek.

Ha visszagondolsz mondjuk egy öt évvel ezelőtti karácsonyodra, akkor mi jut eszedbe róla? És egy gyerekkori karácsonyodról? Neked mi a fontos a karácsonyban?

És ha a fenti kérdésekre mind válaszoltál, akkor előveheted a legutóbb kitöltött sürgős-fontos táblázatodat, és rátekinthetsz az új szempontjaid alapján!

Azért így a végén be kell vallanom nektek valamit: nálunk ma családi szülinap lesz, és megy ezerrel a készülődés. Én is ilyen parás, megfelelős típus vagyok ám, de sokat dolgozom magamon azért, hogy ez egy kicsit változni tudjon! Apró lépésekben haladok: régen már előző nap kész volt a torta, most meg a torta nemhogy nincs kész egy nappal előbb, de még a krémet sem kevertem ki hozzá, pedig a vendégek 3 és fél óra múlva megérkeznek. Helyette leültem egy kicsit, megírtam ezt a cikket, átgondoltam magamra vonatkozóan is a fenti kérdéseket, és rájöttem, hogy az elmúlt években azért már sokat lazultam, de van még hova fejlődnöm! Most úgy érzem, hogy jó döntés volt valamit másképp csinálnom, mint eddig, mert kisimultak az idegeim, és most sokkal nagyobb elszántsággal, örömmel állok neki a krém kikeverésének.

Mi is szeretnénk megkönnyíteni nektek az ünnepi készülődést! Kövessétek az oldalt, ahol egész decemberben tippeket adunk, hogy a végén ne ájuljunk el a fa alatt! Hajrá csajok! Szeretettel, Judit, főszerkesztő

gsbox_banner

Comments Disabled