Karrier és család – karácsonyi készülődés stressz nélkül!

Sikeres szakmai karrier, tökéletes háziasszony és anya, magával is törődő nő – lehetséges volna mindez együtt? Az elmúlt évtizedek azt a tendenciát mutatják, hogy a modern nők bizony megpróbálnak helyt állni az élet minden területén- egyszerre.

Ráadásul a statisztikák szerint a megkérdezettek nagy része nem csak kényszerűségből dolgozik az anyaság mellett. Hogy csinálják?!

„Multitasking”

Figyelem megosztás, két vagy több tevékenység párhuzamos végzése, adott idő alatt – talán így lehetne legjobban összefoglalni ennek a manapság oly divatos angol kifejezésnek a jelentését. Az álláshirdetések szövegében gyakran találkozhatsz vele, de ha tényleg az egyensúlyra törekszel a munka és a család között; a multitasking valódi gyakorlójává kell válnod.

Sokunk fiatal korától kezdve a karrierjén dolgozik, időt, fáradtságot nem kímélve lépegetünk a ranglétra akár legalsó fokáról feljebb és feljebb – ez tesz minket erős, elégedett, sikeres emberré.

Hogyan ötvözzük hát e kettőt? Íme, néhány tipp!

3a5bffb

Határozz meg egy prioritási sorrendet!

Ahhoz, hogy sikeresen működő dolgozó anya légy, először is fel kell állítanod egy fontossági sorrendet, az életed minden területén. Ehhez segítségül néhány kérdés, amik átgondolása megkönnyíti a priorizálást:

   • Melyek azok a feladatok a munkádban, amiket nem elég csakúgy „ímmel-ámmal” elvégezni, hanem oda kell tenned magad rendesen? (Például kiemelt projektek, pályázatok.)
   • Mik azok a kulcsfontosságú dolgok, amik összetartják a családot? (Például közös reggeli, esti beszélgetések, tanulás a gyerekkel.)
   • Mire van szükséged az egészséged megőrzése érdekében? (Például nyolc óra alvás, heti két tréning.)
   • Mi tesz boldoggá, mik a hobbijaid, mitől lesz teljes az életed? (Például rendszeres találkozó a barátaiddal, könyvolvasás.)
   • Mik azok a területek – mind a munkádban, mind a magánéletedben-, ahol segítségre lenne szükséged? (Például házi munka, adatszolgáltatás egy projekthez.)
  Oszd meg a feladataid másokkal – Légy csapatjátékos!

Ha a fentieket sikerült megválaszolnod, az is körvonalazódik; melyek az a dolgok, amiket muszáj neked magadnak megtenned, és mi az, amiben besegíthet a környezeted.

Egyszerűnek tűnik kiosztani a feladatokat, ám, ha Te is olyan maximalista vagy, mint én, kezdetben nagyon nehezen adod majd ki a kezed közül a munkát, és folyton ellenőrizni akarod majd a folyamatokat.

A titok abban rejlik, hogy egész egyszerűen olyan embereket kell alkalmaznod, akik a megfelelő szaktudással rendelkeznek, és úgy végzik el a rájuk bízott teendőket, ahogy te azt elvárod.

Ülj le minden este a pároddal és beszéljétek át a másnapi elintéznivalókat; kinek mi fér bele az időbeosztásába. Hasznos segítség lehet, ha összefogtok a szomszédokkal a gyerekek fuvarozását illetően: egyik héten ők, másik héten ti viszitek a porontyokat a suliba. Ha van rá lehetőséged, olykor dolgozhatsz otthonról is – így kombinálhatod a hivatalos és a házi munkát.

Szabj határokat!

Nemet mondani bizonyos kérésekre – kulcsfontosságú a balansz fenntartásához! A te energiáid is végesek, ne aprózódj el; fókuszálj az első lépésben meghatározott prioritási listádra. Különösen igaz ez a túlórára vonatkozóan – ami a családodtól (és magadtól) elvett idő.

Amikor pedig a gyerekeiddel vagy, valóban légy jelen! Tedd félre a telefont, és tudatosan kapcsold ki a dolgozó nőt az agyadban is, koncentrálj rájuk.

Félmegoldás, amit mégis sokan választunk...

Félmegoldás, amit mégis sokan választunk…

Szánj időt magadra!

Talán ez a pont a legnehezebb, hiszen könnyen a munkahely és család mögé soroljuk a saját szükségleteink kielégítésének jelentőségét. Pedig addig nem tudsz maximálisan teljesíteni az élet többi területén (gondoskodni a gyerekeidről, építeni a karriered), amíg magaddal nem bánsz jól.

Étkezz egészségesen (és rendszeresen!), mozogj, és pihend ki magad – az eredmények magukért beszélnek majd. A testi és lelki fittséged mindent megér.

Szentül hiszem, hogy mindenkinek van egy küldetése, ezen a bolygón. Tedd fel magadnak a kérdést; neked mi az életcélod? Ha megvan a válasz, ne engedd, hogy a hétköznapok sodrásában elvesszen; találj rá helyet és időt a rutinfeladatok közt.

 

Ha stresszes a karácsonyi készülődés, olvasd el Kövesi Mariann életvezetési tanácsadónk cikkét is! 

gsbox_banner

 

Comments Disabled