Miért kap a gyerek idén rózsaszín kis konyhát, pedig fiú…

Legfőképpen azért, mert csak ilyen színben találtam, de persze van mögötte ideológia is: igyekszem leszámolni a gender-terrorral. Főszerkesztőnk anya panaszai…

A fiam Gyurci, három éves, szóval még nem tud olvasni. Bátran írhatok arról, hogy miért kap idén olyan karácsonyi ajándékot, amin szőke kislányok ugrálnak “szupercsillivilli” dresszben. (Jaj.) Már az is érdekes egyébként, hogy ezen a játékon miért sztereotipizáljuk a nőket, hogy a konyhában is sminkben, lófarokkal, és szexi dresszben kell főzőcskézni. De ez egy másik esszé témája, maradjunk most annál, hogy hogy nézett rám az eladó amikor elmeséltem neki, hogy a fiam, Gyurci ajándéka lesz. A szemében ott bujkált két dolog is, ad egy: vajon normális vagyok-e, és ad kettő miért nem inkább valami fiúsabb dolgot veszek neki?

Hát mert ezt szereti. Szeret segíteni a konyhában, imád főzni pici kora óta: tojást tör, habot kavar, sütit kóstol, hagymást kóstol, mindent kóstol. Az, hogy történetesen imádja a rózsaszínt, egy másik kérdés, de tényleg. Imádja. Ez olyan nagy baj?

Liberális szülő lennék abban az országban, ahol a liberális szitok szó, vagy csak nagy ívben fütyülök arra, hogy mit gondolnak mások. Egy kicsit mindkettő, és persze egyik sem. A gyerek azért kap rózsaszín főzőkészletet mert szeretném, hogy örüljön.

Persze a dolog nem ennyire egyszerű. Az apja is felvonta egy kicsit a szemöldökét, aztán jobbnak látta nem elővenni a gender témát, tudja, hogy ugrok rá.

Miért is ne ugornék?

Húsz éve vagyok a pályán és szakmai sikereimet ilyen mondatok kísérték. Hogyaszongya:

 • A főszerkesztő az csak pezsgőzik meg sajttájra jár, nem? (Ez néhány hete jött egy ismerőstől, akinek éppen elmeséltem, hogy jelenleg mivel foglalkozom.)
 • Neked férfi agyad van Hidasi, ne borulj ki azon, ha a melledet is észreveszik.
 • Keményebben kell dolgoznod a híradóban, mert nő vagy. Azoknak mindig keményebben kell.
 • Meg lehet élni abból, hogy írogatsz?
 • Az újságírás az nem egy komoly szakma, akárki lehet újságíró.
 • Miért vállaltad el a vezető szerkesztői posztot? Nyilván akkor a karrieredre koncentrálsz, és nem lesz gyereked meg családod. (Ezt a legjobb barátom mondta, amikor Magyarország legolvasottabb női magazinjának szerkesztője lettem. )
 • Nem fárasztó regényt írni? Soha nem értettem, hogy miért csinálod.
 • A gyerek mellett jut időd dolgozni? Tök jó neked, hogy neked a munkád ilyen fontos!
 • Sokaknak nem elég az anyaság, szerintem te is ilyen vagy…
 • Szerintem bánni fogod néhány év múlva, hogy a munka miatt kevesebb időt töltöttél a gyerekeddel.
 • Mindenkinek van hobbija, én főzni szeretek meg kötni, láttam csinálod ez a goodi izét, az is jó lehet.

Ez csak néhány ami eszembe jutott hazafelé a boltból, amikor a gyerek rózsaszín főzőkészletét vittem a hónom alatt.

cwc_xwiwwaawxds

Most talán te is bólogatsz és azt mondod, milyen szemetek a pasik, és hogy egy nőnek még mindig meg kell küzdenie velük, ha komolyan szeretne valamit (nagyjából bármit) csinálni. Az országban ahol a nő dolga a szülés és a konyha, és semmi más (ezzel van a baj) még mindig magyarázkodni kényszerülünk.

Viszont egy gondolat még a végére. A fenti mondatokat nem férfiaktól hallottam, hanem nőktől. Barátoktól, családtagoktól, volt kollégáktól.

Lehet szapulni a férfiakat, hogy szexisták, van is közöttük jó néhány. De a bolti pénztáros is nő volt, és valószínűleg édesanya.  Ő vajon mit tanít a fiának? Hogy ne sírjon, ha elesik és lövöldözzön műanyag pisztollyal? Tegye, ha kedve van, de ha ahhoz van kedve süssön süteményt, és vegyen fel rózsaszín pulóvert!

Hogyan szeretnék változást, ha mi magunk ELFOGADJUK a gender teóriákat, és a gyerekeinkbe is bele neveljük?

Gyurci, a fiam tegnap elmagyarázta nekem, hogy fogorvos lesz. Nincs ebben semmi különös, múlt héten rendőr akart lenni, és minden hétfőn szakács.

Amikor én voltam gyerek anyámnak azt mondtam, író leszek. És lettem, vagyok.

A kérdés kínzó, a válasz egyértelmű: vajon ki tud ma könnyebben célt érni? A kislány, aki író akar lenni, vagy a fiú, aki rendőr?

(Képünk illusztráció!)

gsbox_banner

Comments Disabled