Mennél vagy maradnál? Mindkettő? Nyolc pro-kontra érv a szülőkkel élésről

Sokunk életében egyszer eljön egy olyan köztes állapot, amikor már menne az ember, kirepülne a családi fészekből, a szülők szárnyai alól, de még nincs komoly párkapcsolata, saját gyerekei, stabil egzisztenciája. Nehéz a döntés: lépni vagy maradni – mindkettő számos előnnyel és nehézséggel is jár, ezeket szedtük most egy csokorba.

Ha esetleg már a saját gyermekeid lennének olyan korban, hogy ezen lamentálnak, akkor pedig bátran ajánljuk, hogy mutasd meg nekik ezt a cikket, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal kell szembenézniük, ha kirepülnének a családi fészekből és belekezdenek a saját életükbe!

1. Háztartás

Az élet egyedül: Hidd el, rövid idő alatt belejössz, és elsajátítod az összes házimunka csínját-bínját! A felnőtté válás egyik fontos mérföld köve, hogy megtanulsz magadról gondoskodni.

Az élet a szülőkkel: Fáradt vagy elpakolni, elmosogatni, kitakarítani? Semmi baj, majd anyuci megcsinálja. Kényelmes, nemde? De biztos, hogy azt akarod, hogy a holmijaid közt pakolásszon? (Vagy anyuci rádszól, hogy miért nem pakoltál el még mindig. Meg még mindig. És még most sem. Egészen addig mondja, amíg 1) elpakolsz 2) az őrület határára sodródsz. Ha egyedül élsz, az biztos, hogy senki nem mondja meg, mit-mikor tegyél!)

shutterstock_84264259

2. Pénzügyek

Egyedül: Hamar megtapasztalhatod az anyagi határaid, ha egyedül élsz. Viszont az az előnye, hogy gyorsan belejössz a pénzzel való gazdálkodásba és saját magad dönthetsz arról, mire-mennyit költesz.

Szülőkkel: Jól jön az otthoni segítség, amikor üres a kasszád; legalább a rezsi és a mindennapi betevő miatt nem kell aggódnod. De vigyázz, mert így soha nem tanulsz meg bánni a pénzzel!

budget-avant-voyage

3. Önismeret

Egyedül: Több időd és tered van megismerni önmagad és építeni a kapcsolatot a belső éneddel.

Szülőkkel: Bármit megvitathatsz a szüleiddel, ami sokat tud segíteni. Viszont, mivel adsz a véleményükre, lehet, hogy aszerint döntesz és nem a saját érzéseid szerint cselekszel.

n-living-alone-628x314

4. Családi kapcsolatok

Egyedül: Sokszor pont azt nem tudjuk becsülni, ami egy karnyújtásnyira van: ha elköltözöl otthonról, jobban értékeled a vasárnapi ebédeket, a közösen eltöltött időt.

Szülőkkel: Előfordulhat, hogy néha apróságokon kaptok össze, hiszen az együttélés nem könnyű, sőt, egy idő után elkerülhetetlenül kiütköznek az életstílus és életritmus közti különbségek.

2_ggvcit

 

5. Biztonság

Egyedül: Az élet megtanít rá, hogy csak magadra számíthatsz, így képes leszel szembenézni a legnagyobb kihívásokkal is.

Szülőkkel: A család védelmi hálója szuper érzés, ugyanakkor nem bújhatsz örökké az anyukád szoknyája mellé.

living-alone

6. Felelősség

Egyedül: Magadnak kell meghoznod minden döntést, ami néha nagyon nehéz. Viszont így legalább tuti, hogy a saját utad követed.

Szülőkkel: Bizonyos helyzetekben jól jön egy hozzánk közel álló személy véleménye, egy másik nézőpont. Ugyanakkor zavaró is tud lenni, ha valaki ránk akarja erőltetni az akaratát.

how-to-live-alone-awkward-confessions-from-a-safety-expert

7. Tapasztalatszerzés

Egyedül: Ne legyen kétséged a felől, hogy el fogsz követni néhány (sok!) bakit az életben. De semmi gond, állj fel és porold le magad; tanulj a történtekből és lépj tovább!

Szülőkkel: Valószínű, hogy nem fogják hagyni, hogy belevágj valamibe, ami az ő tapasztalt szemükkel nézve kudarcra ítélt ötlet. De biztos, hogy jó ez? Olykor el kell követni a saját hibáinkat ahhoz, hogy fejlődhessünk.

Girl in window

8. Életmód

Egyedül: Lehetőséged nyílik arra, hogy bármit kipróbálj, kialakítsd a magad szokásait, az egyéni életstílusod. Egy idő után rájössz, csakis akkor érhetsz el valamit, ha van egy tiszta elképzelésed a megvalósításról.

Szülőkkel: Követheted a generációkon át öröklődő, bevált családi mintákat, hagyományokat – de azért mielőtt gondolkodás nélkül átvennéd őket, nézz magadba és kérdezd meg őszintén: jó ez így nekem?

Comments Disabled