Legyél már féltékeny!!!

A féltékenység a legszilárdabb kapcsolatot is próbára teheti, de vajon kell-e aggódunk akkor, ha sosem üti fel a fejét? 

A teremtés koronája pókerarccal nézi a meccset, miközben épp színpadias mozdulatokkal áradozunk jóképű kollégánkról vagy a gyerek kigyúrt judo-edzőjéről. Hiába is erőlködünk, tudomást sem vesz a zöld szemű szörny létezéséről. És ahogy telik az idő, észre sem vesszük, de a féltékenység már-már vágyálommá válik. De vajon miért, miért nem féltékeny?! A kínzó kérdés megvitatására összegyűjtöttünk néhány lehetséges okot, miért viseltet a párunk közönnyel, ha elismerősen nyilatkozunk más férfiakról.

Palástolt féltékenység

Jelmondata: „Ez csak egy kis mitugrász!”

A féltékenység köztudottan nem az erős, magabiztos férfi ismérve. Az ilyen férfi nem pazarolja energiát féltékenykedésre; inkább elvicceli a témát, vagy játékosan megborzolja a hajunkat. Valójában azonban legbelül igenis sértve érzi magát, hiszen támogat minket, vigyáz ránk, és ha bajban vagyunk, ő az első és egyetlen, akire igazán számíthatunk, nem a judós Jenci. Jól érezzük: bár nem mutatja, de szívből gyűlöli a tenyérbemászó edzőt, és alig várja, hogy a szeme láttára véget nem érő csókban részesítsen minket.

0cc7473485e629f8fcb7a89c91872000

Fásultság

Jelmondata: „Fáradt vagyok…”

Nézzünk magunkba: többéves együttélés során a mindennapok sodrásában kisebb bajunk is nagyobb annál, minthogy egy csinos kollegina feltűnésén idegeskedjünk. A ház ura talán hasonlóan van ezzel: bele se gondol igazán, hogy bárki vagy bármi felforgathatja az ő megingathatatlan világát. Kedvére mászkálhat otthon kedvenc viseletes mackónadrágjában, és a változatosságot az jelenti számára, mi megy aznap este a tévében.

Al-Bundy-Bored-At-Home-Switching-The-TV-Channel-On-Married-With-Children

Mielőtt megpróbálnánk mindenáron féltékennyé tenni, felesleges jelenetek helyett inkább foglalkozzunk olyasmivel együtt, ami feltölt; ha tehetjük, közös programok segítségével zökkenjünk ki a hétköznapok taposómalmából.

Érdektelenség

Jelmondata: „Na és?”

A fásultság legerősebb fokozata a totális kiábrándultság, ahonnan az esetek többségében nincs visszaút. Ilyenkor a párkapcsolatunk már jó ideje az utolsó faágon csüng a szakadék felett. Megszűnt vagy eldurvult a köztünk lévő kommunikáció, nincsenek valódi, közös céljaink, és a párunkat tényleg nem érdekli, mi van velünk. Nem aggódik értünk, ha nem adunk hírt magunkról, nem keres, és lássuk be: tulajdonképpen az se érdekelné, ha Mr. Pittel térnénk vissza a közös lakásba a holminkért, tegyük fel pucéran.

anigif_original-grid-image-22056-1429073878-4

Felesleges azon lovagolnunk, miért nem tart attól, hogy elveszít. Helyette vegyünk egy mély levegőt, köszönjük meg neki az együtt töltött időt, és tegyünk pontot a dolog végére. Hiszen nem veszíthet el minket olyan, aki valójában már réges-rég elveszített.

Magabiztosság

Jelmondata: „Féltékenység? Az meg mi?”

Nathan-fillion-naked-and-confident

Bizony, mi se gondoltuk volna, de vannak párok, akik nem féltékenykednek egymásra. Nem, egy kicsit sem, soha (vagy legalábbis azt állítják). Irigylésre méltó módon megbíznak a másikban, de magukban még jobban. Ha ilyen a társunk, örüljünk, és tanuljunk a Mestertől, aki többre becsüli magát, mintsem ilyesmivel foglalkozzon, de közben azért semmiképpen ne feledjük: a lényeg az, hogy minket mennyire becsül.

A féltékenység tulajdonképpen visszacsatolás, hogy a nőiességünk nem veszített fényéből, hogy lobog még az a tűz kettőnk között; hogy kincs vagyunk, amire érdemes vigyázni. Különösen érzékenyen érint minket a féltékenység hiánya akkor, ha híján vagyunk az önbizalomnak, és ha nem vigyázunk, könnyen kihunyhat a szenvedély a kapcsolatunkból is.

Mindezt semmiképp se féltékenységkeltéssel hozzunk helyre, mert az önbizalmunkon keletkezett seb hamar elmérgesedhet. Sokkal jobban járunk, ha egymásra figyeléssel, szeretettel, őszinte kommunikációval és közös élményekkel lopjuk vissza a mindennapokba az elveszett szenvedélyt.

love

Szóval ha a cikkünk végére elbizonytalanodnál, hogy a féltékenység tulajdonképpen jó vagy rossz, eláruljuk: egy jól működő kapcsolatban legfeljebb játékos évődésben mutatkozik meg. Valljuk be, sokszor jólesik az önbecsülésünknek, de ha komolyodik a tét, már mi érezzük kellemetlenül magunkat, nem igaz? Mint mindenben, ebben is nehéz megtalálni az arany középutat, de szerencsére nem vagyunk egyedül a keresésben.

Hiszen itt vagyunk mi, a párunk, és valahol ott van az az átkozott judós Jenci is…

Comments Disabled