A világ 20 leghátborzongatóbb helye

Elég csak elképzelnünk, hogy az alábbi helyeken sétálgatunk, és máris borsódzik a hátunk.

Figyelmeztetünk: csak erős idegzetűek görgessenek lejjebb!

1. Régi izraelita temető, Prága, Csehország – a tolakodó sírok otthona

regizsidotemeto

1439 és 1787 között, négy évszázadon át megközelítőleg 100 000 embert temettek a viszonylag kicsi temetőbe, ami több mint 12 000 sírkövet számlál. Különlegessége, hogy a sírásók a régebbi sírokat földdel fedték be, így akár 12 „rétegnyi” sír is egymásra kerülhetett. Az idő múlásával a megereszkedő talajból előbukkanó évszázados sírkövek félrelökték az újabbakat.

2. Babák Szigete, Mexikó – babák a vízbe fulladt kislányért

babakszigete

Ezt a különös, elhagyatott szigetet ezernyi szörnyű állapotú játékbaba „lakja”, amiket 1950-ben kezdett el gyűjteni egy Julián Santana Barrera nevű remete, hogy kiengesztelje egy környéken megfulladt kislány lelkét. (Hátborzongató adalék, hogy Barrera 2001. szeptember 17-én ugyanott fulladt meg, ahol annak idején rálelt a kislány holttestére.)

3. Hashima Sziget, Japán – bányaváros vagy szellemváros?

hashimasziget

A Hashima nevű bányásztelepülést 1885-ben alapították, és két évre rá már a Föld egyik legsűrűbben lakott helyeként tartották számon: 1959-ben 5259 ember élt a mindössze egy kilométer hosszú partszakaszon. A szénbánya végül veszteségesnek bizonyult, ezért bezárták – 1974 óta a település a szellemvárosok nyugtalanító táborát erősíti.

4. Csontkápolna, Portugália – a halál éltetője

csontkapolna

A csupán 18,6 méter hosszú és 11 méter széles kápolnát ferencesek építették a 16. században. Kicsiny mérete ellenére 5000 szerzetes csontját rejti, tetején a következő felirattal: „Melior est die mortis die nativitatis”, ami annyit tesz: „Jobb a halál napja, mint a születés napja”.

5. Öngyilkosok erdeje, Japán – az utolsó séta

ongyilkosokerdeje

A Hoshu szigetén fekvő erdő hivatalos neve Aokigahara. A hírhedt helyet felkeresők többnyire öngyilkos szándékkal látogatnak ide, így méltán a Golden Gate híd (San Francisco) után a második legnépszerűbb öngyilkossági helyszín. Nem véletlenül olvasható a bejáratnál: “Az életed felbecsülhetetlen ajándék a szüleid számára. Gondolj a családodra! Ne szenvedj egyedül – hívd az alábbi számot…”

6. Elhagyatott pszichiátriai kórház, Parma, Olaszország – a holt páciensek továbbélnek

elhagyatottpszichiatria

Az egykori pszichiátriai kórház a brazil Herbert Baglione-nak köszönhetően mára művészeti létesítményként üzemel. Baglione-t minden bizonnyal elfoghatta a hely szelleme, hiszen a szenvedő betegek kísérteties alakja most is visszaköszön ránk a falakról és a padlóról.

7. Szent György templom, Lukova, Csehország – ahol a szellemek megtestesülnek

szentgyogytemplom

1868-ban egy temetési szertartás során a templom teteje részben beomlott, a templom pedig hamarosan elhagyatottá vált. Nemrégiben egy Jakub Hadrava nevű művész félelmetes szobraival járult hozzá a hely baljós atmoszférájához.

8. Párizsi katakomba, Franciaország – ahol a sikolyt elnyelik a falak

parizsikatakomba

Kevesen tudják, hogy Párizs alatt egy 187-300 km hosszú alagútrendszer terül el. A 18. század végétől az egészségügyi szempontból kockázatos köztemetőkből 6 millió ember földi maradványait hordták ide. Kanyargóssága miatt az eltévedő turistáknak igen csekély esélyük van a menekülésre, hiszen a katakomba falai elnyelik a zajokat, így a sikolyt is.

9. Centralia, Pennsylvania, USA – az ötven éve izzó település

centralia

A pennsylvaniai Centraliában szürke füst gomolyog az út repedéseiből. Hihetetlen, de ötven évvel ezelőtt gyújtott tűz parázslik ma is a kisváros alatt, ahol érthető okokból 1981 óta ezer főről mindössze hétre csökkent a lakosok száma, így egész Pennsylvániában Centralia a legkevésbé lakott település. A különös hely méltán szolgált a Silent Hill nevű játék, majd film alapjául.

10. Akodessewa-piac, Togo, Afrika – A vudu bölcsője

akodessewapiac

Az Adekossewa-piac nyomasztó portékáját kínálja Nyugat-Afrika szívében. Ghána és Nigéria mellett Togo a vudu vallást követők egyik kultikus helye, ahol a készülő vudu-babák fő „alapanyagai” állati koponyák, testrészek, kiszáradt majomfejek és más, nem kevésbé „mágikus” tárgyak.

11. Plague Sziget (Poveglia), Olaszország – a száműzetés és emberkísérletek szigete

Plaguesziget

Az észak-olaszországi Poveglia a velencei öböl egyik leghíresebb szigete. Azt rebesgetik, hogy a pestis áldozatait ide száműzték, és közel 160 000 embert temettek el. A halottak állítólag a mai napig szellemekként kísértenek a sziget minden szegletében. A hely történetét szörnyű emberkísérletek súlyosbítják, amiket a későbbiekben épült pszichiátriai klinikán folytattak.

12. Keresztek hegye, Litvánia – járj szerencsével!

keresztekhegye

A Keresztek hegye meglepő módon sosem volt temető, bár 50 000 kereszttel találkozhatnak az idelátogatók. A néphit szerint akik a hegyre keresztet állítanak, azokat életük során jószerencse kíséri. Senki sem tudja, mikor és miért került ki az első kereszt – talán ezért is olyan rejtélyes a kíváncsiskodók számára.

13. A Kabayan-múmiák temetkezési helye, Fülöp-szigetek – múmiák „csónakban”

kabayanmumiak

A híres kabayani múmiákat 1200-1500 között temették a képen látható apró, csónakszerű koporsókba. A holtak lelke a helyiek szerint továbbra is a környéken kísért. A múmiákat egy igen összetett eljárással mumifikálták és szigorúan őrzik, mivel fennáll a veszélye, hogy ellopják őket. Hogy ki akarhat ellopni egy múmiát? Például a sírrabló, aki nem átallotta azt nyilatkozni, hogy „joga van ellopni”, hiszen állítása szerint az egyik vágyott múmia nem más, mint az ő felmenője.

14. Chauchilla-temető, Peru – vidám (?) múmiák

chauchillatemetoperu

Az 1920-as években feltárt Chauchilla-temető Peru déli partszakaszán mintegy 30 km-rel délre fekszik Nazca városától. A kutatók megállapították, hogy 700 éves testek nyugszanak ezen a helyen; az utolsó temetésre a 9. században kerülhetett itt sor.

Chauchilla sajátossága, hogy a holtakat rendhagyó módon helyezték örök nyugalomra: a régészek minden holttestre guggoló helyzetben, arcukon széles vigyorral találtak rá. A száraz éghajlatnak köszönhetően a múmiák igen jó állapotban maradtak fenn.

15. Touphet szentély, Tunézia – gyermekáldozatok színhelye

touphetszentely

Az ókori Karthago vallásának kétségkívül a legszomorúbb vonatkozása a gyermekek feláldozása volt, különösen a csecsemőké. Ha valaki az áldozati ceremónia alatt sírni mert, úgy hitték, akár egyetlen könnycsepp is csökkenti a felajánlás értékét. 1921-ben régészek tárták fel a területet, ahol hosszú urnasorok őrzik gyermekek és állatok elszenesedett maradványait.

16. Buzludzha, Bulgária – az “UFO-roncs”

buzludzhabulgaria

Bulgária legnagyobb emlékművét az 1441 méter magas Buzludzha hegy tetején építették 1980-ban a Bolgár Kommunista Párt tiszteletére. Majdnem hét év alatt épült, több mint 6000 munkás és mérnök közreműködésével. A belső tér részben márvány, míg a lépcsők díszített vörös katedrálüvegből készültek. Mára teljesen kifosztották, csak a formája és az alapvető berendezési tárgyak maradtak meg, így leginkább egy UFO-roncsra hasonlít.

17. A halál városa – kriptaházak a domboldalon

ahalalvarosa

A látszólag kedves kis Észak-Oszét falu valójában nem más, mint egy ősrégi temető, ahová az embereket ruháikkal és személyes tárgyaikkal temették saját kriptáikba.

18. Elhagyatott katonai kórház, Beelitz-Heilstätten, Németország – Ahol Hitlert is gyógyították

elhagyatottkatonaikorhaznemetorszag

Az első és második világháború alatt a kórházat a német hadsereg használta. (Adolf Hitlert magát is itt kezelték 1916-ban). A második világháborút követően az intézmény szovjet fennhatóság alá került, és a legnagyobb Szovjetunión kívüli kórház lett. Az egész komplexum 60 különálló épületből áll, amelyek közül néhányat már felújítottak, de egyiket sem nyitották meg a nagyközönség előtt.

19. Befejezetlen metró, Cincinnati, USA – ki mer leereszkedni a mélybe?

befejezetlenmetro

A metró építését 1884-ben kezdték el, de az első világháborút követő demográfiai változások következtében végül nem volt szükség rá. Az építőipar hanyatlása miatt 1925-re csak a fele készült el a teljes, 16 kilométeres vasútvonalnak. Jelenleg évente kétszer szerveznek túrákat az elhagyott metróalagútba, de persze akadnak olyanok, akik saját maguk is lemerészkednek a sötét és rejtélyes járatba.

20. Függőkoporsók, Sagada, Fülöp-szigetek – holttestek a magasban

fuggokoporsoksagada

A Fülöp-szigeteki Luzon-szigeten található a Sagada nevű kis falu, ami vitathatatlanul az egyik legfélelmetesebb hely az országban egy különös temetkezési szokás okán: a koporsók hatalmas sziklákon függenek. A hiedelem ugyanis úgy tartja, hogy minél feljebb nyugszik egy ember teste, annál közelebb van a lelke a mennyországhoz.

Miután jól kiborzongtuk magunkat a kísérteties helyszíneken, bevallhatjuk: bár páratlan látvány mindegyik, de talán mégiscsak jobb a képernyőn nézni őket…

gsbox_banner

Comments Disabled