Pornót néz a gyerekem, mit tegyek? Útmutató szülőknek egy hatalmas tabu témában

Leszidjam? De akkor sohasem nem lesz többé őszinte velem! Beszéljek vele? De hogyan magyarázzak meg egy társadalmi problémát egy tininek? Egy nagyon érzékeny témát jártunk körül, mellyel valószínűleg minden szülő szembesül egyszer. 

Már teljesen megszokottá vált tőlem, hogy a családi életünk apró történései és kihívásai adnak apropót a cikkeimnek. Most a történés szó helyett bizonyos értelemben nyugodtan használhatom a szennyes kifejezést. Azért merem ilyen bátran kiteregetni, mert a szennyes valójában nem csak az enyém. Egy társadalmi méretű szennyes ez, amely sajnos előbb, vagy utóbb, de mindenhol megjelenik és valamit kell vele kezdeni. Ez pedig a pornó.

A jelek

Amikor éppen Madonna Woman of the Year díjátadón elhangzott beszédét hallgattam, a legkisebb gyerekem megkérdezte tőlem, ki ez a néni. Madonna, feleltem, erre ő gyorsan mondta, hogy ismeri, mert a múltkor, amikor bement a 11 éves gyerekem szobájába, a barátjával éppen pucér képeket néztek Madonnáról.

Elkerekedtek a szemeim, de még nem eléggé.

Amikor azon gondolkodtunk a nagylányommal, hogy melyik híres embernek öltözzön farsangon, Emma Watsonra esett a választásunk, mert még láttunk esélyt arra, hogy 1% hasonlóságot kicsikarjunk arra az estére, és egyébként is, Emma Watson feminista. Ekkor derült ki, hogy a középső gyerekem már róla is látott “pucér” fotókat – amiben erősen kételkedtem, amíg el nem mesélték, hogy amikor ellopta valaki régebben Emma Watson telefonját és ekkor láttak napvilágot a privát fotói. Ebben az időben néhány jelzés is érkezett a számítógépes védelmi rendszerből, hogy tiltott oldalak megnyitására tettek kísérletet az otthoni hálózatról…

De hogyan is kezdjünk el?

A tünetek és jelzések immár teljesen egyértelművé tették, hogy a tettek mezejére kell lépnem. Mit ne mondjak, nem könnyű egy olyan megoldási stratégiát találni, amelyben:

  • A gyerekemet nem szégyenítem meg
  • A témát nem tabusítom
  • Segítek neki átlátni, hogy a pornó az nem a szexualitást jeleníti meg
  • A fiúgyerekem nőkhöz való viszonyulását tudom alakítani azáltal, hogy megérti, a nőket nagyon sokszor tárgyiasítják és kihasználják ezekben a megjelenési formákban, ami nem a két ember közti intim együttlét természetes és szeretettel teli formája
  • Megtartom a köztünk lévő bizalmat, sőt, képes vagyok fejleszteni is.

Mindebben nem sok támogatásra számíthatunk szülőként: sajnos a szexualitással kapcsolatos kérdések feltételére ennek a kiskamasz korosztálynak nem sok fórumot nyújt sem az iskolarendszer, sem más kortárs közeg. Sőt. Szülőként is nagyon sok „szemellenzővel” találkozhatunk, amikor próbálunk más szülőkkel közös platformot kialakítani. Ezek a szemellenzők sokszor éppen a problémával való reális szembenézést akadályozzák, hárítják.

Gyerekeink ellenben telibe kapják a tömegmédiából a pornó által is sugallt szemléletet a nők testének használatáról – ezzel is legitimálva az egész, nagyon sok szempontból deformált imázst sugalló szépség- és szexipart. A szexszel kapcsolatos infószerzés során első körben a pornóba futnak bele – sokszor még keresni sem kell, mert ha egy családnál nincsenek letiltva ilyen tartalmak valamilyen védelmi programmal, egy sima Youtube-os mese nézésekor felugorhatnak pornó témájú reklámok.

 

A pornó a fiatalok egyik legkézenfekvőbb, és a társadalom által is legitimált formája a szexuális felvilágosításnak: könnyen előhívható, üzeneteit sokszor reklámok, óriásplakátok közvetve is sugallják. Emlékezhetünk a női mellel légkondicionálót reklámozó, egy évvel ezelőtti plakátokra, vagy a rendszeresen megjelenő fehérnemű óriásplakátokra. Ezek közvetve mind ugyanazt az üzenetet közvetítik, mint a pornó – egy szép nőt teste: tárgy. Mikor a felnőttek világa ezt üzeni, vajon kamasz fejjel miért is gondolná egy kisgyerek, hogy ezzel talán baj van?

Lépések az elinduláshoz

A megoldási stratégia kialakítása a szülői önismeretet, a társadalmi reflektálást és a hitelességet tekintve egyaránt kimerítő feladat.

  • A szex és a pornó különválasztása a családi beszélgetésekben. A pornó tiltott jellegéből adódó kíváncsiság és a szexuális érdeklődésből adódó kíváncsiság a gyerekekben nem válik külön – főleg, ha a szexualitás ugyanolyan tabutéma otthon, mint a pornó. Hiszen a szex alapvetően egy jó dolog; ahhoz, hogy a pornóról (mint a szexualitást torzító társadalmi termékről) tudjunk beszélgetni, nem tehetem tabuvá a szexualitást. Ha bizalmi légkört szeretnék teremteni, nem lehetek én az, aki csak a másiktól vár őszinteséget.

Tehát: beszélnem kell arról is, hogy a szex az én életemnek is része, és a gyerekem szexuális érdeklődése pedig az ő életének természetes része. Úgyhogy hajrá, itt az ideje a témát beemelni a közös beszélgetésekbe!

shutterstock_365697197

  • Valahogy el kell magyarázni azt is, hogy a pornó valójában egy társadalmi termék, amelyben a nőket rendszerint a férfiaknak alávetett tárgyként kezelik. Nem várhatom 11 éves gyerekektől, hogy össztársadalmi folyamatokat egyből átlássanak – inkább nyitottnak kell lennem arra, hogy bármilyen helyzetben tudjunk erről beszélgetni, teret tudjak adni kétségeiknek és gondolataiknak. Ehhez olyan szexualitást /szexizmust megjelenítő filmeket, vizuális anyagokat kerestem, amelyek a közös beszélgetéseinknek is apropót adhatnak. Van, amikor egy óriásplakát előtt állunk meg, és akkor jut eszükbe egy kérdés (ilyet őszintén szólva nem nehéz találni). A karácsonyi szünetben a Nicsak, ki beszél-filmek voltak az apropók. Sőt, volt már olyan, hogy egy bevásárlóközpont fehérnemű osztályán elegyedtünk beszélgetésbe a lányommal arról, hogy a fehérneműknek milyen szerepe van az életünkben és hogyan jelenítik meg a pornóban tárgyiasítva a nőket.

Ennélfogva folyamatos nyitottsággal és támogatással kell hozzáállnom a témával kapcsolatos kérdéseikhez. Ez jelentheti egy-egy barátjuktól hallott gondolat otthoni megbeszélését, bennük felmerülő kérdések megbeszélését, vagy közös röhögést a vicces kifejezéseiken. A kulcsszó az informálás. Méghozzá olyan információkkal, amelyek valóban alátámasztottak, a valódi problémákról szólnak és nem pusztán riogatásként, elrettentésként születtek. (Az egyik, felnőttek körében gyakran használt pornóriasztó mondat a gyerekeknek: „ha pornót nézel, akkor felnőtt korodban nem fogod élvezni a szexet”. Na éppen ezeket érdemes elkerülni).

Tehát a pornóval kapcsolatban (is) társadalomkritikusan gondolkodni képes felnőttekké válást csakis folyamatos párbeszéddel tudjuk segíteni. Főleg, ha a kortársak éppen annak a szöges ellentettjét csinálják, mint amiről mi otthon beszélgettünk. Gyakran érzem én is úgy, hogy erős ellenszélben próbálok haladni – a kortárs közeg, a tömegmédia és a kulturális közmegegyezések ellen, de ez egy folyamat, aminek fokozatai vannak. Ezt be kellett látnom.

És igen. Ez azt is jelenti, hogy a pornó nem engedélyezett dolog. A rengeteg beszélgetés ahhoz kell, hogy a gyerekünk ne csak azt lássa, hogy az anyja, apja megtilt valamit, amit ő szeretne és a társaival együtt valahogy úgyis megoldható hogy stikában hozzájuthasson. A rengeteg beszélgetés ahhoz szükséges, hogy értse, milyen rendszert képvisel a pornóipar, mire épül, hogyan tesz függővé, hogyan legitimálja a nők és férfiak közötti viszonyokat, hogyan csorog be a tömegmédia szexizmusán keresztül a hétköznapjainkba és hogyan nem azonos a szexualitással. Ez azért egy elég nagy csomag.

Éppen ezért a téma nem egy vacsora alatt lezárható családi beszélgetés – hanem az életünkben folyamatosan jelenlévő reflektálás a világunkra, ami körülvesz.

Érdemes felkutatni olyan tudatosságnövelő projekteket, melyek mindebben támogatják a szülőket. A Turn Me On projekt a PATENT Egyesület szexuális felvilágosító projektje, melynek célja, hogy hiánypótló emberi jogi alapú fórumot adjon fiataloknak a konzervatív “családi életre nevelés” és a hiperszexualizált kultúra között. A program folyamán egy csapat lelkes 15-16 éves lányt és fiút képeznek ki, akik maguk fogják mentorálás mellett üzemeltetni a Turn Me On Blogot és Vlogot.

“Csapatunk eddig majdnem 20 osztályban járt bemutató órát tartani a szexuális kultúra kritikájáról és továbbra is várja szülők és tanárok jelentkezését osztályfőnöki óra egyeztetésére, valamint fiatalok jelentkezését a projektbe”.

– mondta Halász Sári, a program koordinátora.

A projektről bővebb információ a Facebook oldalukon olvasható!

  • Online védelem: az újabb fejlődési lehetőség szülőknek is. Már több program is elérhető, amely a szexuális, trágár tartalmak kiszűrését, reklámok blokkolását, vagy akár a számítógép (laptop, tablet, okostelefon) előtt eltöltött időt szabályozzák. Azt látom, hogy sokszor a szülők sem elég tudatosak az online térben, és ezért nem tudnak megfelelő segítséget adni a gyerekeknek. Gyakran találkozom azzal, hogy a 10 -12 éves gyermekeim jónéhány barátjának már Facebook hozzáférésük van, online játékokat töltenek le teljesen ellenőrizetlen oldalakról és Youtube videókat osztanak meg magukról is akár teljesen nyilvánosan.

Talán az adat- és privacy védelem az egyik legkönnyebben megtanulható és megtanítható része lenne az online térben való működésnek. Ehhez lehet informatikus (biztos van legalább egy szülő az osztályban, aki ezzel foglalkozik), segítségét kérni egy rendkívüli szülői értekezlet alkalmával, de civil szervezetek is szerveznek felvilágosító programokat szülőknek és gyerekeknek egyaránt.

A Televele Médiapedagógiai Műhely Egyesület elsődleges célja és küldetése a médiapedagógiai tevékenység széleskörű elterjedésének segítése, a médiapedagógia, mint szemléletmód előmozdítása. A szülők és nevelők médiaismeretének fejlesztése, kompetenciájuk növelése a gyermek életkori sajátosságaihoz igazodó médiatartalmak kiválasztásában. Célunk a médiakörnyezet-ismeret és médiakritikai szemléletmód terjesztése, fejlesztése. Ezzel is segítve a tudatos média- és internet fogyasztói szokások kialakulását.

További információt itt találsz!

Azt gondolom, hogy akkor tudok felelős szülő lenni, ha egy problémát körbejárok és információkat gyűjtve alakítom ki a megoldási irányokat. Minél nagyobbak a gyerekeim, mindez annál összetettebb feladattá válik. De változatlanul azt tudom mondani, hogy ezzel én is egyre több leszek, így kölcsönösen tudunk egymásra hatni, még akkor is, ha ez nem mindig olyan nagyon könnyű és konfliktusmentes. Ezeket a harcokat vagy kellemetlen pillanatokat viszont mind-mind végig kell élnünk, hogy a gyermekeink felelős és társadalomtudatos felnőtté válását segíteni tudjuk, hogy egy pillanatra sem rendül meg bennünk a bizalmuk és az egymás iránti szeretetünk ezzel az őszinteséggel nemhogy megkérdőjeleződik, hanem csak egyre mélyül.

 

Comments Disabled