12 híres, inspiráló és sikeres ember hétvégi szokása, amit nagyon érdemes fontolóra venni!

Mindannyian sikeresek szeretnénk lenni, így kik lennének ehhez a legjobb tanítómesterek, mint azok, akik valóban sokra vitték! Íme néhány hétvégi rutin hírességektől, melyeket akár már ezen a hétvégén is kamatoztathatsz – aztán pedig újra és újra megismételheted. Mert ahogy egy ókori híresség, Arisztotelész mondta: „Az vagy, amit újra és újra teszel, a kiválóság tehát nem tett, hanem szokás!” 

1. Robert Iger: Kelj korán!

The-Important-Health-Benefits-of-Sleeping-and-Waking-Up-Early

A Disney elnök-vezérigazgatója nem az egyedüli vezető a világon, aki minden reggel megköveteli magától a hajnali fél ötös kelést. Elég undorítóan hangzik elsőre, igaz? Pedig bizonyított tény, hogy a sikeres emberek nem lazsálnak vasárnap délután kettőig, sőt még tizenegyig sem! Kutatások rámutattak, hogy az agyunk a felkelést követő két és fél órában a legélesebb. Ha elsőre talán túl brutális is ez a fél öt, azért megpróbálhatsz a szokásos henyélés helyett jóval korábban felkelni, hogy egy lépéssel a világ előtt járj!

2. Benjamin Franklin: Legyen terved!

A 100 dollárosról ránk tekintő alapítóatya minden áldott reggel megkérdezte magától: „Mi jót tehetnék ma?” A sikeres emberek tudják, milyen fontos, hogy minden napra legyen kitűzött céljuk, és ez alól a hétvégék sem jelentenek kivételt. Természetesen ettől még jut idejük a pihenésre és megújulásra, de nem kell elnöknek lenned, hogy tudd: a lazsálás bizony nem opció.

3. Timothy Ferriss: Egyszerre csak egy feladatra koncentrálj!

3273051011_51028e81a1_o

Bizonyára te is elgondolkodtál már azon, milyen csábító lenne a futópadon futni, közben az anyukáddal csevegni telefonon, elolvasni az aktuális híreket és közben bekarmolni egy finom ebédet. A sikeres emberek azonban jól tudják, hogy mindez a hatékonyság rovására megy; a multitasking ugyanis nem véletlenül lejárt lemez! Helyette jobban jársz, ha inkább külön-külön szánsz időt minden egyes tevékenységedre, ahogyan a 39 éves korára életmód-tanácsadásból lett világhírű Ferriss is maximum két célt vagy feladatot javasol elérni és elvégezni egy napra.

4. Anna Wintour: Maradj aktív!

A Vogue főszerkesztője minden nap teniszezik egy órát. Nem ő az egyedüli nagyágyú, aki szakít időt az edzésre: Richard Branson kite surfinggel tartja magát kondiban, India negyedik leggazdagabb milliárdosa pedig megrögzött maratonfutó. A sikeres emberek tisztában vannak vele, milyen fontos a fitt testben fitt lélek fogalma – még hétvégén is. Elvégre hogyan máshogy ellensúlyoznák a szombat esti pohár borocskát és sajttálat?

Beautiful Sprinter in the Desert

5. Steve Jobs: Priorizálj!

A hétvégék a legalkalmasabbak arra, hogy újra eszünkbe jussanak azok a hét közben elfelejtett apróságok, amelyek segítenek egyensúlyt teremteni a munka és magánélet között, továbbá újra és újra fel tudnak minket tölteni, hogy sikerrel vegyük a következő hetet.

“A nem világmegváltó dolgok is lehetnek lényegesek!”

A barátokkal, gyerekekkel, párunkkal töltött idő talán nem hajt közvetlen profitot, és valószínűleg rivaldafénybe sem kerülsz tőle, de ettől még a legfontosabb dolog az életben. Még az Apple-alapító multimilliárdos is mindig megtalálta a módját, hogy leülhessen egy vacsorára négy gyermekes családjával.

54ebb91ea0a11_-_3-family-playing-board-game

6. Warren Buffet: Szakíts időt a hobbidra!

Még a 20. század kiemelkedő géniusza és feltalálója, Buffett is megengedte magának, hogy szabadidejében kedvére hódolhasson szenvedélyének, az ukulelének. A sikeres emberek gyakran még érdekesek is, ami leginkább a hobbijukon keresztül köszön vissza. Persze egy szombati golfozás nagyszerű forrása lehet újabb üzleti lehetőségek kiaknázásának, de talán az egyedül végzett hobbikon keresztül (mint például Meryl Streepnek a kötés vagy George W. Bush-nak a festés) jobban le tudjuk vezetni a stresszt, és további pozitív energiákkal töltődhetünk fel.

7. Oprah: Intsd csendre magadat!

A Forbes 2013. legbefolyásosabb hírességének választott Oprah mindig talál szabad 20 percet napjában kétszer, hogy békésen üljön a csendben. A meditáció korábban a jógik féltve őrzött titka volt, mára köztudottá vált. Még a vállalati világ is elismeri a meditáció előnyeit: csökkenti a stresszt, javítja a teljesítőképességet, segíti a kreatív gondolatok felszínre jövetelét és javítja az általános közérzetet is. A hétvégék sokkal pörgősebbek, mint a hétköznapok; gondoljunk csak arra, hogy 48 órába próbáljuk belesűríteni a házimunkát, a testmozgást, a családi kötelezettségeket és a társasági létet. A legsikeresebb emberek minden nap szakítanak időt a csendre még hétvégén is. Tőlük biztosan nem hallod azt, hogy a meditálás kidobott pénz!

meditation-home

8. Randi Zuckerberg: Felejtsd el a FOMO-t; ragadd meg a JOMO-t!

Mindnyájan posztoltunk már a hétvégi őrület legelkapottabb pillanatáról, hogy ezzel csalogassuk ki a lájkokat és iriggyé tegyünk ismerőseinket. Ezzel be is léptünk a FOMO (Fear Of Missing Out – félsz, hogy kimaradsz valamiből) bűvkörébe! Hétvégén még hajlamosabbak vagyunk engedni a FOMO csábításának. A Zuckerberg Média Csoport alapítója és egyben ügyvezető igazgatója (bizonyára kitaláltad, hogy a Facebook-atya nővéréről van szó) úgy véli, az embereknek inkább a JOMO-ra (Joy Of Missing Out – élvezd, hogy kimaradsz belőle) kellene fókuszálniuk, és azt mantrázni:

„Nincs olyan hely, ahol inkább lennék, mint ahol jelenleg vagyok”.

Bizonyos sikeres emberek versenyképességüket és kiemelkedő teljesítményüket a természethez fűződő hálás viszonyukból merítik, és ellenállnak a szociális média által generált FOMO hatásnak, így a hétvégéjük is örömtelibb. Márpedig az igazi siker kulcsa a boldogság!

041614-lifestyle-dinner-party-friends-wine-mixed-race.jpg-1024x576

9. Bill Gates: Dolgozd fel az elmúlt hetet!

Ahogy a Microsoft alapítójának híres mondata szól:

„Természetes, hogy ünnepled a sikert, de sokkal fontosabb, hogy levond a tanulságokat a hibáidból.”

Töprengésre, az események feldolgozására tehát minden nap időt kell szakítani, de a hétvége a tökéletes alkalom arra, hogy egy kicsit visszalépj és levond az előző hét tanulságait, majd újult erővel kezdd az új hetet. A „Boldogságterv” szerzője, Gretchen Rubin javaslata, hogy kezdjünk egymondatos naplóbejegyzésekkel, amik ösztönöznek minket a napi gondolkodásban. Legyen a szombat vagy vasárnap a feldolgozás napja!

woman writing in notebook

10. Richard Branson: Önkénteskedj!

A milliárdos vállalkozó azt mondja: „Fantasztikus hatást érhetsz el, ha az elmédet olyan témákra fókuszáltatod, mint az egészség, nyomor, klímaváltozás, hiszen ezek segítségével más területekre is nyitottabbá válsz.” A sikeres emberek egyetértenek Anna Frankkal: „Nem születik senki szegénynek”. Tom Corley öt éven át kutatta a gazdagságot, mielőtt megírta róla a könyvét: „Gazdag szokások – Napi sikeres szokások jómódú egyéneknek.” A „jómódú egyének” 73%-a több mint ötórányi önkéntes munkát vállalt átlagosan egy hónapban. Semmi sem segít jobban új perspektívákat nyitni és a stresszt csökkenteni, mint ha a világon önként és bérmentve segítesz!

o-VOLUNTEERING-BLOOD-PRESSURE-facebook

11. Jack Dorsey: Állj készen a jövő hétre!

A Twitter és a Square társalapítója hírhedten napi 16 órákat dolgozik hétfőtől péntekig, de azt mondja: „szombaton nem dolgozom. Kirándulok. A vasárnap a visszajelzések és a stratégia napja, majd jöhet a felkészülés az új hétre.” Felejtsd hát el a vasárnapi bánatot! Hívd inkább rendezd-az-életed-vasárnapnak!

woman-writing

12. Jay-Z: Tartsd fenn a lendületet!

A sikeres rapper vállalatbirodalmat hozott létre, akinek a titka kiderül az egyik dalszövegéből: „A lehető legsikeresebb akarsz lenni, ezért nem habozhatsz, nem csúszhatsz el, nem alhatsz el. Egyik szemed mindig nyitva, a valóságra és örökre.” Jay-Z nem tudott volna 520 millió dollárt összegereblyézni, ha csak vágyakozott volna rá a hét öt napjában. Ha tehát történetesen heteket akarsz eltölteni a Karib-tengeren egy luxusjachton a szerelmeddel, akkor hajthatatlan, betonkemény szívóssággal mindez talán akár sikerülhet is!

bg_secrets_for_entrepreneur_woman

Ha eddig a hétvégéket csupán a hét utolsó két napjának tekintetted, akkor ajánljuk, hogy tanulj a sikeres emberektől, próbáld ki te is a fenti „titkos fegyvereket”, és használd ki a hétvégében rejlő lehetőséget – ki tudja, talán jobban a hasznodra válik, mint hinnéd!

Comments Disabled