Minden, ami Oscar

 

Vasárnap éjjel immáron nyolcvankilencedik alkalommal osztják ki a filmvilág legrangosabb elismerését, az Oscar-díjakat az arra érdemeseknek. Ebből az alkalomból az elmúlt évtizedek legjeiből mazsoláztunk, íme tehát a Good Stuff Oscar-gyorstalpalója!

Miért éppen Oscar?

Az Amerikai Filmakadémia szerint a név eredete máig nem egyértelműen tisztázott, ám egy népszerű anekdota szerint az Akadémia egyik munkatársa, bizonyos Margaret Herrick mondta azt, hogy a szobor az ő Oscar bácsikájának kiköpött mása volt, s innen eredeztethető az elnevezés. A sajtó először 1934-ben hivatkozott a díjkiosztóra Oscarként, az Akadémia pedig 1939-től referál így az egyébként 35 cm magas és nagyjából fél kilós szobrocskákra.

A kezdetek

 A díjkiosztót legelső alkalommal 1929 májusában tartották meg Los Angelesben, amikor a két azt megelőző esztendő filmterméséből szemezgettek az ítészek. Kétszázhetven vendég jelent meg az eseményen, amely mindösszesen tizenöt percig tartott, minek során tizenkét kategóriában hirdettek győztest. Ez volt az egyetlen olyan alkalom, amikor a gálát nem kísérte sem rádiós, sem televíziós közvetítés. Mára a kategóriák száma megduplázódott, az ABC csatorna televíziós közvetítése pedig rendre túlszalad az eredetileg tervezett négy órányi adáskereten.

A krémek krémje

A díj eddigi történelmében három film, a Ben Hur (1959), a Titanic (1997) és A gyűrűk ura- A király visszatér (2003) nyert egyaránt tizenegy szobrocskát, ezzel holtversenyben állva a képzeletbeli Oscar-dobogó tetején. Ez utóbbi film ráadásul minden kategóriában diadalmaskodni tudott, amelyben csak jelölték, ezáltal újabb rekordot felállítva.

lof

A legtöbb jelöléssel eddig három film, a Mindent Éváról (1950), a már említett Titanic (1997), illetve az idei év nagy esélyese, a La La Land (2016) büszkélkedhet, hiszen mindhárom alkotás tizennégy kategóriában volt jelölt.

Szintén három olyan film van, amely nyerni tudott az öt legrangosabb kategóriában (Legjobb film, Legjobb színész és színésznő, Legjobb eredeti vagy adaptált forgatókönyv és a Legjobb rendező) is: Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975) és A bárányok hallgatnak (1991). Azóta csak a Forrest Gump (1994) és az Amerikai szépség (1999) került a „Nagy Öt” közelébe, de mindkét esetben a Legjobb női alakítás díja hibádzott a teljes dicsőséghez.

3db55afd-a9ff-4dde-ab22-c5e7fb892470

A Kabaré (1972) című musical büszkélkedhet a legtöbb, szám szerint nyolc elnyert díjjal úgy, hogy a Legjobb filmnek járó elismerést végül A keresztapa (1972) happolta el előle. A legtöbb, díjra aztán át nem váltott jelöléssel két film, a Fordulópont (1977) és Spielberg Bíborszín című drámája (1985) rendelkezik, hiszen egyikük sem tudott diadalmaskodni a tizenegy jelölt kategóriában.

Az egyéni jelöltek közül Walt Disney tudhatta magáénak a legtöbb, összesen huszonkét elnyert szobrocskát, melyek közül négyet is 1954-ben kapott, ezzel mind a mai napig ő maradt az egyazon gálán a legtöbbször díjazott alkotó is. Pályája során ötvenkilenc alkalommal jelölték Oscarra, ebben is csúcstartó. Ezt megközelíteni azóta csak a zeneszerző John Williams tudta, akit eddig ötvenszer jelöltek dallamaiért.

Walt-Disney-7

A legtöbbször jelölt rendező, William Wyler és a legtöbb jelölést kiérdemlő színész, Jack Nicholson egyaránt tizenkét alkalommal izgulhatott a nyertes nevét tartalmazó boríték feltépésekor. A színészek mezőnyét egyébként Daniel Day-Lewis vezeti három, a Legjobb férfi főszereplőnek járó díjjal, melyek közül a legutóbbit 2013-ban kapta a Lincoln címszerepéért. Jack Nicholsont is háromszor díjazták, de ő a Becéző szavakért, mint a legjobb mellékszereplőként diadalmaskodott.

Nők, akiknek többször is megvolt Oscar

A színésznők mezőnyének abszolút győztese Katharine Hepburn, aki tizenkét jelöléséből négyszer is győztesként állhatott a színpadon. A ma élő legnagyobb színésznő, Meryl Streep tartja a legtöbb jelölés rekordját, idén immáron huszadik alkalommal izgulhat, hogy a Florance Foster Jennings címszerepéért vajon sikerül-e utolérnie Katharine Hepburnt. A legtöbbször jelölt hölgy egyébként Edith Head volt, akit összesen harmincöt alkalommal jelöltek a Legjobb jelmeztervező kategóriában, s ezek közül nyolcszor sikerült is győzedelmeskednie, ezzel mind a mai napig ő a legtöbb Oscarral kitüntetett nő. S ha legtöbben nem is ismerjük fel őt névről, a Hihetetlen család című filmben az ő személye ihlette Elza Divat karakterét.

Edith Head

A rendezők kategóriájába eddig csupán négy alkalommal került női jelölt, s közülük is csak Kathryn Bigelow tudott nyerni a Bombák földjén (2009) című háborús filmjével.

kat

Barbra Streisand kétszeres Oscar-díjas, melyek közül az elsőt a Funny Girlben (1969) nyújtott alakításáért kapta, míg a második díjat az Evergreen című filmbetétdal társszerzőjeként nyerte el, amely a Csillag születik főtémája. Emma Thompson színésznőként a Szellem a házban (1992) című filmjéért részesült az elismerésben, míg az Értelem és érzelem (1995) forgatókönyvírójaként is díjra érdemesnek találtatott. A legidősebb győztes Jessica Tandy volt, hiszen nyolcvan évesen nyert a Miss Daisy sofőrje (1989) című film címszerepéért. Gloria Stuart pedig nyolcvanhét évesen lett a legidősebb jelölt, amikor a Titanic (1997) című filmben nyújtott alakításáért a Legjobb mellékszereplőnek jelölték az öregkori Rose megformálásáért.

gloria+stuart+titanic+poster

Magyarok az Oscaron

Sokáig Szabó István Mephisto című filmje volt az egyetlen magyar nagyjátékfilm, amely Oscart nyert a Legjobb idegen nyelvű film kategóriájában 1982-ben. Tavaly aztán ismét örülhettünk, hiszen Nemes Jeles László Saul fia című filmje nyert ugyanebben a kategóriában. Rajtuk kívül Rófusz Ferenc A légy című animációs rövidfilmje kapott szobrot még 1981-ben. Idén pedig ismét drukkolhatunk egy honfitársunknak, hiszen Deák Kristóf Mindenki című munkája is ott van a Legjobb rövidfilmek versenyében.

S hogy idén kikkel is bővül az Oscar-díjasok dicsőségcsarnoka? Hétfő hajnalban minden kiderül, mi pedig természetesen beszámolunk majd a fejleményekről.

Források: http://oscar.go.com/

 

Comments Disabled