Hat megátalkodott nőtípus, akivel minden munkahelyen találkozhatsz

Ők azok, akikkel meg kell tanulni bánni, hiszen előfordulhat, hogy a főnök hallgat rájuk. Nehogy már egy rossz mondaton múljon az előléptetésed, ugye? Van néhány tippünk, hogy hogyan kezeld a kisfőnököt, az áskálódót, a savanyú kékharisnyát vagy épp a magamutogatót és társait! 

Szeretek rendszerben gondolkodni. Mindig is excel-fanatikus voltam – a lehető legképtelenebb dolgokról is kimutatásokat vezetek, nem csak a munkámban, de a magánéletemben is. Így, amikor sikerült végre kicsit eltávolodnom az érzéseimtől, az új munkatársnőimet is szépen kategóriákba rendeztem. Felismered őket? Lehet, hogy pont veled szemben ül az egyik!

Amikor először léptem be az irodába, hirtelen nyolc szempár szegeződött rám. Mindegyikük más arcot vágott, az elzárkózás és az érdeklődés különböző maszkjait viselték – sosem éreztem még magam annyira meztelennek. Nőként nők közt új munkahelyen: nem egyszerű, de a tudat talán segít– nem vagy egyedül, olykor mind átéljük ezt!

Az önhatalmú kisfőnök(nő)

Bár senki nem kérdezte, neki akkor is van véleménye. És nem csak, hogy van, le is nyomja azt mások torkán. Bólogat a főnök minden szavára, és amikor az nem látja, önkényesen helyettesíti is. Még a góré se mer rászólni, hogy vegyen vissza, hiszen „olyan régóta van már itt a cégnél” – mintha ez önmagában is elég lenne újabb tíz év munkaviszonyhoz. Vigyázz vele, sosem tudhatod kinek a kije, és mikre képes: nehogy te húzd a rövidebbet. Jobb, ha megteszed, amit kér és megtartod azt a bizonyos három lépést.

o-WORKING-WOMEN-facebook

Az alattomos áskálódó

„De jól áll ez a rúzs!”- mondja a szemedbe, majd másnap visszahallod, hogy a hátad mögött közönségesnek titulált. És ez még csak a jéghegy csúcsa! Ha valamit elhibázol, tuti hogy felettesed is megkapja azt a bizonyos, kedvesnek álcázott kioktató e-mail-t. Még rosszabb, ha még esze is van, mert akkor jó darabig eltarthat, mire leesik, mit művel a háttérben. Hogyan tudsz ellene védekezni? Úgy, hogy nem veszel róla tudomást. Mindennek legyen írásos nyoma, amit vele intézel, a kommunikációtokat pedig korlátozd a munkára; ne adj neki véletlenül sem – például a szádból esetleg kicsúszó infókkal – támadási felületet.

pregnant-woman-at-work

Az óvatos megfigyelő

Kimérten, szolid mosollyal fogad, visszafogott, nem alkot véleményt semmiről; nem pletykál senkiről – úgy tűnik, csak a munkájának él. Ha hajlamos vagy a paranoiára, eleinte összekeverheted az alattomos áskálódóval, pedig valójában ő tényleg nem foglalkozik veled, még a hátad mögött sem! Neki csak egy „x” vagy, egy jelentéktelen név, mely csak annyit mondd számára: eggyel többen vagytok a cégnél és kész. Hosszú idő, mire akárcsak egy picit is meg tudod nyitni – de valóban fontos mindenkivel jóban lenned? Elvégre ez egy munkahely, nem haverkodni jöttél.

A túl barátságos, gyorsan kiismerhető

Ő épp a szöges ellentéte az előbbi karakternek. Ő az, aki, ahogy meglát, úgy érzi, pesztrálnia kell; kérés nélkül is körbevezet, bemutat mindenkinek, és olyan megjegyzéseket fűz a bemutatott személyekhez (persze úgy, hogy ők ne hallják), amikről azt gondolhatod, hogy „köszi, de ehhez nekem mi közöm van?!”. Hamar jó viszonyba kerültök – vagy legalábbis ő azt hiszi –, aztán ki is pukkad ez a lufi; pár hónap leforgása alatt legjobb barátnőből felkerül a kerülendők listájára harsánysága, közönségessége vagy épp a nyomulása miatt.

A besavanyodott irigykedő

Nagyon jól megértik egymást az alattomos áskálódóval, imádnak másokat szidni, panaszkodni, gyakorlatilag a kapcsolatuk ennyiben ki is merül. Ez a típus ahányszor csak beszél veled, mindig pásztáz a szemével, méreget, és egy idő után már nem mersz önmagad lenni, szinte szégyenled, hogy csinos vagy. Hát ne tedd! Légy büszke a stílusodra és gyűjtsd be a pasik bókjait, hadd savanyodjon tovább az a szőlő.

A magamutogató

office woman

Neki aztán senki nem parancsolhat! Hiába hívta már be párszor a vezér, hogy lehetne hosszabb az a szoknya, őt nem érdekli! Néha kicsit irigyled is a merészségéért és az önbizalmáért, de valahol tudod, hogy miatta él az a sztereotípia a pasik fejében, hogy „aki szép, annak csak annyi a dolga, hogy az legyen”. Ő egyébként ártalmatlan: ha megkapja, amit akar (figyelmet, figyelmet, FIGYELMET), akkor teljes békességben tudtok együtt dolgozni.

A váltáshoz már önmagában is hatalmas bátorság kell: itt már nem jó, de az új az veszélyes; ismeretlen. De ha felkészülten állsz a dolgok elé, tudod, hogy az utadba sodorhat a sors akár egy főnökösködő, akár egy besavanyodott karaktert, sokkal könnyebb lesz, hidd el! Légy büszke magadra, hogy mertél lépni és sose feledd, innen is bármikor elmehetsz!

Még több kollégatípus érdekel? Akkor olvasd el, miért lépett ki minden kollégád a Százholdas pagonyból:

Tudtad, hogy igazából minden kollégád a Micimackóból lépett elő? – Második rész

Eljátszottunk a gondolattal, hogy mi történne, ha kollégáink személyiségét összevetnénk a Százholdas Pagony jól ismert lakóiéval – az eredmény több, mint elgondolkodtató, és nagyon vicces! Íme a kollégák A. A. Milne mesekönyvéből – második felvonás. Múlt héten már megírtuk, milyen együtt dolgozni a protekcióval …

Comments Disabled