Szeretnél határozott és magabiztos lenni, anélkül, hogy utálnának?

Ha most bólogatsz, akkor te vagy az, akit megszólnak az ereje, a céltudatossága miatt. Gyakran a hátad mögött is összesúgnak, és te nem érted, miért. Ha néha épp ettől szontyolódsz el kicsit, akkor most mondjuk; lehetsz céltudatos úgy is, hogy közben önmagad maradsz és a barátaid szemében sem leszel szálka. Hiszen ki ne szeretné, hogy szeressék és elfogadják, az erejével, a teljesítményeivel együtt?

Vékony a határ önteltség és magabiztosság között, de vajon ki számít előbbinek és kiről mondja inkább az utóbbit a környezete? Ha szeretnél te is határozott és öntudatos lenni, de valahogy mégsem jön ösztönösen, érdemes az alábbiakkal tudatosan foglalkoznod!

Önteltség egyenlő ál-önbizalom?

Egészen más tisztában lenni a képességeinkkel, mint azt állítani, hogy mindent tudunk. Szerintünk a nagyképűség leginkább az önbizalomhiányból fakad, és sokszor semmi köze a valós, elért eredményekhez, vagy a környezeted adta visszajelzésekhez. Ez a lufi nagyon gyorsan kipukkan, amikor az ember megkapirgálja a felszínt. Egy csipkelődő megjegyzésre, vagy egy mélyebb szakmai kérdésre adott ideges, zavarodott válasz – és az illető máris lebukott. És nincs annál megsemmisítőbb érzés, amikor nem csupán csaláson kapnak, de még a tudatlanságod is lelepleződik. Ha nem szeretnéd ezt átélni, itt az ideje fejleszteni az önbizalmad, és félredobni az önelégültség maszkját!

Vegyél vissza!

Ha már több helyről is megkaptad a fenti mondatot, talán érdemes elgondolkodnod azon, miért is van ez!

0655fe980849fbae8886d9e2a3ec15d3

Ülj le egy darab papírral, írd össze, konkrétan mikor, milyen helyzetekben vágták a fejedhez, hogy túlságosan fényezed magad. Pontozd egytől ötig (őszintén), mennyire volt igaza az illetőnek, és ha négyest vagy ötöst adsz neki, érdemes tovább elemezned a történetet. „Valóban annyira értek a dologhoz, mint amilyen határozott véleményt alkottam róla?” „Nem lehet, hogy még lenne mit tanulnom adott területen?” – Ha sikerül belátnod, hogy talán pont a hiányosságaid elfedése érdekében döngölted földbe a beszélgetőpartnered, nincs más teendőd, mint megkeresni ezeket a foltokat a tudásodban és képezni, fejleszteni magad adott területen.

Azt is észre fogod venni, hogy minél többet tudsz, annál kevésbé lesz majd szükséged arra, hogy ezt hangoztasd, a visszajelzéseket fürkészve. És szépen-lassan a ’beképzelt’ jelző is lekopik rólad.

Kerüld önmagad jellemzését mások előtt!

„Én egy olyan ember vagyok, aki…” Na ezt a mondatkezdést íves mozdulattal hajíts a kukába. Hagyd a környezetedre a rólad alkotott kép kialakítását. A tetteid úgyis megmutatják, ki vagy te valójában, és így elkerülhető az esetleges csalódás vagy az önkéntelen nagyotmondás is.

HlgPpd4

Viszont! Otthon, a tükör előtt egészen nyugodtan ismételgetheted, milyen szép, okos… stb. vagy. Állítólag, ha hangosan tesszük ezt, még hatásosabb önbizalomnövelő, de az is segít, ha csak némán, magadban konstatálod, hogy ma igazán jól nézel ki!

Gyűjts be minél több apró sikert!

Ha nem vállalsz kockázatot, nem is fogsz fejlődni. Tűzz ki magadnak pici, könnyen teljesíthető célokat – az életed bármely területén; a kitartás fejlesztésében például nagyon sokat segít a sport és viszonylag könnyen érhetsz el sikereket. Szoktasd rá magad a sikerre! És ami a legfontosabb, dicsérd meg magad minden alkalommal. Vezess sikernaplót!

Legyen tanítód az egész világ!

Aki a nagyképűség álarcát hordja, gyakran annyira bizonytalan és éppen ezért erőszakos, hogy nem hagy másokat szóhoz jutni. Csak tolja, tolja az öntömjénezést, és közben annyira lenyomja a partnerét, hogy annak már kedve sincs megszólalni, holott lehet, hogy sok érdekes és új dolgot tudna mondani.

Hogy ne ess ebbe a hibába, tudatosan fegyelmezd magad; egy-két perc után állítsd meg a monológod és kérdezz! „Te mit gondolsz erről?” „Nálatok ez, hogy van?” Jusson eszedbe, hogy minél nagyobb tudásra teszel szert, annál magabiztosabb leszel!

talking-gif

Néha inkább légy kevesebb, mint több!

Az első benyomást a külső megjelenés adja. Sose öltözködj hivalkodóan: ne akarj másokat zavarba ejteni egy túldekoltált vagy egy „alig takaró” ruhadarabbal, és ne használj túl sok színt (maximum három-négy szín hozható egyszerre harmóniába). Kerüld a bőrödhöz nem illő alapozókat és smink-kiegészítőket. A harsány röhögcsélés helyett pedig visszafogottabb mosollyal díjazd a poénokat. A szolid, finoman elegáns stílussal ugyanúgy ki tudod emelni az adottságaid, mégsem vonod el a mondandódról a figyelmet. Az így begyűjtött bókok ráadásul ismét dobnak az önbizalmadon.audrey-hepburn-gif-27

Talán épp a neveltetésed, vagy a sztereotípiák miatt érzed magad néha kevésnek, amit arrogáns stílussal próbálsz meg kompenzálni? Megértjük, hisz olykor mind beleesünk ebbe a hibába! De most őszintén, nem lenne könnyebb épp annyinak mutatni magad, amennyi vagy? Nekünk éppen ezért egy jó ideje ez a mottónk, ami pontosan nem a nagyképűségről, hanem a magabiztosságról szól:

„Én, az életem ezen pontján, itt tartok. Elfogadom, fogadjátok el ti is!”

199ea1a1b3328cf8404152ef7c4feddc

gsbox_banner

Comments Disabled