Nagyik a Facebookon, avagy nem csak a húszéveseké a világ(háló)!

Eljött az idő, amikorra a nagyszüleink korosztálya is felfedezte a Facebook előnyeit. Ám a rendszer olykor megmosolyogtató próbatételek elé állítja az időseket, amelyekről elkészítettük ezt a valós élmények ihlette kis összeállítást. Kéretik az alábbi sorokat sok-sok humorral és szeretettel olvasni, hiszen valljuk be: annak idején nekünk sem volt egyszerű!

Üzenetek az idővonalon

Az idővonal működése főleg azoknak a nagyiknak idegen, akik korábban már küldtek e-mailt, így nem váj beléjük a sötét gyanú, hogy amit a másik idővonalára írtak, az nem privát üzenet, hanem több ezren láthatják. Legtöbbször ugyan csak az unokák hogylétéről érdeklődnek, de előfordulhat, hogy kínosabb témákat érint a beszélgetés.

Akárcsak az, amelyik egy álmos szombat délután ugrott fel a hírfolyamomban:

Ilona M-né: „Drága Marikám! Én úgy kétségbe vagyok esve! Azt hallottam, hogy a Kovács Imre, tudod, az Imi, az a szegény ördög, meghalt… igaz ez?

Marika W-né.: „Drága Ilikém! Nem tudok róla sajnos semmit. Nagyon remélem, hogy nem igaz!! Ölellek!”

Imre Kovács: „Amennyiben rólam van szó – jelentem, még élek.”

grandma_Imi1

A hírfolyam rabságában

Az idősebb korosztály egyszerre olyan mennyiségű bejegyzéssel, képpel és életeseménnyel szembesül, ami valóságos információs boom számára. Tibi épp az Alpokból üdvözli, Jolika az unokáiról küldözget folyton babafotókat, Szabóék meg azokat a fura macskás videóikat (tényleg nyolc különböző színű macskájuk és több kertjük van?) tárják elé.

Ennyi váratlan hír, és mind személyesen a nagymamánknak címezve! Nem is csoda, ha pánikba esve hív fel minket:

„Kicsim, már megint küldtek nekem egy videót!”

Elderly-lady-using-her-la-014

 

Álpénz, álegészség – vigyázz!

Az idősekre igen nagy hatással vannak a „lájkold ezt a képet, és rád szakad a Nemzeti Bank!” feliratú giccses fotók, amiket előszeretettel osztanak meg a te adatlapodon is. Addig talán nincs baj, amíg ezek pusztán ártatlan „áldások” és szirupos idézetek, bár valljuk be, néha a fejünket fogjuk tőlük:

„Nagy szatyor pénz vár rád egy napon belül, ha megosztod ezt a békát! Működik!!”

oszdmeg3

Viszont, ha már itt tartunk, felhívnám a figyelmed egy fontos dologra: az idősek hiszékenységét és jó szívét könnyen kihasználhatják akár szekták, áltudományos szervezetek, sarlatánok is, ezért hívd fel a nagyszüleid figyelmét, hogy soha ne osszanak meg magukról személyes adatokat!

A betag-ged lettem

Évekkel ezelőtt idősödő családtagomnak mutogattam a kiszemelt fiú fotóját Facebookon, amikor egyszer csak kikapta a kezemből az egeret, és mit ad isten, véletlenül megjelölt (betaggelt) engem – hol máshol, mint a srác legintimebb testrészén?

Visítva vetődtem a visszavonás-gombra, bízva benne, hogy a fiú soha az életben nem veszi észre a malőrt.

Az eset már szinte feledésbe merült, amikor egy romantikusnak szánt séta alkalmával fent említett jelöltem a következőket intézte felém:

Ő:„Válaszolnál nekem egy… hmm… fura kérdésre?

Én „Persze.”

Ő:” Miért jelölted be a magad a ….- amon?”

 

kinos4

Ha tehát az addig sütögető-kötögető nagyid úgy dönt, regisztrál a Facebookra, egy pillanatig se nevesd ki! Inkább segíts neki, hogy könnyen rátaláljon egykori kollégáira, osztálytársaira, és igyekezz megkímélni őt a kellemetlen meglepetésektől.

Ne feledd: bizonyára szeretne a te közeledben is lenni a hálón. Ki tudja – lehet, hogy legközelebb ő ír rád a Facebookon (privátban, természetesen):

„Mátrai borzaska jó lesz vasárnap, kicsim?”

Comments Disabled