Tizenöt igazán szokatlan iskola, amitől még a szánk is tátva marad

Sok kritika éri mostanság a magyar oktatási rendszert, úgyhogy gondoltuk körbenézünk a nagyvilágban, máshol milyen iskolákba járnak a gyerekek. Azóta csak ámulunk és bámulunk: Jé, így is lehet? Íme, néhány igazán különleges és inspiráló suli a golyóbis minden tájáról!

A Makoko úszó iskola – Nigéria

1

Igazi kaland lehet egy olyan suliba járni, amely a vízre épült. Afrika tengerpartján található ez az iskola, melyet úgy építettek, hogy ellenálljon a lagúna emelkedő vízszintjének. A tantermekben – mert itt azok is vannak – száz, mindenféle korú gyerkőc szívja magába a tudást. Szerencsére az építmény még extrém időjárási viszonyokban is kiállja a próbát.

Iskola egy üvegkockában – Koppenhága, Dánia

cube

Egy, azaz egy darab óriási tanterem, amelyben több, mint ezeregyszáz középiskolás gyereket tanítanak. A nyitott teret felosztották különböző részekre, amelyek pont úgy néznek ki, mintha dobok lennének. Ezekben kényelmes ülőalkalmatosságokkal ösztönzik a tanulókat rugalmasságra és kreativitásra.

Egy egyedi megközelítésű iskola – Ausztrália

australia

A szokatlan belső téren kívül az oktatási stratégiája is igen messze van a hagyományostól. Minden diáknak saját, egyéni tanterve van, amelyet a szülők és a tanárok együtt alakítanak ki. Ráadásul a gyerekeknek is van beleszólási joguk, hogy az oktatási folyamatot fejlesszék és még kényelmesebbé tegyék!

Iskola a valós életben – Rhode Island, USA

való világ USA

Irigylésre méltó lehet ebbe a suliba járni, ugyanis itt a diákok csak azt tanulják, amit szeretnének. Annak érdekében, hogy megtalálják és kibontakoztassák a szenvedélyüket, minden diák kap egy mentort, aki annak a területnek a szakértője, ahová a gyerek felnőttkorában elképzeli magát. Ezt az oktatási módszert Amerika-szerte már ötvenöt iskolában átvették.

Egy iskola, ami olyan, mint egy iroda – Ohio, USA

open office USA

Ennek a sulinak nincs egy fia osztályterme sem. Helyette a multiknál szokásos open-office rendszerben tanulnak a diákok (harmadiktól egészen tizenkettedikig), magyarán minden diáknak van egy saját kis doboza, saját számítógéppel és saját tanulási tervvel. A tanulók egyedül tanulnak, ha mégis kérdéseik lennének, az ún. instruktorokhoz fordulhatnak segítségért.

Egy iskola, ahol “veszélyes” dolgokat tanítanak a gyerekeknek – San Francisco, USA

veszélyes

Ebben a suliban pont azokat a veszélyes dolgokat csinálják a gyerekek, amit általában a szülők megtiltanak. Itt szabad magukat összekoszolni, játszani a tűzzel, szétszerelni a háztartási gépeket. Ez a tanítási módszer lehetővé teszi, hogy aktív résztvevői és irányítói legyenek a saját tanításuknak.

Nemileg semleges iskola – Stockholm, Svédország

gender

Az iskola oktatási programja a teljes nemi egyenlőségen alapul. Nem tesznek különbséget fiú és lány között, még a fiú-lány megnevezést is kerülik. A rendszer célja, hogy küzdjön a sztereotípiák ellen és a felfogásuk nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mentálisan egészséges gyerekeket neveljenek.

A legragyogóbb általános iskola – Stockholm, Svédország

ragyogó

Ebben az amúgy hagyományos suliban a könyvekből való tanulás helyett, inkább médiaprezentációkon keresztül adják át a tudást a diákoknak. Ezt úgy oldják meg, hogy a gyerekek elvonulnak magukban tanulni vagy kisebb csoportokban együtt oldanak meg feladatokat. A módszer elősegíti az együttműködést tanulók és tanárok között, valamint lehetőséget teremt az évfolyamok közötti átjárhatóságra.

Szilikon-völgyi iskola – San Francisco, USA

szilikon völgy

Ez a suli – amely négytől egészen tizennégy éves korig oktatja a gyerekeket – abszolút nem tradicionális oktatási rendszer szerint adja át a tudást a gyerekeknek. Stratégiájuk, hogy ösztönözzék a rugalmas gondolkodást, és előmozdítsák a gyerekek technológiai képességét. iPad-en és 3D szoftvereken keresztül játékosan tanulnak.

Steve Jobs Iskola – Amszterdam, Hollandia

steve jobs

Szemben a hagyományos, „személytelen” megközelítésű iskolákkal, ahol minden gyerek ugyanúgy és ugyanazt tanul, itt is minden egyes tanulónak személyre szóló oktatási terve van, amelyet a gyerek képességei, tehetsége és érdeklődési köre alapján dolgoztak ki. A tervet hat hetente a gyerek-szülő-oktató hármas együtt értékeli.

Az iskola, amely együttérzésre és kreativitásra tanít – New York, USA

new york

Ennek az oktatási intézménynek az alapítói abban hisznek, hogy egy iskolának inkább játszótérnek kell lennie. Ez a szemlélet arra ösztönzi a diákokat, hogy több időt szenteljenek a tanulásnak. Másodiktól nyolcadikig a gyerekek mindenféle újrahasznosítási ötleteket találnak ki, városokat modelleznek és még csomó, nagyon mókás feladaton dolgoznak, amelyek a gyerekek kíváncsiságára épülnek.

Egy iskola, ahol hegyeken és barlangokban tanulnak – Stockholm, Svédország

hegyek és barlangok

Egyenlő a lehetetlennel annak az esélye, hogy itt bárki is unatkozzon. A roppant kreatív tervezők úgy alakították ki a teret, mintha egy varázslatos hely lenne, ahol a gyerekek hegyet mászhatnak, bebújhatnak barlangokba vagy fára mászhatnak. Persze, hogy itt sincs osztályterem, hisz az egész épület egy óriási, egybenyitott tér. A diákok számítógépen oldják meg feladataikat és nagy hangsúlyt fektetnek a zenére, táncra és úgy általában a művészetekre.

A tantárgy nélküli iskola – Toronto, Kanada

toronto

Nagyon érdekes, hogy ebben a suliban a diákok és tanárok között nincs alá- és fölérendeltség. Az oktatók mindössze megfigyelők, akik maximum tanácsokkal látják el a diákokat, de nem irányítják őket. Nincs házi, nincs osztályozás vagy szigorú órarend. Koruktól függően, a gyerekek csak azokon az órákon vesznek részt, amin akarnak és ők döntik el, hogyan és mivel töltik az iskolai időt.

A világ legzöldebb iskolája – Franciaország

legzöldebb

Úgy néz ki, mintha ennek az iskolának minden egyes négyzetmétere pázsit lenne. Az épület tetejét és az egész udvart fűvel borították. A suli meggyőződése, hogy kifejezetten káros a koszos, poros osztályteremben lenni, és a tanulóknak minél több friss levegőre van szükségük. Nem csoda hát, hogy jó időben a fűben kucorodva zajlanak a tanórák.

Az iskola, ahol nincs nyomás és stressz a gyerekeken – Espoo, Finnország

finn

Micsoda szabadság! Az órák alatt a diákok oda ülhetnek, ahová csak akarnak és még beszélgethetnek is barátaikkal. Ha kedvük tartja, ledőlhetnek a kanapéra, de akár a székre is felállhatnak, mindezek ellenére mégis nagyon nyugalmas a tanterem hangulata.

Végigböngészve ezeket a különleges sulikat, az jutott eszembe, hogy mennyire izgalmas és motiváló lehet ilyen körülmények között tanulni. Milyen klassz lehet egy iskola, ahol a gyerekek természetes veleszületett kíváncsisága kincs és arra építve adják át nekik a tudást! Nektek melyik volt a kedvencetek?

Forrás: brightside.me

Comments Disabled