Kilenc remek tipp, hogy dolgozó anyaként könnyíts az életeden!

A munka és az anyaság összeegyezetése sok édesanyát az őrületbe kerget. Ám elég egy kis tervezés és családi támogatás, hogy nagyságrendekkel megkönnyítsük a dolgunkat. Hogy mi szükséges mindehhez? Most eláruljuk!

A titok kulcsa a családtagjainkban rejlik: vonjuk hát be bátran őket! Ha kérdezősködés helyett kiveszik a részüket a háztartásból, mindenkire kevesebb stressz hárul majd.  Nem hiszed? Próbáld ki!

Tanítsd a családot rendszeretetre!

Te is szoktál játékokat tisztogatni, felakasztani a kabátkákat, helyükre tenni a kiscipőket, összeszedni a szennyest, zoknikat párosítani vagy beágyazni a gyerek után? Remek hírünk van: akár már holnaptól be is fejezheted! Ezeket ugyanis még egy három éves is el tudja végezni.

Moms-Bunkhouse-Tips-for-improving-your-childs-room

Ha hazaérsz, kedvesen kérd meg a gyerekeket, akasszák a helyükre a kabátjukat és pakolják el a kesztyűiket. Magyarázd el nekik, hogy a koszos ruhákat a szennyestartóba száműzzék, a tisztáknak pedig a fiókban a helyük. Mutasd meg, hogyan vessék be az ágyukat, és állj ellen a kísértésnek, hogy megcsináld helyettük!

Miután megtanulták a fentieket, vigyázz, hogy semmiképp ne kedvetlenítsd el őket, ha esetleg nem jól csináltak valamit, hanem dicsérd meg a porontyokat, amiért ilyen rendszeretőek!

Bízz rájuk házimunkát!

Ebédidőben már a kisebbek is segíthetnek a tálalásban; az idősebbek hozhatják az innivalót, a kicsik a kenyeret, így mindenki kiveheti a részét a terítésből.

Tanítsd meg nekik, hogyan takarítsák le az asztalt, hogyan indítsák el a mosogatógépet, vagy hogyan öntsék a gabonapelyhet a tányérjukba, de azt is, hogy a szemetet a kukába dobják. A nagyobbacskáknak megmutathatod, hogy működik a mosógép, és hova kell tenniük a szennyest. Ha még jobban szeretnéd őket motiválni, vezesd egy jutalomtáblán, ki mennyit segített. Így ők is látják, anya milyen hálás a segítségért, és még pontokat is lehet szerezni nála!

Kids washing the dishes in the kitchen together - helping out wi

Tervezd meg este a reggelt!

Sokkal gördülékenyebben indul a reggel, ha már este előre megcsinálod, amit egyébként reggelente szoktál: csomagold el az ebédjeiket (vagy csomagolják el maguk), készítsd ki a másnapi ruhájukat, győződj meg róla, hogy megcsinálták-e a házi feladataikat, bepakolták-e a hátizsákjukat, és nézd meg a naptárat, milyen különóráik lesznek a héten. A legjobb, ha együtt készítetek egy színes listát „fogmosás”, „ágyazás”, „felöltözés”, „reggeli” stb. feliratokkal, amit azután kifüggesszetek a falra, hogy mindig a kicsik szeme előtt legyen.

Iktass be délutáni csendes pihenőt!

Szorgalmazd, hogy minden családtag vonuljon el egy rövid csendes pihenőre, ha hazaérkezik a munkából, iskolából, óvodából! Így neked is lesz időd kikapcsolódni és feltöltődni, hogy a vacsora alatt újult erővel beszélhessétek meg, kivel mi történt aznap.

2-417_toddler_sleeping_sl_d_b-1024x682

Osszátok meg a munkát!

Ne vidd haza a munkahelyi problémákat! Ha gyakran túlórázol vagy sokáig dolgozol, kérd meg a főnököd, hogy bizonyos napokon engedjen el korábban.

cooking-101-FB

Dolgozzatok össze a pároddal, hogy a hosszú napokon egyikőtök biztosan érjen haza, amikor a másik késő estig dolgozik. Így a gyerekek is hozzászoknak, hogy olykor családi vacsora van, máskor egyszülős este, és jobban értékelik majd az együtt töltött időt.

Tervezd meg előre az étkezéseiteket!

Iktass be heti egy vásárlási körutat, amikor beszerzed a szükséges hozzávalókat a főzéshez, és vegyél egy szakácskönyvet gyorsan elkészíthető ételekről!

121026-Mom-Cooking

Főzz dupla adagot, a másik felét pedig fagyaszd le a következő étkezésre. Ha salátát készítesz, abból jusson másnapra is. A lasagnát vagy egyéb egytáléltelt tedd a fagyasztóba, amikor épp nincs időd főzni. A legzűrösebb napokon rendeljetek pizzát vagy kínait.

Ha a gyerekek elég idősek, kérd meg őket, hogy heti egyszer ők készítsenek vacsorát – vagy legalábbis segítsenek be neked, így ők is ráérezhetnek a főzés ízére! Hidd el, élvezni fogják!

Iktass be minőségi időt, amit a családoddal töltesz!

Törekedj arra, hogy minél több alkalommal sor kerülhessen családi vacsorákra! Heti egyszer rendezzetek közös filmnézős estét, vagy mozduljatok ki! Erre ideális alkalom a gyerek sporteseménye, aki hálás lesz, hogy a családból mindannyian megtisztelitek a figyelmetekkel.

Legyen időd magadra!

BOB-Yoga-Mom-1024x683

Az anyák hajlamosak magukat a háttérbe helyezni, de időt kell szakítanod a feltöltődésre, hiszen anyaként fokozottan szükséged van az energiáidra. Törődj magaddal: menj el edzeni, múzeumba; találkozz a barátnőddel egy jó kávé erejéig, lépj be egy könyvklubba, és áldozz némi időt a hobbidra!

Ne feledd: az énidő a párodnak is jár, így heti egy este ő is foglalkozzon azzal, amivel igazán szeretne.

Légy Társ!

Heti egyszer, kéthetente, vagy bármikor, amikor megengedhetitek magatoknak, bízzátok nagyszülőkre, rokonokra vagy babysitterre a gyerekeket, és mozduljatok ki kettesben a pároddal!

4416743_orig

Nem az a lényeg, hogy minél flancosabb helyet válasszatok: ha csak a könyvesboltig juttok, az is segít emlékeztetni titeket, milyen érzés, amikor két egymást szerető felnőtt párkapcsolatban él!

Comments Disabled