Kedvenc szakácskönyveink, a konyha új (és régi!) istennőinek – magyar szerzők!

Megkértük Szöllősi Timi szerzőnket, aki a legaktívabb szakácskönyv felhasználó és fogyasztó köztünk, hogy sorjázza a kedvenceit.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már nagyon unom a hagyományos ételeket készíteni. Tény, hogy sokat nem kell gondolkozni rajtuk és néhányuk tényleg gyorsan megvan, de mostanában valahogy az a helyzet, hogy inkább tartson picit tovább, de cserébe legyen izgalmasabb.

Ezen felbuzdulva szétnéztünk, hogy kik azok a magyar nők, akik fantasztikus szakácskönyveikkel tudnak újat és különlegeset mutatni a háziasszonyoknak, legyen szó kezdőkről vagy haladókról.

Tóthné Libor Mária: Házi pékek alapkönyve (Limara péksége)

Ahogy az címében is benne van, ez egy ALAPKÖNYV. Ahogy Nigella Házi istennős könyve tökéletesen elegendő egy egész életre mindenféle édes finomsághoz, úgy Mária kenyeres könyve is abszolút favorit. Sokan félnek az élesztőtől és a kelt tésztáktól, de a könyv segítségével hamar rájövünk, hogy nincs benne semmi ördöngösség és könnyedén elsajátítható ez a tudomány otthon is. Minden megtalálható a könyvben, amiért egy pékségbe be szoktunk térni, de ezzel a varázslatos receptgyűjteménnyel mostantól csak messziről integetünk majd a péknek, miközben rohanunk haza, hogy legújabb hobbinknak hódoljunk. Ha pedig valaki húsvét közeledtével a kalács sütés rejtelmeiben is szívesen elmerülne, akkor feltétlenül szerezze be mihamarabb a szerző Fonom. Finom című könyvét, mert a benne található isteni receptekkel bárki képes lesz elkápráztatni az egész családot.

limara

limara2

limara3

Dr. Andrási Nóra: Mindenmentes

Nóri inzulinrezisztensként kezdte gasztro pályafutását, majd hamar kiderült, hogy tej és gluténmentes étrenden kell élnie. Egy jó adag kísérletező kedvvel és szakácsnői érzékkel megáldva mindent képes átalakítani. Így számára nem akadály a cukor-liszt és tojásmentes sütemények, a gluténmentes panír, valamint a tej, tojás, és cukormentes fagylalt, csak hogy néhányat kiemeljünk. Ételallergiával, ételintoleranciával élőknek igen gyorsan kedvenc szakácskönyvükké, szinte bibliájukká válhat Nóri könyve, de szerintünk a nyár közeledtével egy jó kis „mindenmentes” diéta tökéletesen formálhatja az alakot is. Nem beszélve az egészségünkről.

mindenmentes

mindenmentes2

mindenmentes3

Havas Dóra: Így etesd a családodat

Íme az elfoglalt, ugyanakkor a konyhában is teljes műszakban működő anyukák szakácskönyve. Akinek van gyerek, tudja, hogy nem egyszerű dolgozni, gyerekért rohanni, különórára vinni, bevásárolni és még mennyei ebédet vagy vacsorát is prezentálni a családnak. De most vége a kétségbeesésnek, mert Dóra megmutatja, hogy ez egyáltalán nem nagy falat. Gyerekbarát és egészséges ételek kincsestára e könyv. Segítségével isteni falatokkal tölthetjük meg az uzsonnás tatyót,  könnyedén elkészíthetjük a szombati ebédet és a fáradt hétköznapokon gyorsan rittyenthetünk egy finom vacsit az egész családnak.havas

 

havas2

havas3

havas4

Bede Anna: Vegasztrománia

Bede Anna igazi úttörő a vegetáriánus gasztronómiában. Úgy kezdte, mint a vegák közül oly sokan, hogy gyerekkora óta nem igazán lelkesedett a húsért, és amikor csak tehette, kikerülte még a csirkemellet is. Anna nem akar téríteni, nem tukmálja rá magát a húsevőkre, csak közelebb szeretné hozni az álláspontokat és megmutatni, hogy vegetáriánusnak lenni nem egyenlő rántott sajt és rántott gomba evéssel. Vegasztrománia címmel megjelent szakácskönyvében pompás recepteket kínál a vegetarianizmus minden típusának, legyen az lakto, lakto-ovo vagy vegán. Nemrég megjelent a szerző  Vegabudapest című könyve is, amelyben nem csak a fővárosban fellelhető vega vendéglátóhelyeket mutatja meg, hanem ismert vega művészekkel is beszélget arról, hogy ők hogyan élnek vegaként.

vegasztromania

vegagasztrománai3

vegabudapest

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában

Nem mehetünk el szó nélkül Nagy Réka, azaz Ökoanyu mellett. Mert ez nem pusztán egy szakácskönyv, hanem egy életforma. Életforma azoknak, akiknek fontos, hogy a háztartásba kerülő szemét mennyiségét csökkentsék és akiknek nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat használnak a főzéshez. Az ízletes és finom receptek mellett, rengeteg ötletet kaphatunk, hogyan tároljunk az ennivalókat és hol szerezhetünk be garantáltan biztonságos élelmiszereket. Ezt a könyvet mindazoknak ajánljuk, akik tudatosan és felelősen gondolkoznak a környezetükről és az ennivalókról. Kezdő háziasszonyok is bátran a kezükbe vehetik, mert rengeteg egyszerű és gyorsan elkészíthető étel van benne.

öko öko2

Horváth Eszter – Desszertőrült

Vigyázat! Könnyen magunk is desszertőrültté válhatunk, ha Eszter könyvét elkezdjük forgatni. Nagy megkönnyebbülés, hogy mindent az alapoktól kezd, így nem veszi el a sütésben kevésbé jártas háziasszonyok önbizalmát. Sőt! Jóformán mindent tartalmaz, amelyre kíváncsi, aki ismeri a Sugar! Shop cukrászdát. A piskóta fajták elkészítési formáitól a különböző habok és krémek receptjeiig – nem beszélve a különleges technikákról – mindent elsajátíthatunk. Ami szuper és roppant praktikus, hogy a recepteket egyenként is közli, de csokorba gyűjtve tematikus ötleteket is találunk bulikra vagy összejövetelekre, ha éppen gyerekzsúrra készülünk.

desszertőrült

desszert3

desszert2

Egy kis változatosság sosem árt, úgyhogy elő a fakanalakat és próbáljunk ki valami újat, valami egészségeset, valami mást. Legyünk a konyha istennői!

Csupa-csupa tavaszi tortacsodákat pedig itt mutatunk neked!

23 torta csoda, amivel a tavaszt ünnepeljük!

Nem biztos, hogy bele mernénk vágni… egyszerűen tökéletesek! Mutassunk még néhány mesterművet? Erre tessék: Szinte már képzőművészeti alkotások, a legapróbb részletekig kidolgozottak és tele vannak váratlan ötletekkel. Vigyázat, nem fogtok tudni betelni velük!

Comments Disabled