15 apró lépés, amit te is megtehetsz a sikerért, akár már ma…

Gondoltad volna, hogy rengeteg dolog megváltozik, ha csak EGY dolgon változtatsz?

Összegyűjtöttünk tizenöt dolgot, amit, ha tudatosan beépítesz a mindennapjaidba, az eredmény nem marad el! Tudjuk, hogy egy cikk elolvasás nem mentesít a kemény munka és szorgalmas tanulás alól, de talán inspiráló lehet, ha tudatosítod magadban, hogy a változás apró dolgokkal kezdődik.

Határozd meg a prioritásokat!

Melyik három dolog a legfontosabb az életedben? Amivel az időd nagy részében foglalkoznál? Jelenlegi prioritásaid összefüggenek-e azzal, amivel a leginkább szeretsz foglalkozni? Ha igen, az nagyszerű! Ha nem, szentelj több figyelmet a prioritásaidnak, és szabadulj meg a felesleges tevékenységektől, amik elveszik az időt attól, ami igazán fontos! Gondolj bele: ha az időd nagy részében azzal foglalkozol, ami valóban érdekel, a siker nem marad el.

 

Készíts napi tervet!

Az idő a legértékesebb erőnk, ami nem pótolható semmivel. Ha tényleg sikeres szeretnél lenni, tervezd meg a következő napot! Az időbeosztás segít abban, hogy minden perced értelmesen kihasználhasd, időt szakíts a prioritásokra, és rájöjj, milyen sok időd vész kárba. (Elrettentésképpen: az amerikaiak napi öt órát töltenek tévézéssel. Az időbeosztással kiiktathatod az ehhez hasonló időrabló tevékenységeket.)

„Edd meg a békát!”!

Mark Twain ezt a következőképpen fogalmazta meg: “Egyél meg minden reggel egy élő békát, és ezzel letudtad a nap legrosszabb részét.”

Ha te is szoktad halogatni a feladataidat, itt az idő, hogy már reggel lenyeld az aznapi „békát”. Ha elodázod ezt a lépést, az az egyéb feladataid útjába is állhat, vagy könnyen kimehet a fejedből. A halogatás már csak azért sem jó, mert időközben különböző félelmeid kerülhetnek napvilágra a „mumus” feladattal kapcsolatban. Nincs jobb napkezdés annál, mint hogy első lépésként megeszed azt a bizonyos békát, és újult erővel folytatod a napot. Hidd el, a többi teendőd a fő nehézség leküzdése után bagatellnek tűnik majd!

Légy őszinte azzal, akit a tükörben látsz!

Miután legyűrted nap legnehezebb kihívását, hadd bátorítsalak őszinteségre – nem másokkal, hanem magaddal szemben! Nem biztos, hogy jó ötlet csak azért korábban felkelni, hogy letudd a nehézségeket. Nyugodtan kezdd akkor a napot, amikor szoktad! Vannak olyan emberek, akik napfelkelte előtt aktívak, és olyanok, akik késő este. Ha neked egyszerűbb, kelj fel hajnali 5-kor! A lényeg, hogy csak akkor vágj bele a kemény munkába, amikor a TE napod indul! Az igazán sikeres emberek ugyanis őszinték magukkal: jól tudják, hogy ha nem koránkelő típusok, a 4:30-as kelést nem nekik találták ki.

wake-up-happy

Szabj magadnak határidőket!

Parkinson törvénye kimondja, hogy a jó teljesítményhez megfelelő időkeret szükséges.  Ha kevés időnk van valamire, nem dolgozunk elég magas hatásfokon. Elég csak arra gondolni, milyen intenzitással takarítunk, ha egy barát felhív, hogy húsz perc múlva meglátogat, és mennyire lesz tiszta a lakás, ha csak másnap reggelre várjuk a vendéget.

Ha határidőket szabsz magadnak, komoly előnyt kovácsolhatsz Parkinson törvényéből. Az úgynevezett „időblokkok” segítségével húzd meg azt a bizonyos határt. Mondjuk, először 55 percet adj egy cél elérésére, de iktass be 5 perces szünetet is. Az időkorlát tudatában hatékonyabban fogsz dolgozni, az 5 perces szünet alatt pedig kellően feltöltődhetsz.

Számolj le a zavaró körülményekkel!

Folyton internetezel munka helyett? Az elfoglalt napszakokban korlátozd le azokat az oldalakat, amelyekre nincs szükséged a munkához, és a telefont is halkítsd le; később megkapod az üzeneteket, ha végeztél a legfontosabb tennivalóiddal.

Tarts szünetet!

Minden nap szánj időt magadra, és jutalmul iktass be pihenőt vagy testmozgást, vagy, ami még jobb: mindkettőt!

legs-434918_640

Tervezz visszafelé!

A célok elérésének egyik módja, hogy visszafele tervezzük azokat.

Például, ha le akarsz adni 15 kilót egy év alatt, bontsd le megvalósítható szakaszokra ezt az egy évet. Így hetente 0,25 kg-tól (1750 kalóriától) kell megszabadulnod, ami egy napra lebontva már csak 250 kalóriát jelent.

Sokan napi háromszor étkeznek, és kétszer nassolnak. E gondolat mentén haladva minden étkezés során csak 50 kalóriát kell megvonnod magadtól. Ugye, hogy ez már sokkal inkább megvalósítható, mintha csak a végcél lebegne a szemed előtt? Az elérhetetlennek tűnő célokhoz vezető utat apró részekre bontva, visszafelé érdemes tervezni. Vegyük másik példának a piszkos anyagiakat! Ha el szeretnénk érni egy bizonyos pénzügyi sikert, jó, ha pontosan tudjuk, napra lebontva mennyit kell keressünk, hogy a vágyott összeg végül a bankszámlánkon csücsüljön.

Írd le a céljaid!

Kutatások bizonyítják, hogy annak az esélye, hogy elérsz egy bizonyos célt, szignifikánsan nő, ha előtte le is írod azokat. Ragaszd ki egy cetlire, legyen szem előtt!

Vedd körül magad megbízható emberekkel!

A megbízható társaság ösztönöz és támogat minket céljaink elérésében. Mindig is írni akartál egy könyvet? Rendszeresen tornáznál, esetleg magánvállalkozást indítanál? Keress valakit, aki segít, hogy felelősséggel végezd a dolgaid, és hetente ellenőrzi veled a fejlődésed irányát. Ha találsz egy felelősségteljes munkatársat, akivel hasonlóak a céljaitok, sokra viheted az életben.

Mások csak tükrök, hogy tudd, ki is vagy te valójában

Ha rosszul érzed magad tőle, ne hasonlítgasd másokhoz magad! Az irigység csak elszomorítja az embert, az viszont sokat adhat hozzá a személyiségedhez, ha az arra érdemeseket csodálni tudod. Tanuld el az irodában a legsikeresebb kollégád munkamorálját! Netalántán korábban érkezik és később megy haza, mint a nagyátlag, esetleg elvállal extra feladatokat? Nem árt egy kis versengés, ha előre akarsz lépni a ranglétrán. Ha pedig a munkatársad ráadásul az egészség mintaképe is, hamar rájöhetsz, hogy minden ebédszünetben sétál egyet, miközben te épp a desszert felett csámcsogsz az asztalodnál. Ha jobb kondit szeretnél, miért ne csatlakozhatnál hozzá?

Ha összevetjük, hogy a másik hogyan érte el a célját azzal, ahogyan mi cselekszünk, az motiválhat minket, hogy mi is épp olyan sikeresek legyünk, akár fent említett munkatársunk.

Keress egy mentort!

Ha van olyan dolog, amit szívből csinálsz, keress egy sikeres mentort a területeden, aki segíteni fog céljaid elérésében! Ha az életed többi területén is így cselekszel, vagy konzultálsz egy coach-csal, az egész életszemléleted megváltozhat: inspirációt és eszközöket kaphatsz, hogy sikeresebb lehess nap mint nap.

Delegálj!

„Ha kis dolgokat szeretnénk elérni, csináljuk magunk! Ha nagy dolgokról álmodoznunk, tanuljuk meg átruházni másokra.”- John C. Maxwell

Bármilyen bonyolultnak is tűnik, fontos, hogy elengedjük a kontrollt, és bizonyos feladatokat kiadjunk a kezeink közül. Mivel egy nap csak 24 órából áll, ezért, ha valóban a prioritásoknak akarsz nagy figyelmet szentelni, és célod a töretlen siker, bízz meg másokban, hogy elvégezzék helyetted a részfeladatokat. Egy héten akár 56 fontos célt is kitűzünk magunk elé, így nem csoda, ha néha túlterheltnek érezzük magunkat. A megfelelő delegálással időt szabadíthatunk fel – ez a siker egyik kulcsa.

Válassz bölcsen társaságot!

Amellett, hogy szert teszünk megbízható emberekre, nem árt, ha körültekintően választjuk ki belső körünket is. Jim Rohn üzletember szavaival élve: „Annak az öt embernek az átlaga vagy, melyekkel a legtöbb időt töltöd.”

Azokkal töltesz időt, akik biztatnak, támogatnak és pozitívak, vagy akik megmérgezik a hangulatod? Olyan társasággal töltsd az időd, akik inspirálnak és a legjobbat hozzák ki belőled!

Olvass!

Kimagasló sikerre áhítozol? Olvass! A folyamatos olvasás felfrissít, felnyitja a szemünket, frissen tartja az elménket és inspirációt nyújt. Emellett segít minket az önismeretben és bővíti a tudásunkat, hiszen mindig van mit tanulni.

Ha a fentiek naponta a szemed előtt vannak, hamarosan megtalálod a sikerhez vezető személyes utad!

Comments Disabled