Audrey és Párizs

Tudtad, hogy Audrey Hepburn az az amerikai színésznő, aki a legtöbbször forgatott Párizsban? Fedezzük fel vele ezt a csodálatos várost!

„Párizs nem arra való, hogy átszálljunk egyik repülőről a másikra” – mondta Audrey Hepburn a Sabrina című filmben Humphrey Bogartnak – hanem arra, hogy megváltoztassuk a szemléletünket.”

Hogyan kell egymilliót lopni? (1966)

Audrey Hepburn egy műkincs hamisító lányát, Nicole-t alakítja. A film kezdetén a kedves papa eladja hamisított Cellini szobrát egy párizsi múzeumnak. Ám ezt Nicole-nak mielőbb vissza kéne lopnia, még azelőtt, hogy a hatóságok rájönnek, hamisítvány. A munkához megnyeri magának a nagystílű tolvajt, Peter O’Toole-t, ám hősnőnk sajnos azt az apróságot nem tudja, hogy újdonsült segítsége valójában nem is tolvaj, hanem magánnyomozó, akinek éppen a műkincs hamisítás a szakterülete. A Kléber-Lafayette Múzeum belsőjét egy stúdióban rendezték be, míg a külső felvételeket a Jacquemart-André Múzeum előtt forgatták. Az egyik jelenetben a Nicole-t alakító Audrey kilép a múzeumból és beszáll a piros kis kabriójába. Azt kevesen tudják, hogy a jelenet előtt Peter O’Toole megitatta egy kis brandyvel az erős megfázással küszködő színésznőt.  Ő pedig úgy becsípett, hogy néhány, a díszlethez használt nagyméretű lámpát a felvétel közben kidöntött autójával. Egy másik jelenetben, amelyet a Notre Dame előtt vettek fel, Audrey elegáns hófehér kabátot és kalapot visel, miközben autójával végighajt a Pont de la Tournelle-n. További érdekesség, hogy egy másik jelenetben, amelyben O’Toole karakterét elfuvarozza a Hotel Ritz-be az elegáns kiskabátja alatt hálóinget visel.

Mókás arc (1957)

A Fred Astairrel közösen forgatott filmben Audrey a fiatal és félénk Jo-t alakítja, aki egy Greenwich Village-i könyvesboltban dolgozik eladóként. Csodás arca nagy hatást gyakorol a fotográfus Dick Avery-re. A férfi Párizsba csábítja a lányt, ahol Jo magazinok modellje lesz. Fred Astaire figuráját a valóságban is élt híres fotográfusról Rick Averdon-ról mintázták, aki magáról Audrey Hepburn-ről is számos híres fotót készített az ’50-60-as években. A filmben a karakterek Párizs különböző híres helyszínein táncolnak és énekelnek. Az egyik legmegkapóbb jelenet az, amikor Hepburn a Louvre előtt található Szárnyas Győzelem szoborral párhuzamosan, mintegy tükörképként táncol, szétterjesztve hatalmas vörös szárnyait. A nem éppen veszélytelen jelenetben Audrey lefut a lépcsőn. Magassarkúban.

Amerikai fogócska (1963)

A kritikusok úgy tartják, hogy ez a legjobb Hitchcock-film, amit nem is Hitchcock készített. A romantikus thriller két főszereplője Audrey és Cary Grant, de mellettük feltűnik James Coburn és Walter Matthau is. Hepburn az éppen megözvegyült Reggie szerepét alakítja, aki szeretné megoldani a férje halála körüli rejtélyeket. Eközben szerelembe esik a Grant alakította Peterrel (ezt botrányos viselkedésnek foghatnánk fel egy friss özvegy esetében, de a hősnő már amúgy is válni készült). És itt jön a csapda: vajon Reggie megbízhat Peterben, vagy a férfi csak arra a 250.000 dollárra hajt, amit Reggie a férje után örököl és amit még maga a CIA is keres? A titokzatos rejtély után kutatva a pár bejárja egész Párizst. Az egyik jelenetben az előtt a marionettszínház előtt állnak meg a Champs-Elysée-n, amelyik 1818 óta a mai napig létezik és működik. Egy másik jelenetben a karakterek a Szajna partjára sétálnak, és arról beszélgetnek, hogy az Egy amerikai Párizsban című filmben Gene Kelly ugyanitt táncolt. A film egy üldözési jelenettel ér véget, amely a metróban kezdődik és a La Comédie Francaise sötétségbe borult színházánál ér véget.

Sabrina (1954)

Akik otthon vannak a filmtörténetben biztosan tudják, hogy Audrey Hepburn ebben a filmben nyújtott alakítását Oscar-díjjal jutalmazták. Ám ez a film még arról is híres, hogy ekkor kezdődött a színésznő sokéves együttműködése a francia divattervezővel, Hubert de Givenchy-vel, akinek ruhakölteményei egy valódi stílusikonná emelték Hepburnt. A Sabrina forgatása idején találkoztak először, ám Givenchy korábban sosem hallott a színésznőről, és azt hitte, hogy Katharine Hepburn-nel fog együtt dolgozni. Ám csalódottsága nem tartott sokáig, mert nagyon hamar megkedvelték egymást a szépséges Audrey-val. A filmben különben Hepburn egy gazdag család sofőrjének lányát alakítja, aki fülig szerelmes a család playboy fiába, William Holdenbe. De a szerelem nem tart örökké, mert a lány Párizsba megy a híres Le Cordon Bleu szakácsiskolába, és amikor onnan hazatér, szíve már másért dobog.

A lány, aki ellopta az Eiffel-tornyot (1964)

A film igen közepes fogadtatást kapott, amikor elkészült, és főképpen azt kritizálták benne, hogy nem működött a kémia a két főhős, Hepburn és William Holden között. Holden egy Hollywood-i forgatókönyvírót alakít, aki inkább iszik és mulatozik Párizsban, ahelyett, hogy a két nap múlva esedékes forgatókönyvet írná. Audrey Hepburn az iszákos író asszisztensét alakítja, aki abszurdnál abszurdabb ötletekkel áll elő, miután főnöke megkéri, hogy segítsen neki kitalálni valamit. Ezzel egy őrült kaland veszi kezdetét, keresztül-kasul a fények városán. Az egyik jelenet a Bois de Boulogne Park egyik elegáns éttermében játszódik, ahonnan beszaladnak a parkban található barlangba. Bár ez a barlang a valóságban is létezik, a jelenetben mégsem ezt láthatjuk.

Ha legközelebb Párizsban jártok és kinyitjátok szállodai szobátok ablakát, jussanak eszetekbe Audrey szavai a Sabrina című filmből: „Csak tárjuk ki az ablakokat és engedjük áramlani…beáramlani…a rózsaszínű életet!”

Mutassunk még filmeket, amelyek Párizsban játszódnak?

Utazó filmkockák – 12 film, ami kedvenc Párizsunkban játszódik!

Hol máshol indíthatnánk útjára új cikksorozatunkat, mint Párizsban? Elkísértek minket? Mielőtt lemegy a nap Francia csók Éjfél Párizsban L’ecsó Frantic/Őrület Amélie csodálatos élete Julie & Julia A varázsige: I love you! Mókás arc Moulin Rouge Sabrina Az ördög …

Forrás: untappedcities.com

Comments Disabled