8 meglepő igazság a szülés utáni szexről

Sokan vagyunk úgy, hogy ijesztőnek tűnik az első alkalom a baba megszületése után. Ezért most adunk néhány tippet, hogy a szülés után is élvezd szexet.

Szülés után legalább olyan ideges voltam az első szexre gondolva, mint amikor a szüzességemet vesztettem el. Ide-oda cikáztak a fejemben a gondolatok és azon tűnődtem, hogy vajon ugyanannyira fog-e fájni? Mi lesz, ha újra teherbe esek? Abban mindenesetre biztos voltam, hogy a villanyt majd le kell kapcsolni. Persze a szex maga ugyanannyira volt kínos, mint amennyire esetlen. Persze biztos azért is, mert még sose csináltam úgy, hogy közben óriási, feszülő, tejjel teli cicijeim voltak.

Persze ez a probléma nem egyedi. Amikor Ildi barátnőm kijött a kórházból a doki felhívta a figyelmét a hathetes semmit a punciba szabályra, miközben a férje a kocsiban azt dörmögte magában, hogy azért ez a hat hónap elég hosszú idő volt. A szexnek már csak a gondolata is elég ijesztőnek tűnik akkor, amikor néhány napja egy ember jött ki „ott”. És bár ez az a dolog, ami a legutoljára az eszedbe jut, azért nyugi, ez nem marad így örökké. Hidd el, hogy lesz még jó szex, és ha a következő igazságokat elfogadod, akkor annál előbb léphetsz vissza a lepedőakrobatika örömteli világába.

Elsőre valószínűleg nem lesz olyan jó érzés

Egy barátom úgy számolt be az első próbálkozásról, hogy olyan érzés, mintha hirtelen forrasztólámpa égetné az ember szemét a sötétben. Ráadásul ő császárral szült. Sajnos igen, akkor is okoznak a szülés utáni hormonok fájdalmakat, ha az alsóbb régiókat nem érte sérülés. A hipotézis szerint a fájdalmat a trauma okozza, de mindenképpen hozzájárul, hogy az alacsony ösztrogén szint a hüvelyi szövetek rugalmasságára is hatással van – mondja Dr. Rebecca Booth nőgyógyász, a „The Venus Week” szerzője. Az ösztrogén szint rögtön a szülés után leesik és a szoptatás alatt is alacsony marad. „A szoptatás ideje alatt – főként az első időszakban – az ösztrogén szint csökkenése kombinálva a magas prolaktin és az oxitocin szinttel a menopauza hatását keltheti” – folytatja. “Olyan tünetek jelentkeznek, mint az éjszakai izzadás, vagy a hőhullámok, vagy akár a hüvelyszárazság. Mindez sokszor fájdalommal kísérve.” Amikor készen állsz – ami nem az első hat hétben fog megtörténni – legyen néhány eszköz kéznél. Az anyák által a három leggyakrabban ajánlott: egy üveg bor, némi humorérzék és egy kis síkosító.

 Mindig van egy jó kifogás

A kevés alvás (ne adj isten, az alvás hiánya), a megváltozott szituáció közötted és partnered között, vagy akár a megváltozott test, amikor ráeszmélsz, hogy az a kis kidudorodás nem akar magától eltűnni. Na ezektől nem biztos, hogy hirtelen vágyat érzel. Ha szoptatsz, akkor a természet is ellened dolgozik. „A szoptatás oxytocint szabadít fel, ez a hormon jó érzéseket kelt az újszülöttben, de csökkenti az anya nemi vágyát.” – mondja Dr. Booth. „Antropológiailag ez annyit jelent, hogy a szexuális vágy csökkenése megóv egy újabb, túl korai terhességtől.

A dolgok egy kicsit megváltoztak itt alul

Amikor az olvasóklubunkban feltettem az ominózus kérdést, hogy kinek mennyiben lett más az unga-bunga szülés után, a háromgyerekes barátnőm felkiáltott: „A pénisze összezsugorodott!”  Hát igen, attól függően, hogy hány gyereket is pottyantottál ki magadból, lehet ott egy kis…khm… mozgástér. Még azoknál a nőknél is jelentkezhet ez a probléma, akik császárral szültek, ugyanis a hormonok miatt kitágulnak a kismedencei izmok. Ezért van az is például, hogy azok a nők is, akik elveszítették a babájukat még hónapokig nem férnek bele a farmerjukba. Ha még nem próbáltad a pilatest, akkor most érdemes, mert segít a kismedencei izmok helyreállításában.

A szex most még fontosabb

„Ha nincs meg a meghittség, vagy csak nagyon korlátozottan, a párok egyre inkább szobatársként néznek egymásra, ami nem túl jó jel. Az elhanyagoltság érzése elhidegüléshez vezethet.” – mondja Amy Levine new york-i szexcoach és anya.

„Kezdjünk csókokkal és simogatással visszatérni a megfelelő útra.” Egy barátnőm az olvasóklubból panaszolta, hogy 6 hónapos a babája és szülés óta nem volt együtt a férjével. Nem meglepő, hogy nem élvezik a kialakult helyzetet. Azt javasoltuk neki, hogy menjen haza és adjon egy esélyt a férjének. (Említettem, hogy már nem olvasunk könyveket a klubban?) A tény az, hogy nem lesz elegendő időd romantikára, és kettesben programokat csinálni, szóval szinte csak a szex marad, ami emlékeztet benneteket, hogy nem csak anya és apa vagytok, hanem egy pár. És őszintén: ettől mindenkinek jobb lesz a kedve. „Mindig közelebb érzem a férjemet magamhoz szex után” – mondja az egyik anyuka.

A zipzár az új legjobb barátod

Attól, hogy az együttlét nem feltétlenül sikerül hosszúra, még igenis lehet örömteli. Az előjáték nálunk általában annyi, hogy valamelyikünk megkérdezi: akarsz szexet? „Ráhangolódni a partneredre és a pillanatra, valamint fenntartani az érdeklődést, nagyon fontos dolog” – mondja a szexcoach. Más szavakkal:

ne engedd elterelni a figyelmed, ne azzal foglalkozz, hogy mikor evett utoljára a gyerek, vagy hogy küldtél-e köszönő levelet a nagynéninek a hálózsák miatt. Koncentrálj az érzéseidre és a párodra, élj a pillanatnak.  – javasolja a terapeuta.

Nyugodtan gondolkodjatok az ágyon kívül is – mondja egy háromgyerekes anya – a fürdőszoba, a gardróbszekrény, de még a folyosó is működhet.

A délutánok nagyon élvezetesek lehetnek

Mire este ágyba kerülünk, sokszor már ahhoz is fáradtak vagyunk, hogy olvassunk néhány oldalt a könyvünkből. Nem csoda, ha férjünk előbb-utóbb csalódott lesz. Sokan éppen ezért találták ki, hogy hétvégén ebéd után, mialatt a pici éppen alvásidejét tölti, kihasználják az időt. Így kisebb lesz rajtunk a nyomás és a lelkiismeretfurdalás, hogy este már megint sokkal fáradtabbak leszünk, minthogy bármi szexuális dologra rá lehessen venni. Ráadásul, ahogy az egyik anyuka mondja: „szuper, hogy végre valamit mind a ketten ugyanúgy várunk a férjemmel”. Múlt hétvégén, anyukám átszaladt hozzánk és levitte a fiúkat a játszóra. Ahogy kiléptek az ajtón, egymásnak estünk a férjemmel és hirtelen úgy éreztem, mintha újra húsz évesek lennénk.

 Lehet, hogy jobb vagy, mint gondolnád

Csomó barátnőm van, akik váltig állítják, hogy amióta gyerekük van, sokkal jobbak az ágyban, mint korábban. Tudjuk, ezt elsőre nehéz elhinni, de ez így igaz! Az, hogy életet adunk valakinek, sokkal érzékenyebbé és fogékonyabbá tesz bennünket, a testünk és a nemi szerveink is új életre kelnek. A szülés egy új üzemmódba kapcsolja a szervezetünket, minden a helyére kerül. Rengeteg nő számol be arról, hogy azután, hogy életet adtak, sokkal jobban érzik magukat a testükben és intenzívebb orgazmusra képesek.

Akarni fogod. Újra és újra!

Olyan ez, mint az alvás. A terhesség vége fele és a baba születése után nem igazán hiszed el, hogy valaha is fogsz még aludni. Adj magadnak időt a felépülésre. Legyetek őszinték egymáshoz és nyitottak a másik felé és emlékeztesd magad, hogy senki sincs mindig jó passzban, de utána újra rendben lesz minden. És a gyerekek számának növekedése se jelenti azt, hogy akkor már egyre kevesebb szexben lesz részed. Nagy igazság, hogy csak az első szülés után a legnehezebb visszaállni a rendes kerékvágásba, szex-ügyben is.

A második és harmadik gyereknél pedig már sokkal könnyebb újra felvenni a fonalat.

 

Forrás: fitpregnancy.com

Comments Disabled