8 cipőfazon, ami baromi jól néz ki, de vigyázz velük!

Ha annyi cipőnk lehetne, amennyit szeretnénk! Természetesen nem akarjuk elvenni a kedved a vásárlástól (dehogy!) de jó, ha tudod, hogy mire figyelj, amikor választasz!

Meglelni a kényelmes, de mégis elegáns cipőt olyan, mint ráakadni a Nagy Ő-re. A sok kényelmetlen próbálkozás után olyan lábbelit találni, aminek a hordása nem okoz fájdalmat, de közben jól mutat rajtunk,  illik a ruháinkhoz (a stílusunkhoz) úgy hogy közben strapabíró, csinos és sikkes is. Ezt néha lehetetlenség kivitelezni! Nyugi, nem csak te érzed így! A nyár azonban jó alkalom arra, hogy megtaláld a legjobb fazont a cipők tengerében, és ebben most mi is segítünk néhány hasznos tanáccsal.

A mai cipődivat sok olyan lábbelit kínál, ami első ránézésre tökéletesnek tűnik, de hordása közben kiderülnek a turpisságok. Rájövünk, hogy nyom, hogy nem tart, hogy pár méter után iszonyatos fájdalmunk lesz, esetleg gerincbántalmakat okoz. Sose feledd: az egészséged fontosabb, mint áldozni a divat oltárán.

Most összegyűjtöttünk 8 cipőfazont, amik idén is nagyon trendik, de jobb ha ezekkel vigyázol, mert több hátrányuk van, mint előnyük.

A bebújós sportos fazon (slip-on, tornacipő) 

Előnyök: Kényelmes, sokféle színben kapható, bármihez jól kombinálható

Hátrányok: Ártalmas a gerincünknek

Tipp: Ha minden áron ezt a fazont szeretnéd viselni, akkor azt javasolják a szakemberek, hogy csak néhány óráig hord ezt a fajta cipőt. Egész napos gyaloglás nem ajánlott ezekben a cipőkben, csak akkor, ha a lábadnak megfelelő ortopéd betétet teszel bele. A legjobb megoldás, hogy rövid sétákra veszel egy ilyen cipőt, és csak néha hordod, hogy ne erőltesd meg a sarkad, és a lábboltozatodat.

A bebújós magassarkú papucsok

Előnyök: Meghosszabbítják a lábad, ezáltal karcsúsítanak boka fronton.

Hátrányok: Instabil. Nincsenek rajta csatok és pántok, amik rögzítenék a lábadhoz így folyton csúszkálsz benne járás közben, így balesetveszélyes.

Tipp: Ne viseld az ilyen cipőket gyakran. Annyi bőven elég az ilyen mutatós, de cseppet sem kényelmes cipőkből, amíg a strandra lesétálsz bennük. Városi terepre, és hosszabb távú gyaloglásokra felejtsd el, mert könnyen bokaficam lehet a vége.

 

Espadrillas

Előnyök: Kényelmesnek és könnyűnek tűnnek. Hagyják lélegezni a lábat, főleg ha természetes anyagokból készülnek.

Hátrányok: Lapos talp. A cipő kialakítása nem nyújt megfelelő támogatást a lábfejednek, ezért jobb, ha hosszú ideig nem hordod őket. A cipő nem vízálló, így ha elkap egy zápor, könnyen lehet, hogy a cipőd bánja. Ráadásul egy nyárnál többet nem bírnak ki, mert a testsúlyod alatt eldeformálódik a cipő könnyű talpa.

Tipp: Ha már ragaszkodsz a Spanyolországból betört divatos fazonhoz, akkor olyat válassz, ami pántos, és figyelj arra, hogy talpbetéttel hordd! Válaszd azt a fazon, ami oldalt nem nyitott, így elrejtheted a talpbetét. Sajnos a hosszú sétákat így sem ajánlott tenni ezekben a cipellőkben.

Flip-flop vagy lábujjas saru

Előnyök: Könnyű felkapni, levenni. Bátran érheti víz, vagy homok, mert egy egyszerű mozdulattal szárazra törölhető.

Hátrányok:  Vékony talp. Nincs semmi támaszték a cipőtalpban. Nem védi a lábaidat a sérülésektől (a forró aszfalttól, kavicsoktól) Viselése közben a lábad rengeteg izmot mozgat meg, ezáltal megterheli azt.

Tipp: Hagyd meg a flip-flopokat arra az esetre, hogy a strandon, vagy az úszómedencénél ide-oda rövid távokat mész benne. Utcai viseletre semmiképpen nem ajánlott.

Tűsarkú

Előnyök: Gyönyörű és elegáns. Könnyű lábbeli, és viselőjét kecsesnek mutatja.

Hátrányok: A szűk orr miatt vérkeringési rendellenességeket okozhat lábujjaknál. A cipő természetellenes helyzete megváltoztatja a lábizmok terhelési eloszlását, ráadásul a keskenysége miatt a lábidegeket is összeszorítja, ezáltal krónikus fájdalmat idézhet elő.

Tipp: Ahhoz, hogy sérülések (és fájdalom) nélkül tudj akár csak néhány órát is eltölteni egy ilyen cipőben, tegyél be szilikon párnácskákat a talprészébe, illetve válassz egy kisebb sarkú változatot. A 4-5 centiméteres sarok stabil, míg a 10 vagy afeletti társaikkal könnyen érhet baleset.

Balettcipő, balerina

Előnyök: Mindenhez tökéletes passzol. Könnyű felvenni, levenni. Sokféle mintában és színben kapható.

Hátrányok: Nincs íves talpbetéte, így az állandó hordásától csípő és hátproblémáid lehetnek. A lábak terhelését ilyen cipőkben szinte csak a sarok kapja, ettől pedig fájdalmaid lehetnek.
Tipp: Az egyszerű ortopéd betétek segítenek elkerülni a problémát, a sarokpárnák pedig enyhíthetik a fájdalmat.

Platformos cipők

Előnyök: Viselése közben magasabb leszel, ezáltal karcsúbbnak tűnik a tested.

Hátrányok: Láb deformációt okozhat. Séta közben a sarkadról a lábujjakra nehezíted a testsúlyodat minden lépés után, és ez megterheli a lábizmaidat. Ezek a nagyon magas cipők a bokádat sem kímélik, mert járás közben a boka izmaidat csavargatják láthatatlanul, így sérüléseket okozhatnak.

Tipp: Egy kényelmes szandált viselj helyette!

Mezítláb

Sajnos nem javasolt hosszú ideig mezítláb járni. Az emberi láb ugyanis nem igazodik a különböző felületen való járáshoz: padló, járda vagy az aszfalt. A hosszan tartó cipő nélküliség ugyanúgy deformációkhoz vezethet, mint a többi változat.

A leglényegesebb tippünk: Viseld a nyáron azt a lábbelit, amiben jól érzed magad, de bizonyosodj meg róla, hogy nem árt a lábaid egészségének se rövid, se hosszú távon! 

forrás

Comments Disabled