Bolygónk 12 legfurcsább városa, amit muszáj megmutatnunk…

Minden város egyedi a maga módján, de bizony vannak, amelyek olyan különlegesek, hogy szinte el se hisszük, hogy tényleg léteznek. 

A város, ahol nem lehet meghalni

Valószínűleg kevesen tudják, de Longyearbyen a Norvégiához tartozó Spitzbergák fővárosa, és az 1906-ban alapított település egy amerikai üzletemberről kapta nevét. A németek 1943-ban lerombolták, de szerencsére 1990-ben újjáépítették és manapság arról híres, hogy itt nem lehet meghalni, legalábbis 1950 óta. A talaj ugyanis olyan fagyott, hogy a holttestek nem bomlanak le, ezért Norvégia más városaiba kell áthordani őket eltemetni. Így a súlyos betegeknek és az időseknek még időben el kell hagyniuk a várost.

A város, amely két országban is fekszik

Az, hogy egy város két országban van gyakrabban előforduló jelenség, mint elsőre gondolnánk. Ilyen Büsingen am Hochrhein is, amely egy német exklávé Svájcban. (Az exklávé valamely terület – ország, közigazgatási egység, etnikai közösség által lakott terület stb.- térben elszakított, különálló területdarabja.) Gazdaságilag utóbbihoz, míg közigazgatásilag Németországhoz tartozik. Bár a hivatalos fizetőeszköz az euró, a svájci frank mégis népszerűbb a közeli Schaffhausen miatt. A városba német és svájci címzéssel is lehet levelet küldeni, mivel mindenkinek két irányítószáma van. És ha már itt tartunk, két hívószáma is…

A legpokolibb település

Az Egyesült Állomokbeli Michiganben található az a hely, ahol egyenesen a pokolba juthatunk. Ugyan a név eredete bizonytalan, a város lakói mégis felettébb büszkébb pokolbéli városukra.

Az osztrák város, amely Kínában (is) megtalálható

A kínaiak többek között arról híresek, hogy bármit le tudnak másolni. Azért, hogy ne kelljen olyan messzire utazni, megépítették Kínában ezt a helyes kis barokk várost, amely – mondanunk se kell – amúgy az Alpokban található. A templommal kezdték, majd szép sorban következtek az utcák, a házak, végül elkészült az egész város, amely tökéletes mása az eredetinek. Ja, és még egy kis apró érdekesség: a kínai Hallstattban magasabbak az ingatlan árak, mint az osztrákban.

Az utolsó szabad város

A kaliforniai Slab City-t főleg veteránok, hippik és azok lakják, akiknek nincs hová menniük. Az emberek itt lakókocsikban és mindenféle improvizált kulipintyóban élnek, ahová természetesen a víz sincs bevezetve, ahogy a városban nincsenek adók sem. Ezek a körülmények nem tűnnek túl fényesnek, az itt lakók mégis imádnak a városban élni és úgy tarták, hogy ez Amerika “utolsó szabad városa”.

A barlangváros

Matmata, egy régi berber város Tunéziában, ahol a házakat a földbe vájták. 1970 környékén ugyan építettek néhány lakóhelyet a föld fölé is, de a a legtöbb őslakos inkább a hagyományos, barlanglakásokban lakik azóta is.

Város, egyetlen tető alatt

Az alaszkai Whittier egész városa – bármilyen hihetetlen is – ebben az egy szem épületben található. A tizennégy emeletes korábbi katonai épületben van a városka boltja, rendőrsége, kórháza, de még a temploma is. Mivel az időjárás oly hideg és szeles, a kétszázhúsz fős település kénytelen ily módon csökkenteni a költségeket és takarékoskodni.

A legkékebb város

A falak, az ajtók, de még a lépcsők is a kék különböző árnyalataiban pompáznak ebben a mesés marokkói városban, Chefchaouen-ben. Egy teória szerint a korábban itt élő zsidók festettek mindent szent színükre és bár ők már régen régen elhagyták a várost, a hagyományt még a mai napig őrzik.

Földönkívüli város

1947-ben egy UFÓ csapódott be nem messze az Új-Mexikó-béli Roswell városától. Az, hogy pontosan mi is történt, még a mai napig vita tárgya, de az biztos, hogy Roswell-t azóta is a földönkívüliek városaként tartják nyilván.

Város a nyílt tengeren

Neft Daslari, vagy más néven “Olaj Szikla” egy iparváros Azerbajdzsánban és egy fém alapzaton található egy tenger alatti olajmezőn. Állandó lakossága ugyan nincs, de körülbelül kétezer ember tölt el itt hónapokat munkája miatt.

Város a sziklában

Nem csoda, hogy a spanyol kisváros, Setenil de la Bodegas ezrével vonzza a turistákat a golyóbis minden pontjáról. Lehet, hogy azért, mert egy hatalmas bazalt sziklába épült? Az utcákon sétálgatva teljesen természetes, hogy olyan érzésünk van, mintha egy szikla ránk akarna zuhanni és ha felnézünk, nem az eget, hanem egy jól megtermett bazaltdarabot csodálhatunk.

A város, ahol több a halott, mint az élő ember

A kaliforniai Colmában nem kevesebb, mint tizenhét (!) temető található, vagyis minden élő emberre ezer halott jut. Mindez azért történt, mert a hatóságok egyszer elhatározták áttelepítik a temetőket San Francisco környékéről és az összes holttestet ide költöztették. A város mottója pedig így hangzik: ” Colmában ÉLNI jó!”

Szóval, kinek, melyik város került fel a bakancslistájára?

 

Forrás: brightside.me

Nézd meg ezt is:

10 hátborzongató hely, amitől rögtön hidegrázást kapsz, de megéri megnézni!

Íme néhány helyszín, amit csak erős idegzetűeknek ajánlunk! Te elég bátor vagy? A világot felfedezni, elutazni egy új helyre elképesztő élmény. Bárhová is utazol legyen az egy kis falu, egy pezsgő nagyváros, egy kihalt tengerpart, mindenhol jól érezheted magad. Ám a világnak vannak olyan misztikus helyei is, ahová a …

Ők megtették! Eladtak mindent és útra keltek, hogy felfedezzék Amerikát!

Egy amerikai család története képekben. Egy év, egy lakókocsi és rengeteg fotó! Hát nem erre vágyunk mindannyian? Joe Handricks nem volt meggyőződve róla, hogy tudja mibe fog bele, hiszen feleségével és négyéves fiával egy hosszú útra indult: egy évig utaznak Amerikában, egy lakóbusszal, és ezért mindenüket …

Egy falu, ahol minden ház szivárvány színű…

Nem minden falu rendelkezik valami olyan különlegességgel, ami odacsalogatja a turistákat. Ebben az esetben ki kell találni valamit. Kampung Pelangi nem mindig volt ideális úticél. Már csak azért sem, mert nem volt benne semmi érdekes. Majd a helyi vezetés megelégelte és több millió rúpiát áldozott arra, hogy az indonéz …

No Comments