10 író és remekműveik, amelyek tudatmódosítók hatása alatt születtek és váltak világhírűvé

Sziasztok gyerekek! Itt egy fontos tanács Billy bácsitól: Ne vegyetek drogot! … Legyetek popsztárok és megkapjátok ingyen! – mondta Billy Mac az Igazából szerelem című filmben. Most 10 olyan szerzőt hoztunk, akikről tudható, hogy nem tisztán pattantak ki az agyukból ezek az elképesztő történetek. 

Senkit sem buzdítunk drogfogyasztásra, a kábítószer elképesztően káros tudatmódosító, és nagyon nehéz leszokni róla. Sok szertől már az első használat után kialakulhat a függőség, így senki se próbálja az írók után csinálni!

Mindesetre érdemes belegondolni, hogy az alább felsorolt írók, forgatókönyvírók gyakorta alkalmazták a különböző szereket, hogy még kreatívabbak legyenek.

Stephen King és az átkokainozott 80-as évek

A horror királyáról köztudott, hogy szinte az egész ’80-as éveket végigkokainozta. Az író nem tagadja ezt, a Rolling Stone magazin interjújában elmondta, hogy 1978 és 1986 között sokszor élt a kokain mámorító erejével és közben legalább 10 regényt megírt. Többek között a Setét torony sorozat, a Kedvencek temetője, és a Végítélet is ott van. Nem lennénk meglepve, hogy az AZ-t is ilyen állapotban írta volna…

István, a király! Íme a 10 legjobb film Stephen King könyveiből

 

Ken Kesey és az LSD

1959-ben Kesey pszichiáter-asszisztensként dolgozott egy kórházban (ezekből az emlékekből írta meg A száll a kakukk fészkére című művet), ahol részt vett néhány kísérletben. Ezekben a kísérletekben az LSD hatását vizsgálták a betegeknél.

Jean-Paul Sartre és az ő “étrendje”

Annie Cohen-Solal írta meg Sarte életrajzát, akiről különleges dolog derült ki. A 20. század egyik legnagyobb francia filozófusa nem hétköznapi diétát tartott. Az étrendje 2 csomag cigarettát, 200 milligramm amfetamint, 15 gramm aszpirint, egy barbiturát csomagot és körülbelül 20 cordrant (amfetamin és aszpirin keverékét) tartalmazott. Sarte ebből a diétából nyerte az ihletet. Az író 74 éves korában meghalt.

Majakovszkij és a kokain 

A forradalom utáni Oroszországban a kokaint könnyebb volt beszerezni, mint egy üveg vodkát. Nem volt törvényi szabályozás, és nem volt ami megtiltotta volna a kokain fogyasztását. A piacokon és a cigaretta üzletekben értekesítették. Úgy hírlik, hogy Vladimir Majakovszkij író / dráma író kifejezetten nagy barátságot ápolt ezzel a tudatmódosítóval és ezek hatására írta meg kubista verseit.

Charles Dickens és a viktoriánus idők

Dickens a viktoriánus korszakban élt, amikor a kábítószer (ópium és kokain) nagyon népszerű, ráadásul megfizethető volt, ráadásul az orvosok sem tiltották. Néha ezeket antidepresszánsként is felírták az akkori betegeknek. Sajnos Dickensről úgy hírlik, hogy drogfüggő volt. Talán ennek köszönhető, hogy a híres Karácsonyi ének című történetében szellemek jelennek meg Ebenezer Scrooge uzsorásnak…

Lewis Caroll a laudanum megszállottja

Szintén a viktoriánus korban élt Lewis Caroll, akinek Alíz Csodaországban kötet köszönhetjük. Az írót laudanummal (ópium és alkohol keveréke) kezelték. Sokan úgy hiszik, hogy az Alíz Csodaországban egy kábítószeres trip korhű leírása. Most hogy így belegondolunk, lehet benne valami…

Sigmund Freud és tanulmányai a kokainról

1884-ben Sigmund Freudot elkezdett érdeklődni a kokain iránt. A következő három évben számos tudományos művet tett közzé, ahol arról számolt be, hogy mit tehet a kokain az emberekkel. A doktor elkezdte felírni a menyasszonyának, és ajánlotta barátainak is a szert, mert úgy gondolta, hogy ez segítségükre lesz. 1887 elején a tudósok rájöttek, hogy a kokain nem annyira ártalmatlan, mint korábban gondolták, és Freudot elítélték kábítószer propaganda miatt. Freud 1900-ig megpróbált megszabadulni a kábítószer-függőségtől, de állítólag sosem sikerült neki.

Charles Baudelaire és a hasis klub

1844 és 1848 között a költő csatlakozott a hasis klubhoz, és többször élt a szerrel. Baudelaire később rövid ideig az ópiumtól való függőségben is szenvedett, de gyorsan sikerült legyőznie és megírta művét, melyben részletezte a kábítószereknek az emberi testre gyakorolt hatásait. A francia költő a mámoros éjszakákon vérbajjal is megfertőződött, és élete nem volt botrányoktól mentes.

BBC gyermekcsatornának forgatókönyvírói

A tévé egykori alkalmazottja elmondta, hogy az első adás után a producer és a show készítői kokaint kínáltak neki, hogy használja, mert így jobb történeteket írhat majd. Állítólag a BBC kreatív csapatának nem tiltották, hogy éljenek a szerrel, sőt inkább dicséretes volt, aki használta. Ha belegondolunk a Teletabbik is így készült… Ez talán mindent megmagyaráz.

Mikhail Bulgakov és a morfin

Amikor az emberek arról beszélnek, hogy milyen erősek Bulgakov regényei, nem jut mindenkinek eszébe, hogy a szerző gyakran élt a morfium nevű fájdalomcsillapítóval. 1916-1917-ben Bulgakov orvosként dolgozott, és ez volt az első alkalom, amikor morfint használt, hogy a diftéria fájdalmait enyhítse magának. Az író 5 évig tartotta titokban a drogfüggőségét és 1921-ben sikerült leszoknia.

forrás

 

gsbox_banner

No Comments