“Hajnalban kelek, és mielőtt még bárki fent lenne, még egy adagot tudok dolgozni.”

Iringó zsákjai nem csak játéktárolónak tökéletesek, de táskánkban meglapulva, bármikor előkaphatjuk őket, és könnyedén megszabadulhatunk akár az összes nylonzacskótól. Ismerjétek meg ti is a termékeket és a nőt, akinek segítségével egy kicsit többet tehetünk a környezetünkért.

A Goodstuff olvasói már jól tudják, hogy időről-időre bemutatunk egy-egy olyan vállalkozó nőt, akinek szemléletével mi is tudunk azonosulni! Borzasztóan boldogok vagyunk, hogy találkoztunk Nemes Iringóval a The Sorting Bags tulajdonosával, hiszen munkabírásban és jókedvben is (!) inspiráció sokunk számára. Szöllősi Timi interjúja.

Mesélsz nekem az előzményekről? Hogyan indult útjára a The Sorting Bags?

2015 őszén született a kislányom és akkor kezdtem el azon gondolkozni, hogy hogyan tudnám elkerülni azt, hogy visszatérjek az irodai lét világába. Sokféle ötletem volt, sokat tanultam és olvastam, aztán egyszer csak, amikor álltam az egyik nagy közértben a kasszánál, és végig néztem a futószalagon, megszámoltam, hogy hány nylonzacskót használok egy ilyen vásárlásnál. Nagyon elképedtem, mert eközben rengeteg mindenben környezettudatos vagyok, és amiben csak tudtunk már akkor környezetbarát dolgokat használtunk, mint a mosható pelenka.

Ekkor kezdtem el kattogni azon, hogy mivel lehetne helyettesíteni a nylonzacskókat.  Varrtam pár zsákot több méretben, aztán barátnőmmel elmentünk a piacra és kipróbáltuk, milyen így vásárolni. Nagyon jól fogadták, és dicsérték, hogy milyen szép, mert persze már akkor is volt rajtuk minta. Aztán a barátnőm is kért néhányat és közben még alakultak a méretek is, majd egyszer csak azt mondta, hogy „Te figyelj, ezzel valamit kell kezdeni!” Ekkor hasított belém a felismerés és láttam hozzá a munkához. Elkezdtem blogot vezetni és elkezdtem tervezni a zsákokat.

Amikor elhatároztad, hogy ezzel akarsz foglalkozni, mennyire volt nehéz összerakni?

Hát eléggé! A pénz megvolt rá, de a végén kiderült, hogy mégsem elég. Az ötlet szerintem azért volt jó, mert viszonylag kicsiből lehetett elindulni. Itthon alakítottam ki a műhelyemet, de a gyermekemmel nem volt egyszerű, mert ő akkor volt nyolc-kilenc hónapos. Az elején még úgy ahogy könnyű volt, mert akkor még csak elkezdett mászni, de aztán amikor beindult, már bébiszittert kellett fogadni, hogy tudjak mellette dolgozni. Anyukám is nagyon sokat segít, bár még ő is dolgozik. Legutóbb, amikor a  hétvégén elvitte két órára, én gőzerővel elkezdtem dolgozni. Aztán később átálltam arra, hogy hajnalban kelek, és mielőtt még bárki fent lenne, még egy adagot tudok dolgozni, valamilyen munkafolyamatot megcsinálni.

Már több, mint egy éve elindult a vállalkozás. Milyen tapasztalataid vannak az indulás óta?

Felfordult a világ. Úgy érzem, hogy nagyon hamar sikeres lett, annyira, hogy egy évvel ezelőtt már alig tudtam lépést tartani az igényekkel és folyamatosan alakítani kellett a gyártási folyamatot. Most már eljutottam oda, hogy egy kollekció esetében nyomda szitázza nekem a mintákat, mert már nem tudtam volna kiszolgálni az igényeket.

Kik azok, akik a leginkább vásárolják a termékeidet?

Mondhatni, hogy a kisgyerekes anyukák, de van egy másik nagyobb szelet, mégpedig a huszonéves fiatal nők. Azt gondolom, hogy a termékeimmel egy igényre válaszoltam, mert egy olyan funkciót adtam a zsákoknak, ami eddig nem volt, vagy nem kombinálták össze, hogy erre is lehet használni. Ami még meglepő volt, hogy eleinte a gyerekmintás zsákokat vásárló kisgyerekes szülők voltak többen, de már kezd kiegyenlítődni, és egyre többen vásárolják környezettudatosságból. Ezért is szeretek vásárokba járni, mert azáltal, hogy elkezdek beszélgetni az emberekkel nagyon sok mindent át lehet adni, hogy itt nem csak egy cuki zsákról van szó, hanem olyanról, amely sokkal több mindenre jó.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a munkádban?

Az alkotó részét szeretem a legjobban, amikor kitalálom a mintát és megcsinálom hozzá a nyomdát. Most már a nagyobb mennyiség miatt muszáj nyomdát is igénybe venni, de úgy tervezem, hogy mindig lesz egy olyan rész, amit én nyomok. Rengeteg termékötletem van, amit idő és pénz fokozatosan bevezetni, ezeket lépésenként lehet csak csinálni, úgyhogy közben muszáj vagyok magamat visszafogni, mert túl sok ötletem van.

Honnan meríted az ötleteket, mi az, ami inspirál?

Egyszerűen minden! Volt egy időszak, amikor a régi bérházak belső cementpadlóit böngésztem, mert megláttam egy helyen és teljesen beleszerelmesedtem. Végül nem lett még belőle minta, de azóta is gyűjtögetem. Voltam a textilmúzeumban egy tárlatvezetésen és onnan is rengeteg ihletet merítettem. Aztán ott vannak még a mesekönyvek! És ha az ember nyitott szemmel jár, akkor minden minta. A múltkor még egy pécsi ház homlokzatáról is ötletet kaptam.

Milyen újdonságokkal készülsz mostanában?

Van most egy kampányom, Ajándékot-ajándékba címmel, amivel arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezekbe a zsákokba akár ajándékot is lehet csomagolni, és akkor máris nem csak egy szép csomagolóanyag, hanem használni is tudja majd az ajándékozott.

Mi az, amiben különlegesek a termékeid?

Többféle méretben és többféle mintával készülnek és kérésre egyedi mintákat is tudok készíteni. A legtöbben azért is szeretik, mert könnyen kezelhetőek, ha bekoszolódnak, akkor csak kifordítva be kell dobni a mosógépbe és negyven fokon kimosni.

Hol lehet megvásárolni vagy személyesen is megtekinteni a termékeidet?

Elsősorban a Facebook oldalamon és a honlapomon a rootstofruits.hu-n, de jelen vagyok a Meskán és az Etsyn is. A honlapomhoz nemsokára elkészül a webshop is, és akkor már ott is tudom fogadni a megrendeléseket. Személyesen pedig a Szatyorboltban, a Prezentben, a Zöldboltban és a Fiókban kaphatók a termékek, valamint a hulladékmentes.hu-n.

Milyen terveid vannak még a jövőre nézve?

Szeretném a termékpalettát még legalább öt termékkel bővíteni. A karácsonyi újdonságok ugyan már nagyrészt kijöttek, de még készülök egy csipkebogyós mintával, a már meglévő jegesmedvés mellé. A legújabb termékem pedig egy adventi kalendárium, amelyben van huszonnégy kicsike zsák csipesszel és pamutszalaggal, mindez belecsomagolva egy nagyobb zsákba. Ehhez még kap a vásárló egy letölthető pdf-et, amit, ha akar, akkor kinyomtat és tulajdonképpen kész is van az ajándék a zsákocskákba, mert ez huszonnégy ötletkártyát tartalmaz, amely tele van olyan ötletekkel, amelyek nem a vásárlásról, hanem az együtt töltött időről szólnak. Például, van olyan közte, hogy csináljunk este pattogatott kukoricát, de nem mikrósat, hanem az igazit. Ehhez tartozik egy videó, lelőhely a pattogtatni való kukoricához és egy recept is. Vagy egy másik kártyán például az van, hogy csináljunk egy karácsonyi bulit a nappaliban, amelyhez egy youtube listát adunk bulis karácsonyi dalokkal, egy órányi zenével. És mindehhez még hat bolt karácsonyi kuponja is hozzátartozik. http://www.rootstofruits.hu/karacsony/

Mi az, amit a termékeiddel kapcsolatban a legfontosabbnak tartasz?

Ne zacskózz, zsákolj!

És azt, hogy álljunk meg egy percre és gondolkozzunk, hogy a mindennapi vásárlásunkkal voksolunk és minden forint egy szavazat. Ha így teszünk, akkor nem azt érezzük, hogy tehetetlenek vagyunk és hogy egyedül nem számítunk semmit. Ökoanyu egyik előadásán hallottam a legjobb példát erre, mégpedig, hogy ha a vásárlások tíz-tizenöt százaléka megváltozik, tehát száz emberből tíz vagy tizenöt nem veszi többet azt a mosószert, azt megérzi a piac és a multik egy idő után abból a termékből kevesebbet fognak rendelni. Így tudjuk befolyásolni a dolgokat és nem az van, hogy nem tudok semmit tenni, mert én egy szem ember vagyok, mert összeadódunk. Ha így gondolkozunk akkor egyből a kezünkben érezhetjük az ezzel járó hatalmat és irányítást és jó fele tudjuk vinni a folyamatokat.

Ha Ti is úgy döntötök, hogy áttértek egy sokkal környezettudatosabb életformára és leszámoltok a nylonzacskókkal, akkor nézzétek meg Iringó Facebook oldalát, mert itt nagyon klassz zsákok közül tudtok válogatni.

https://www.facebook.com/thesortingbags/

A fotókat Békési Anna készítette.

gsbox_banner

No Comments