Advertisement

7 figyelmeztető jel, hogy baj van a párkapcsolatoddal

A párkapcsolat bonyolult dolog, még akkor is, amikor minden tök jó. Amikor pedig boldogtalan vagy, nagyon nehéz tisztán látni, mi okozza, hát még hogy min kellene változtatni.

Néha elég kimondani a problémát, megfogalmazni a másik és önmagad számára: egy jó beszélgetés, vagy két jó beszélgetés között egy kis sóhajtozás mindent szépen rendbe tesz. De van olyan is, amikor nincs tovább, kirúgod, keresel másikat. Vagy nem keresel, mert egyedül kell lenned egy ideig, hogy újra képes legyél összebarátkozni magaddal.

Amikor a sűrűjében vagy, a párkapcsolat erdejének sűrűjében, gyakran nem látod a fától az erdészt, vagy a vízhordó lányt. Csak azt a béna fát, ami szemernyit sem tetszik, sőt, ronda és ijesztő és zavar is. Boldogtalan vagy, azt érzed, de mitől? Úgy általában vagy boldogtalan, vagy a párkapcsolatod tesz azzá? Itt van hét erdőrendező szempont

#1 Nem vágysz haza

Az életben vannak jó napok meg rossz napok, van, hogy nincs minden rendben, de a hazaérkezés gondolata ezekben a nehéz periódusokban is melegséggel tölt el – ha boldogság vár haza. Ha azonban azt veszed észre, hogy nem rohansz, hogy mielőbb hazaérj, sőt, egyenesen lehangol a gondolat, akkor érdemes feltenni magadnak a kérdést: jobb lenne, ha nem ő várna otthon? Talán az, ha nem várna senki? Minden kapcsolatban szüksége van a feleknek egyedüllétre, magányra. De ha tartósan azt érzed, hogy zavar a másik, ne kerülgesd a problémát.

#2 Nem érzed jól magad magaddal

Emlékszel rá, mi mindent fedeztél fel magadról egyetlen szerelmes pillantása nyomán a kezdetekkor? Emlékszel, hogy volt az, hogy olyan jó volt lenni, csak azért, mert ő van. Ha már nem így működik, az azért nem a világ vége. A kapcsolatok ilyenek, a rózsaszín köd után is van élet. (Még egy kicsit bonyolultabb, hmm…, izgalmasabb is.) A baj akkor van, ha nemhogy úszol a levegőben, de járni is nehezedre esik, annyira lehúz, lenyom a partnered. Nem feltétlenül tettekkel és szavakkal, akár csak azok hiányával. Jól kell érezned magadat magaddal, ha erős és boldog akarsz lenni. Vagyis szeretned kell azt, ahogy vagy: ahogy lélegzel, ahogy jársz, ahogy kinézel, ahogy beszélsz, ahogy gondolkodsz – ahogy vagy a bőrödben. Ha az a személy, aki állítólag szeret, nem támogat ebben, nem ad rá okot, hogy jól érezd magad veled, akkor eljött az újratervezés ideje.

#3 Reflexből kémkedsz

Nem kell hozzá különösebben képzett informatikusnak lenned, hogy belekukkants a partnered levelezésébe, akár úgy, hogy ő nem is veszi észre. De ugyanide tartozik a telefonba véletlenül belenézés, mert azt hitted, hogy az a tiéd, és hopp! egy szempillantás és máris az üzenetekben vagy. Meg, ha már így alakult, akkor a híváslistában. Illetve hajszálkeresés kabátgalléron, és furcsaszokás-fürkészés, és keresztkérdések és… A kapcsolat alapja a bizalom (igen, igen, meg a jó szex), ha azt veszed észre magadon, hogy zsigerből kételkedsz a partneredben, az baj. Ha van rá okod, akkor azért, ha nincs rá okod, akkor meg azért. Szóval tisztázd őt magad előtt, vagy ha nem megy, ereszd útjára a paszvördjeivel együtt!

#4 Félsz az elköteleződéstől

Ha már egy év is elmúlt, de még mindig nem vagy benne biztos, hogy tényleg teljesen akarod, akkor soha nem leszel benne biztos. Ezer okod van rá, hogy miért ne akard elkötelezni magad, és ha véletlenül – ügyes cáfolatok zárótüzében – elfogynak az érveid, azonnal találsz újabb ezret. Nem baj ez, nem kell minden kapcsolatnak házassággá lennie, nem kell minden párzásból gyermekeknek világra jönniük. Csak az a fontos, hogy te tudd, miben vagy. Ha jó vele, és jó is lehet még akár egész sokáig is, de nincs a pakliban a végtelen, akkor lásd ezt tisztán és élj is benne így. Ja, igen: és láthassa ő is tisztán, hogy eldönthesse, akar-e benne így élni.

#5 Bezzeg mással jobb lenne

Ha folyton veled van az a bizonyos Bezzeg Másik, ha a fejedben (vágyaidban) élő ideális partner szünet nélkül bókol neked, istenít, és úgy imád, ahogy azt te pontosan akarod; ha ezzel a tökéletessel kénytelen versenyezni a valódi társad, ne csodálkozz, ha folyton veszít. Nagy kérdés, hogy létezik-e, akit elképzelsz, de minimum: létezik-e olyan, aki a jelenlegi kedvesednél sokkal jobban hasonlít hozzá. Ha a nagy válasz: Igen!, akkor ne tétovázz, szaladj és keresd meg! Álmodozni persze lehet, de ha a partnered, akivel ébren élsz, soha nem szerepel az álmaidban (amiket ébren élsz), akkor az gyanús, nem?

#6 Zavar, hogy van

Sőt, gyakorlatilag megsért a puszta létezésével? Azok a dolgok is, amiket szerettél benne, amikért rajongtál, egyre inkább az agyadra mennek? Ha ebből a listából legalább 2 pontban bűnösnek találod őt (és/vagy magadat), akkor a helyzet efelé halad. Ha elkezdett zavarni, van rá parányi esélyed, hogy a későbbiekben sem fog ennél sokkal jobban; és nulla arra, hogy kevésbé fog. Idézzük az Ősrobbanás előtti népi mondást: „Ha zavar, zavard el!”

#7 Saját érzelmeidet kergeted

Két kézzel kapaszkodsz a nemrég még oly heves érzéseidbe, miként hisztis gyermek a homokba strandzáráskor? Ha régen minden jobb volt, ha minden (de főleg ő) úgy megváltozott – és nem előnyére, szóval, ha az idő nem neked dolgozik, akkor vajon hogyan lesz ezután?

És kinek dolgozik akkor? Az a valószínű, hogy az idő neked akar, csak jó munkát kell adni neki. Figyelj magadra, te tudod, mi a jó neked. Csak hidd is el magadnak…

gsbox_banner

Néhány dolog, amit mindenképp fontolj meg, mielőtt szakítanál!

No Comments