10 dolog, ami csak azoknak *jár*, akik szeretnek olvasni!

Nem csak azért kell(ene) minden nap olvasni, mert új világokat fedezünk fel, hanem mert egyszerűen jó nekünk. Erre most tíz példát is mondunk…

Tedd a szívedre a kezed: mikor olvastál utoljára? Nem, nem magazinokra gondolunk egy rövidke cikkel, nem is Facebook állapot frissítésekre, hozzászólásokra, és tweetekre? Hanem igazi tartalmas olvasni valóra. Ha azok az emberek közé tartozol, akik csak ritkán olvasnak, akkor hoztunk tíz előnyt, ami segít meggyőzni, hogy a mindennapos olvasás jót tesz a testednek, és a lelkednek is.

1.  Mentális stimuláció

Tanulmányok kimutatták, hogy a szellemi stimuláció lelassíthatja az Alzheimer-kór, és a demencia előrehaladását. A testünk izmainak szüksége van igénybevételre, ami izomlázat okoz, hiszen ettől marad erős, és egészséges. Ez igaz az agyunkra is, azt is tornáztatni kell, hogy ne veszítse el funkcióját. Fontos, hogy tréningezd az agyadat rejtvényekkel, játékokkal (sakkal például) és persze olvasással.

2. Stresszcsökkentés

Nem számít, hogy mennyi stressz ér a munkahelyeden, a személyes kapcsolataidban vagy éppen a BKV-n utazva, mindez semmivé foszlik, ha elveszel egy nagyszerű történetben. Egy jól megírt regény elkalauzol egy másik világba, egy érdekes cikk pedig elvonja a figyelmed a feszültséget okozó dolgokról, így elősegíti az agyadnak és a testednek a pihenést.

3. Tudás, amit senki sem vehet el

Minden, amit elolvasol, új információkkal tölti meg az agyadat, és soha nem tudhatjuk, hogy ez mikor lehet a hasznunkra. Minél több ismerünk van, annál jobban felkészülünk arra, hogy megbirkózzunk bármilyen kihívással, ami elénk kerül. Ezenkívül ugye tudod, hogy sajnos bármikor elveszítheted a munkádat, a családodat, a tárgyaidat, de a tudásodat sosem? Érdemes ezen elgondolkozni….

4. Szókincs növelés

Minél többet olvasol, annál több szót ismersz meg, és ez elkerülhetetlenül beleépül a mindennapi szóhasználatodba. Aki jól beszél, azt sokkal jobban elismerik a szakmájában. Aki szóban helyesen tudja kifejezni magát, az tárgyalásokat vezethet, így több kapcsolatot építhet és ez bizony mindig jól jön, hiszen a kiterjedt szakmai háló mindig előnyt jelent. Az idegen nyelvű könyvek olvasása ráadásul az új nyelvek ismeretében segít (mind a beszédben, mind pedig a nyelvtani helyesség elsajátításában).

5. A memória javítása

Amikor elolvasol egy könyvet, emlékezned kell különböző karakterekre, helyszínekre, valamint a könyvben leírt történet ívére.  Az agyunk egy elképesztően komplex szerv, ami szivacsként szívja magába a leírt dolgokat. Minden ilyen megjegyzett apróság beindítja a szinapszisokat, amik segítenek abban, hogy a rövid távú memóriánkat eddzük.

30 mondat, amit csak azok érthetnek meg, akik rajonganak a könyvekért

6. Erősebb analitikus gondolkozás

Ha már olvastál egy olyan történetet, amiben valami rejtélyt kellett megoldani, és neked sikerült megfejetened, mielőtt befejezted volna a könyvet, akkor jó irányban haladsz ahhoz, hogy minél erősebb legyen az analitikus gondolkozásod. Ez a képesség nagyon hasznos, hiszen ez teszi lehetővé, hogy minden helyzetet könnyedén megoldhass, még mielőtt lejárna a megoldásra szánt idő.

7. Jobb koncentráció

Az internettel teli őrült világunkban a figyelmünkre több dolog is pályázik egyszerre, hiszen megannyi inger ér minket nap, mint nap. 5 perc alatt az átlagember megosztja a figyelmét a munka, az emailek ellenőrzése, a Twitteren olvasott hírek csekkolása és persze a munkatársak kérdései között. Ez a figyelem megosztás stresszessé tehet minket, ráadásul csökkentheti a teljesítményünket.  Amikor elolvasunk egy könyvet akkor minden figyelmünk a történetre összpontosul, így megtanulunk egy valamire koncentrálni és nem elaprózni a figyelmünket. Próbáld ki, hogy munka előtt 15-20 percet olvasol (tömegközlekedés közben ez simán kivitelezhető), majd kamatoztasd a koncentrációdat a munkahelyeden is csak egy-egy dolog megoldására. Jobban fog menni a figyelem megosztása, ha munka előtt olvasással tréningezed az elméd.

8. Az íráskészség javulása

Ez a szókincs bővítésével párhuzamosan történik, hiszen a jól megírt könyvekből megtanult és megjegyzett szavak és szófordulatok beépíthetőek a saját íráskészségünkbe is. Minél több szerzővel, műfajjal ismerkedsz meg, annál jobban fogod te is kifejezni magad. Ez pedig jól jön, ha kreatív szakmában dolgozol, de már akkor is előny, ha egy levelet kell megírnod.

9. Nyugalom

A jó könyv olvasása pihentetően hat az emberre. Az olvasás belső békét teremt, ráadásul, ha spirituális szöveget olvasol ez csökkenti a vérnyomásodat. Az önsegítő könyvek az életedre is kihatással vannak, hiszen segíthetnek túllendülni a mentális betegségeken. Egy jó regény egyszerűen csak megnyugtat vagy éppen elcsendesítik az elméd.

10. Ingyenes szórakoztatás

Bár sokan szeretnek könyveket vásárolni, szerencsére szinte ingyen is hozzájuthatunk a mindennapi olvasásunkhoz szükséges regényekhez. Érdemes beiratkozni egy könyvtárba, hiszen évi néhány ezer forintért korlátlan olvasnivaló közül válogathatunk műfaj szerinti korlátok nélkül. Az interneten is érdemes kutakodni, hiszen rengeteg oldal (Magyar Elektronikus Könyvtár, Amazon) kínál ingyenesen elektronikus könyveket, amiket e-könyv olvasón (Kindle, táblagépek) vagy a számítógépünkön olvashatunk. De miért ne kérhetnél kölcsön a barátaidtól, vagy a családtagjaidtól egy-egy könyvet? Ez is járható út, a lényeg, hogy olvassunk, hiszen rengeteg jó hatással van ránk ez az örömteli tevékenység.

10 most kapható könyv, amit minden nőnek el kell(ene) olvasni

forrás

gsbox_banner

No Comments