„Egy könyv akkor lesz jó, ha egy összeszokott csapat dolgozik rajta a háttérben…”

Egy valódi alkotóműhely, s közösségi tér. Egy fiatal kiadó, ahol a munka során a könyvek tényleg életre kelnek. Széplaki Péterrel, a BOOOK Kiadó ügyvezetőjével beszélgettünk.

Gasztronómia, spiritualitás, DIY, életmód – néhány kulcsszó és ötlet, amelyből lenyűgöző könyvek születtek, majd a polcra kerülve nap mint nap inspirálódhat belőlük az olvasó.

Mesélj kicsit a kezdeti évekről. Hogyan született meg a BOOOK Kiadó?

A történet 2008-ban kezdődött, amikor megismerkedtem Bereznay Tamással, aki elismert név volt a séfek és szakácsok között. A Nők Lapjában egy komoly gasztro rovatot vitt, amely akkor már öt éve futott. Egyszer feltette nekem a kérdést, hogy lenne-e kedvem egy könyvről beszélni, van egy jó ötlete… Nyitott voltam a kultúrára mindig is, a szót pedig tett követte: könyvkiadásra adtuk a fejünket.

Végül négyen álltunk össze 2009 tavaszán: egy grafikus, egy újságíró, a séf és én.

 

És kiadásra került az a bizonyos könyv…

Így van, még abban az évben októberben jelent meg Mai magyar konyha címmel. Nagy sikert aratott, egy kritikus úgy fogalmazott, a magyar Jamie Olivert hoztuk létre. Erre nagyon büszkék vagyunk, hiszen a verseny része az életünknek, felnézünk a versenytársainkra. Örülünk, ha valaki jobbat csinál nálunk, így mindig lehet tanulni valamiből.

Nagyon jól működött ez a négy ember együtt, de nem főállásban végeztük a munkát. Egyikünknek sem volt előképzettsége ehhez a szakmához, nem tudtuk, hogy a könyvkiadás mennyire összetett és bonyolult. A könyvpiac bizományos rendszerben működik. Amikor egy könyv kiadására sor kerül, minden költséget azonnal ki kell fizetni, azonban lehet, hogy az üzletekben csak két év múlva fordul meg egy-egy példány.

Mióta beszélhetünk a BOOOK Kiadóról stabil szereplőként ezen a piacon?

2013-ban csatlakozott egy barátunk a csapathoz, aki remek pénzügyi szakember. Egy évvel később megindult egy belső szerkezeti változás. Két korábbi társunkat kivásároltuk a cégből, és új felállásban folytattuk a munkát. Ekkor tartottunk harminc kiadott könyvnél, amely nem túl sok, de jelentős portfóliónak számít. A céget konszolidálni kellett. 2015-ben lépett a képbe a Széchenyi Tőkebefektetési Alap, amellyel új időszámítás kezdődött.

Milyen a kiadó dolgozói felépítése?

Ami itt kiemelendő, hogy sok fiatal dolgozik nálunk, ugyanis hiszünk a jövő generációjában. Azt gondolom, segíteni kell a fiatalokat, perspektívát adni számukra, és fejleszteni kell őket. Mihez értenek, mihez van tehetségük, hogyan tudnak kiteljesedni – ehhez kell hozzáigazítani a lehetőségeket.

Megvan a racionalitás a működésünkben, felkészültek vagyunk. A pénzügyi területen egy remek szakember segíti a munkát, a gasztroszakértőnk egyértelműen az egyik tulajdonos, Bereznay Tamás. Vig Kinga, mint irodavezető és Földi Hajnal, a kiadó művészeti vezetője pedig összefogják a csapatot.

Ti miben határozzátok meg az egyediségeteket a könyvpiacon?

Egy könyv akkor lesz jó, ha egy összeszokott csapat dolgozik rajta a háttérben. Nekünk nagyon fontos, hogy megbecsüljük a dolgozóinkat, hatékonyan együttműködő társaság vagyunk. Bár ez egy nehéz műfaj, még mi is csak tanuljuk.

Igyekszünk a fogyasztóinkat megismerni. Nálunk személyes könyvátvételre is lehetőség van a kiadóban, így az olvasók testközelből szemügyre vehetik a belső működésünket.

Ha beérkezik egy kézirat, milyen szűrőrendszeren megy végig a végső döntésig?

A döntés sosem egy személy kezében van, ez is, mint minden más, közös munka útján valósul meg. Egy új könyv lehetőségénél bevonjuk az összes itt dolgozó kollégát. Ők is beleolvasnak, átnézik a kéziratot.

Az írás remek önkifejezési módszer, sokan élnek vele. Így elég sok kéziratot is kapunk bloggerektől, magányszemélyektől egyaránt. Igyekszünk azonban saját tervek és koncepciók alapján előrehaladni. Mi egyértelműen a szakácskönyvekre specializálódtunk. Amihez nem értünk, azzal nem foglalkozunk. Hiába érkezik be egy szépirodalmi kézirat, nincsenek a szegmens bővítésére terveink.

Lehet előre tudni, hogy minek lesz sikere?

Szerintem nem, hiszen annyira gyorsan változnak a trendek nap mint nap. Nyilván, ha valaki televízióban szerepel, akkor az ő könyve eladhatóbb. Tamás erre jó példa. Szerencsére azt mondhatom, hogy jól fogyó könyveink vannak.

Mi tekinthető a kiadónál sikerkönyvnek?

Bereznay Tamás angol nyelvű könyvei a Hungarian Cookbook és a Hungarian Dessert Book mindenképpen kiemelkednek. Utóbbi Gourmand World díjat kapott idén desszert kategóriában.

Szerencsére a folytatásokra is van igény; karácsony előtt még Márk Szonja új könyve is megjelenik, az Édesem-sorozat második része, az Édes ajándékok. Ez otthon is könnyedén elkészíthető finomságok receptjeit tartalmazza.

Úgy látjuk, hogy az egészségtudatos könyvek remekül mennek. A DIY irányvonalra is áttértünk, ősszel jelent meg az Inspiráció természetesen Kollár Bori és Kollár Franciska szerzőpárostól, továbbá Varga Judit DEKOR.ÁLOM  című munkája. A nagy DIY könyv újranyomása a Tescoban lesz kapható, az újranyomás egyébként az ő kérésükre készült.

Fontos azért leszögezni, igyekszünk nem különbséget tenni a szerzőink között, hanem egyformán segíteni a munkájukat kivétel nélkül.

Valójában hogyan jellemezhető a mai könyvpiac?

Azt gondolom, hogy túlkínálat dolgozik. Nyomjunk ki sok könyvet, abból lesz majd forgalom… Mi kevesebb könyvet adunk ki, a minőségben hiszünk minden szempontból. A magyar piac igencsak sajátos. Összeér a nagy kiadóknál a terjesztés és a kiadók tulajdonlása, amely nem feltétlenül egy egészséges dolog, de így alakult ki, ezzel együtt kell tudni élni. Mi még mindig fiatal kiadónak számítunk, de elmondhatom, hogy alapvetően minden szereplővel nagyon jó kapcsolatot ápolunk, együttműködőek vagyunk.

Az e-könyvek egyre nagyobb teret kapnak. Ti gondolkodtatok már elektronikus könyv kiadásán?

Izgalmas kérdés, mi is csak modellezzük a helyzetet. A BOOOK Kiadó kizárólag printben működik, úgy látjuk, ez egyébként megerősödni látszik. Gazdag, színes és komplex anyagokat készítünk, sok szereplővel. Azért ezt nehéz átvinni e-book formájába. Régóta foglalkoztat minket a téma, de nem szerepel a rövid távú tervek között.

Hogyan tudnád összefoglalni a kiadó küldetéstudatát, filozófiáját?

Motivált csapat áll a kiadó mögött és megbecsüljük a fogyasztóinkat. Szeretnénk megmutatatni a külföld számára azt, amelyet Magyarországon gasztronómiai értékként felfedezhetünk. Erre jó példa a Hungarian Dessert Book, amely nem egy szofisztikált cukrászati könyv, de tökéletesen bemutatja: mit eszünk itthon.

 

A kiadónál tett látogatásom során azon szerencsések közé tartoztam, akik Bereznay Tamás legújabb könyvét, az Egyserpenyős recepteket elsők között vehették kézbe. Már mindenki számára elérhető, nézz körül a BOOOK Kiadó webshopjában!

 

BOOOK Kiadó a Facebookon!

gsbox_banner

No Comments