Valahány tipp a teákról, avagy legyél angol, igyál teát!

Nem tudjuk elégszer mondani: hidratálás! Ilyenkor akár teával is!

Télen hosszabb rövidebb időre szeretünk bekuckózni a lakásba. Ilyenkor jól esik egy bögre forró tea. Ám nem mindegy melyik fajtát választjuk, és azt mennyi ideig áztatjuk a forró vízbe. Íme egy rövid kis összefoglaló arról, hogy a teafajtákat hogyan használjuk a valódi élmény megízleléséért.

Eszközök

Nem arra gondolunk, hogy óriási eszköztárral kell rendelkeznünk, és naponta több órás teaszertartást kell bonyolítani otthon a négy fal között. Ám van néhány alapeszköz, és tudnivaló, amit érdemes beszerezni és betartani.

Ha szálas teát használunk, akár közvetlenül önthetjük a kannába, kancsóba, de az üveg a legjobb választás. Ha csak egy csészényi mennyiséget szeretnénk fogyasztani, vagy később nem vacakolni sokat a teafű kihalászásával, használhatunk szűrőket.

Apropó teafű. Biztosan nem egy adagnyi mennyiséget veszünk, érdemes légmentesen záródó dobozban vagy üvegben tárolni.
Ha tényleg gondosan szeretnénk elkészíteni a reggeli frissítő vagy esti kortyolgatós, lazulós teánkat, egy időmérő is jól jön. Hogy miért? Máris mondjuk.

Víz és idő

Ha lehetőségünk van rá, ne csapvizet használjunk a teakészítéshez. Az ásványvizek, forrásvizek a legjobbak, mivel lágyak, alacsony az ásványi anyag tartalmuk. A jó tea elkészítésének egyik kulcsa az áztatási idő.

Íme egy kis áztatási idő kisokos.

  • A fekete és gyümölcsteákhoz nyugodtan használjunk forrásban lévő vizet, ám a zöldtea az alacsonyabb hőmérsékletű vizet szereti jobban. Figyelhetünk rá, hogy a víz ne forrjon fel teljesen, de akár az is jó megoldás, ha a felforrt teavizet kicsit hagyjuk állni, hűlni.
  • Ha túl forró vízzel vagy túl sokáig áztatjuk a teánkat (a túl sokáig a fajtától függ), akkor keserű, nagyon erős, fanyar lehet a végeredmény. Minden teafajtának más és más a kioldódási ideje, a zöld teák pikk pakk megmutatják valódi arcukat, de például a gyümölcsteáknak sokkal több időre van szükségük, míg az igazi aromák kioldódnak a vízben.Érdemes kísérletezni, hiszen mindenkinek más az ízlése. Ám van egy általános ajánlás, amivel érdemes kezdeni. Íme egy kis áztatási idő kisokos:

Zöld tea – kb 80 fokos víz, 2-3 perc

Japán zöld tea – 70 fokos víz, 1-2 perc

Fekete tea – 100 fokos víz, 4-6 perc

Rooibos tea – 100 fok, 3-5 perc

Gyömülcstea – 100 fokos víz, 9-10 perc

Mi ezeket isszuk mostanában. Jöjjön egy kis kedvcsináló lista, persze a pozitív hatásokat sem hagytuk ki. J

Roibos, vagy vörös tea

Mi azért szeretjük télen ezt a fajtát, mert fűszerességével, enyhén édes ízvilágával valahogy jobban esik a hidegben, mint nyáron. Dél-Afrikából érkezett hozzánk, a vörös fokföldirekettye hajtásaiból készül. Először teaként, ha hihetünk a feljegyzéseknek, már az 1700-as években is itták. Reggel élénkít, este nyugtat, ásványianyagokban igen gazdag.

Koffeinmentes teafajta, görcsoldó hatása van, gyulladásgátló. És!!! Nagyon gazdag az antioxidáns tartalma. Gyomoridegesség, fejfájás enyhítésére, elmulasztására is kiváló. Nagyon sokféle ízesítéssel kapható, ha valaki először próbálkozik vele, ajánljuk, hogy valami  kedvenc ízt válasszon és ne a natúr verzióval kezdje az ismerkedést.

Zöld tea

Mondhatnánk, hogy valódi mindentudó. Van aki imádja, van aki kevésbé kedveli különleges ízvilágát. Natúran is finom, a lényeg az áztatás idején és módján van, no és persze, hogy jó minőségű teafűhöz jussunk. Mi éppen ezért a zöld teát kifejezetten teákra szakosodott üzletben szerezzük be, ahol a jótanácsok és minőségi kínálat mellett az sem utolsó szempont, hogy számos fajtát megillatozhatunk, mielőtt ráböknénk az aktuális kiszemeltre.

Ha mindennap legalább egy óriási csészével elkortyolgatunk, a bőrünk igazán hálás lesz érte. Diétázók kifejezeten favorizálják, anyagcsere javító hatása miatt segíti a fogyást. A kínai orvoslás igen régóta alkalmazza, mi hiszünk nekik…

11 beleköthetetlen érv, ami miatt te is zöldtea-függő leszel!

Gyógyteák

Télen-nyáron a polcon figyel valamilyen fajta itthon. Míg nyáron a fodor- és borsmenta, a citromfű üdít jobban, télen nagyobb kedvvel nyúlunk a kamilla, a zsálya, a bodza, az akác vagy a cickafark teához, és persze ami mindig, minden mennyiségben jöhet ilyenkor az a csipkebogyó. Ennél arra kell ügyelni, hogy a szárított bogyókat egy éjszakán át hideg vízben kell áztatni, utána felmelegíteni a teát reggel. Ennek oka, hogy a c-vitamin tartalma 60 fok felett elillan. Pedig ezekben a hónapokban az immunrendszerünk segítségért kiált, támogassuk természetes megoldással. Lándzsás útifű, ha már egy kis felsőlégúti vírus közeleg, kamilla, ha a gyomor rakoncátlankodik, vagy valahol gyulladást érzünk.

A gyógyteák keveréke akár lehet egy egészséges napindító, a Györgytea Téli teáját még a kisebbek is kedvelhetik, akár ízesítés nélkül is.
Sokféle keverék tea kapható, köhögésre, diétához, nyugodt alváshoz, stb. A lényeg, hogy megbízható minőségű terméket válasszunk.

Válassz innen:

Herbatea-manufaktúra https://herbatea-manufaktura.hu

György tea http://gyorgytea.hu

Mecsek tea http://mecsektea.hu

gsbox_banner

No Comments