„Mindig egyedit szerettem volna létrehozni!”

Egy különleges nő, aki különleges ékszereket alkot! Ismerjétek meg ti is, inspirálódjatok erejéből, kitartásából, szépségéből!

Nem mindig könnyű megtalálni azt a fülbevalót vagy nyakláncot, amely tökéletesen illik személyiségünkhöz és éppen aktuális öltözékünkhöz. Mi viszont megtaláltuk a Folenta Design darabjait, amiből egy nem elég. Sőt! Szöllősi Timi interjúja Kádár-Füzi Rékával, a Folenta Design márka alapítójával.

Mióta foglalkozol ékszerkészítéssel?

Eredetileg rajztanár vagyok és a festésen, rajzoláson kívül kiállításokat is szerveztem. Közben nekem is volt egy képsorozatom, majd illusztráltam egy foglalkoztató mesekönyvet, de ahogy megszülettek a gyermekeim, úgy lett egyre kevesebb időm minderre. Amikor a második gyerkőc is megszületett már egyáltalán nem volt időm semmi ilyesmire, sőt, le is mondtam róla, és arra gondoltam, hogy két gyerek mellett ezt már nem nagyon fogom tudni produkálni. Úgyhogy elkezdtem gondolkodni, hogy mit lehetne csinálni, ami nem vesz el annyi időt egyszerre, mint mondjuk a festés. Elkezdtem az ékszerek felé érdeklődni, utána jártam, hogy milyen anyagok vannak és hozzám melyik áll a legközelebb. A nagy zsinórláz is ekkoriban indult és fel-fel bukkantak az ékszerek világában mindenféle fonalból és zsinórból készült darabok. Miután megtaláltam ezt a technikát, elkezdtem kísérletezni és eleinte nagyon egyszerű ékszereket készíteni a csomózásos makramé technikával.

A Folenta névnek van egy nagyon különleges hangzása. Honnan találtad ki éppen ezt a nevet?

Számomra ez egy nagyon fontos név, mert a nagyapám eredeti neve Folenta volt, de a háború után magyarosítani kellett és így lett a nevünk Füzi. De a név gyerekkorom óta végigkísér, amikor festettem, úgy gondoltam, hogy ez lesz majd a művésznevem, majd amikor jöttek az ékszerek, akkor már teljesen kézenfekvő volt, hogy Folenta lesz a márkanév. Amikor a névválasztás is megtörtént, létrehoztam a Folenta Design Facebook oldalát és lassan kialakult a követőtáborom is.

Egyre jobban érdeklődtek irántam és az általam készített ékszerek iránt. Maga a márka hivatalos elindulását az első egyedi ékszer kollekcióm megszületésétől számolom, ami szintén egy érdekes történet, mert az első fülbevalóm, amelyet saját minta alapján készítettem el, Mautner Zsófinak készült. Ekkor éreztem azt a bizonyos heuréka érzést, amely után elindult az a fejlődési folyamat, amikor elkezdtem arra helyezni a hangsúlyt, hogy az általam készített ékszerek egyediek legyenek. Ekkor már műszálas fonal helyett pamutfonállal dolgoztam és elkezdtem magam festeni a fonalat is.

Hogyan jött a gondolat, hogy a festést is te csináld?

Amikor főiskolára jártam, megtanultam a textilfestés technikáját is, és amikor eszembe jutott, hogy akár magam is festhetném a felhasznált fonalat, elkezdtem kísérletezni. Mostanra pedig már megtaláltam azt a magyar gyárat is, ahol kifejezetten nekem gyártanak erre alkalmas zsinórt. Így már gyönyörű átmenetes színű ékszereket tudok készíteni és ezt a fonalfestésnek köszönhetem. Erről váltam ismertté és ez azóta is ez az egyedi színezés a márka fő pillére, a Folenta márkára jellemző motívumokkal együtt.

Milyen volt az út, amin elindultál?

Nagyon hullámzó, mert én pont abban az időszakban csöppentem bele ebbe, amikor virágkorát élte a kézműves egyedi tervezők világa, és ekkorra már sokan befutottak. Láttam a megerősödött magyar márkákat, akik időben kezdték el, és mivel én a csúcson kerültem bele ebbe a vérkeringésbe, jól el tudtam kapni a fonalat. Ami nehéz volt, hogy sosem tanultam marketinget, ezért figyeltem a többieket, hogy ők hogyan csinálják. Volt sok pozitívum és negatívum is. Úgy éreztem, hogy az, amit én csinálok, az az enyém, ezért sose akartam másokat másolni, inkább mindig egyedit szerettem volna létrehozni. Azt semmiképp nem akartam, hogy másokkal hasonlítsanak össze.

Mi az, ami a legjobban jellemzi az ékszereidet?

Az anyag, a minta és az, hogy külön-külön mindegyiket kézzel varrom. Emiatt kicsit lassabb a folyamat, de így mindegyikben benne van a szívem-lelkem. Nap, mint nap ülök és varrom őket, nagyon figyelek és koncentrálok, hogy mindegyik motívum szépen ki legyen dolgozva. Van olyan, hogy egy bonyolultabb ékszer akár napokig is készül. Ebben rejlik a különlegességük.

Általában próbálom figyelni az aktuális trendeket és naprakész lenni. Amikor elindult a nyakpánt őrület én is készítettem egy-két darabot, de aztán úgy voltam vele, hogy inkább maradok a saját világomban és itt újítok.

A kollekciókban egyébként többféle fazon van: minimál stílusú, hosszabb-rövidebb fazonú, és vannak nagyon mutatós darabok is. Próbálok minden rétegnek megfelelni, ezért másfél évvel ezelőtt elkezdtem egy nagyon elegáns vonalat, ez lett a Glame kollekció. Ezek mellett örök darab a magyar motívumokra épülő ékszercsalád, amelyek főként fülbevalók, de van egy-két nyaklánc is, ahol ezek a jellegzetes virágmotívumok visszaköszönnek, de nem túl direkt módon, hanem olyan „folentásan”.

 

Egy új kollekció megszületése nagyon izgalmas időszak lehet. Mi az, ami inspirál, ami elindítja benned az ötletet?

Ez általában egy nagyon hosszú folyamat. Van, hogy fél évet vár egy új ékszer, hogy megszülessen. A fejemben már ott van, vagy már félig elkészítve a műhelyben várakozik. Nagyon szeretem különböző anyagokkal kombinálni a zsinórt, volt egy fagolyós kollekció, amikor a zsinórral kombináltam a fát. Most a legújabb kollekciómnál egy speciális kartonból készítek kiegészítőket a zsinórra, és így olyan hatása lesz, mintha gyöngy lenne rajtuk. Ezeket folyamatosan töltöm fel a Facebookra és a weboldalamra, hogy lássák az emberek, megint történik valami új.

Egy új kollekcióval kapcsolatban néha kicsit türelmetlen is vagyok, mert lehet, hogy nincs minden megtervezve, de szeretem folyamatában is megmutatni a készülő darabokat. Így voltam ezzel az új kollekcióval is, és már vittem be a boltokba néhány darabot, de azt szeretném, ha a decemberi WAMP-on debütálna ez a kollekció.

Melyek a kedvenc darabjaid?

Minden kollekcióból van olyan darab, amit nagyon szeretek, de nekem a Glame nyaklánc a kedvencem. Ha egy különleges alkalomra készülök és azt szeretném, hogy figyeljenek rám, akkor mindig ezt veszem fel. Nagyon sok munka van benne, nagyon aprólékosan kell összeraknom, de talán éppen ezért nagyon közel áll a szívemhez. Ebben az új technikában tényleg nagyon sok lehetőséget látok, amit valószínű még tovább fogok fejleszteni és amivel talán egy újabb irány is elindul.

Mi a legfontosabb számodra egy-egy darab megalkotásánál? Mit szeretnél elérni velük?

Azt, hogy a vásárló elégedett legyen és elfogja az érzés, hogy pont ezt akarta, pont ilyet képzelt el. Nagyon fontos számomra az emberek visszajelzése, az a legjobb érzés, amikor visszaírnak, hogy mennyire szeretik az ékszereimet. Nagyon szeretem azt az érzést is, amikor elkészül egy ékszer és pont olyan, amilyennek megálmodtam, mert néha nehezített pályán dolgozok, hiszen itthon van a műhelyem és itt vannak a gyerekeim is. A legfontosabb a család, de a munkám is nagyon fontos és nem akarom a háttérbe szorítani. Erre nagyon oda kell figyelnem, hogy a család mellett aktívan részt vegyek a márkában is.

Hogy tudod ezt megoldani?

Mivel itthonról dolgozom, ez nem egyszerű. Nem úgy van, hogy elmegyek dolgozni és csak a munkával foglalkozok, hanem közben főzök, mosok, takarítok, reggelente és délután viszem-hozom a gyerekeket. Nagyjából napi hat órát tudok foglalkozni az ékszereimmel. Most például az ünnepek környékén húzósabb időszak következik, és biztos, hogy kell majd éjszakáznom is, de arra nem vagyok képes, hogy a gyerekek mellett huzamosabb ideig éjszaka is dolgozzak. Van, hogy a héten egy-egy napot ráhúzok, de akkor rámegy a következő nap, mert reggel ugyanúgy kelni kell és a gyereket ellátni.

Hogy tudod így hatékonyan kihasználni az idődet?

Az aktuális megrendelésekhez tervezem a napom. Próbálom az időmet és a munkafolyamatokat jól beosztani, fontossági és technikai sorrendben, mit kell először elvégezni és ameddig jutok, addig jutok. Nem görcsölök rajta, ha nem érem el a napi tervet. Ha valami nagyon sürgős, akkor arra még este visszatérek.

Hol lehet személyesen is megvásárolni az ékszereidet?

Elég sok partnerem van, mert úgy vagyok vele, hogy szeretnék kiépíteni egy jól működő bolthálózatot, hogy Budapesten több ponton lehessen elérni az ékszereimet. Azt is fontosnak tartom, hogy a turisták és külföldiek is megismerjék, erre például a Várban a Magma a legjobb hely. De Budán a My Day-ben és Lucky Shepherd Design Store-ban is ott vagyok, ahogy Pesten, Sami Nóri tervező showroomjában is, a Galamb utcában. Decemberben újra megnyílik Szilas Rita tervező showroomja a Hajós utcában, ahol vendégtervezőként én is jelen leszek, így ott is kaphatók lesznek az ékszereim.

Ez nagyon jól hangzik. Milyen terveid vannak még a jövőre nézve?

Nagyon izgalmas munka áll előttünk, bár a java 2018-ban jön csak, amikor elkezdjük menedzselni a showroom-ot, de úgy gondolom, hogy ez egy igazán nagy durranás lesz.

Karácsonyra az új Cloud kollekció van beütemezve, mellyel az elmúlt hétvégén részt vehettem a Marie Claire Fashion Days rendezvényén, az „Orovica Family Brand” ruhamárka bemutatkozó divatshowján. Mint kiegészítő tervező én biztosítottam a fülbevalókat a ruhákhoz amely részben tartalmazta az új Cloud kollekció egy részét. Terveim között van az is, hogy ruhatervezőkkel együttműködve egy őszi-téli kollekcióban is részt vegyek, de ez még annyira friss, hogy erről majd inkább jövőre beszéljünk. A márka életében nagy mérföldkő lesz, hogy szeretnék nyitni az ékszerek mellett más irányba is: a lakásdekoráció és a táskák felé, ahol a zsinór és a csomózásos technikát szeretném kombinálni, de ezt is egy tervezővel, mert a táskatervezéshez nem értek. Szóval izgalmas lesz a következő év. Bízom benne, hogy minden összejön. A lakásdekorációkhoz viszont már a következő WAMP-ra is ki fogok vinni kísérleti darabokat, mert kíváncsi vagyok az emberek reakciójára.

 

 

Fedezd fel te is a Folenta Desing világát, ITT!

 

gsbox_banner

No Comments