Advertisement

Ezek a kozmetikumok a világ legzöldebb országából jönnek el hozzád, tudtad?

Több, mint tíz éve kapható itthon, az egyik nagy kedvencünk a Stenders. Ideje a kulisszák mögé kukkantani!

Mi, nők imádjuk a kényeztetést és szeretünk szépek lenni. Ehhez nagy segítség, ha a legfinomabb kozmetikumokat használhatjuk, amelyeket az északi természet vadon termő bogyóiból különleges eljárással készítenek. Egyenesen nekünk. Interjú Keller Józseffel, a Stenders márka magyarországi alapítójával.

A Stenders egy lett kozmetikai márka, melyet létrejöttekor az északi természet és egy híres történelmi személyiség inspirált.  Önök hogyan kerültek kapcsolatba a márkával?

A márkát lett feleségemmel 2004-ben hoztuk be Magyarországra. Emlékszem, még annak idején a feleségem a nővéremnek hozott egy Stenders ajándékcsomagot, amelynek óriási sikere volt. Ezek után kiderült, hogy más szálon is kapcsolódunk a lett tulajdonosokhoz, úgyhogy nem sokkal később leültünk velük beszélgetni, megállapodtunk és megnyitottuk az első üzletünket Budapesten. Így lettünk mi a Stenders első franchise partnere. Azóta már kétszáz üzlet és számos partnerük van világszerte.

Egy külföldi márkát meghonosítani itthon nem lehetett könnyű feladat. Önöknek milyen tapasztalatai voltak?

Egy lett márkát nagyon nehéz volt, mert Lettországnak semmilyen imidzse nincs Magyarországon, ráadásul azzal is meg kellett küzdeni, hogy ez egy ex-szovjet ország. De szerencsére a magyarok nyitottak voltak. A hangsúlyt éppen ezért nem is Lettországra helyeztük, mert arról általában keveset tudnak az emberek, inkább az ország értékeit próbáltuk és próbáljuk azóta is kommunikálni. Mert ez egy igazán tiszta ország, tiszta vizekkel és levegővel, kevés lakossal, olyannyira, hogy néhány évvel ezelőtt a világ legzöldebb országának választották. Az alapanyagok, amelyek belekerülnek a termékeinkbe, mind ebben az érintetlen természetben nőnek fel. Legtöbbször bio gazdaságokban, illetve vegyszermentes környezetben.

Milyenek a tapasztalatok, a visszajelzések ezalatt a több, mint tíz év alatt, amióta a márka megjelent a magyar piacon?

Mivel sok mindenben mi voltunk az elsők, úgy érezzük, hogy azzal, amit csinálunk, segítünk felfedezni a magyar vásárlóknak olyan dolgokat, amelyeket idáig nem próbáltak ki. Sok termékünk van, amelyek máshol is megtalálhatók, de mi a legtökéletesebbre próbáljuk csinálni. Számos húzótermékünk van, amelyeket nagyon sokan szeretnek, illetve amiben úgy gondolom, hogy sikerült egyedinek lennünk, az az ajándékcsomagolás.

Ha valaki bejön hozzánk az üzletbe, akkor saját ízlése szerint összeválogathatja a termékeket, és ajándékát egyedileg állíthatja össze. Így az, akinek az ajándékot szánja, pontosan azt kapja, amit az ajándékozó neki kitalál. Ezek után különféle dobozokba csomagoljuk a kiválasztott darabokat, és száraz virágokkal, termésekkel, fűszerekkel díszítjük őket.

Így lesz belőlük exkluzív és egyedi ajándék is egyben.

Melyek ezek a húzótermékek, amelyek a legkedveltebbek?

Főleg a Lettországra jellemző alapanyagokból készült termékeink. A skandináv hatás következtében a lettek évezredek óta foglalkoznak szauna és fürdőkultúrával és nagy hangsúlyt fektetnek a tisztítókúrákra és a tisztítószeánszokra. Ezért az egyik ilyen érdekes termékünk a szaunaméz, amelyet Finnországban és egész Skandináviában használnak. A fürdéssel kapcsolatban van egy másik speciális termékkörünk is, a fürdőgolyók és a fürdősók, amelyek a régen használatos növényi esszenciákat váltották fel. Ezek a fürdés során a gyógynövényeknek és egyéb hatóanyagoknak az esszenciáját bejuttatják a bőrbe, így fejtve ki tökéletes hatásukat. Termékeinkben főleg az északi népekre jellemző gyümölcsök és növények találhatók: kamilla, búzavirág, illetve a bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, amelyek a hideg, párás, északi rövid nyarakra jellemzők.

Mivel ezeknek a gyümölcsöknek nem olyan intenzív és koncentrált az illata, parfümökkel kombináljuk őket, amelyhez az illatot a legnagyobb francia parfümgyártó, a Givaudan adja, akiknek egyébként Magyarországon is van egy gyáruk. Másik húzótermékeink a 24 karátos aranykolloidból előállított termékeink, amelyekhez a gránátalma illatát képzelte el a gyár.

A weboldalukat nézegetve nagyon sokféle különleges termékük van. Mi jellemzi legjobban ezeket a kozmetikumokat?

Termékeink egy része a fürdőkultúrával, másik része pedig az arcápolással kapcsolatos. Vannak testápolással kapcsolatos termékeink is, illetve a még újdonságnak számító tusolóhabok, amelyek teljesen habállagúak és meglepő módon még borotválkozáshoz is zseniálisak. A kozmetikumaink, ahogy korábban is említettük, főleg az északi területeken található összetevőkből készülnek. Lettországban, ahogy Magyarországon is, még mindig megéri kézzel gyártani és a mi termékeink még mindig egyedileg készülnek, és még mindig kézzel, ami szerintem egy nagyon fontos dolog és remélem minél tovább meg tudjuk tartani. Nagyon fontos, hogy minimális  tartósítószert tartalmaznak, mindegyik termékünk frissen készül.

Melyek azok a termékek, amelyek a legnagyobb kedvencek?

Egyértelműen a vörösáfonyát tartalmazó készítmények, illetve a kecsketejes szappanok. A vörösáfonya szinte minden termékcsoportunkban meg is található: van szappan, fürdőgolyó, testápoló és kézkrém. Most karácsonyra készítettünk egy ünnepi vörösáfonya kozmetikumcsaládot is, amely több termékből áll: tusfürdő, szappan, fürdőgolyó, amely olyan, mint egy karácsonyfadísz, illetve egy gyönyörű, kézzel készített kecsketej szappant is tartalmaz, amely ünnepi vörösáfonya illattal készült.

Mitől lesz ünnepi egy illat?

Fogtuk a legnépszerűbb vörösáfonya készítményeink és a legnépszerűbb aranykozmetikumaink illatát, a gránátalmát és ezeket kombináltuk össze. A végeredmény pedig egy nagyon finom és különleges illat lett.

Kik azok, akik leginkább vásárolják a Stenders kozmetikumokat?

Egyértelműen a huszonöt éves kor feletti nagyvárosi nők, akik először elkezdenek foglalkozni a bőrükkel és akik szeretik a természetes illatok. Azok is, akiknek van egy kis idejük és fontos számukra, hogy mit használnak, szeretik a minőséget és úgy gondolják, hogy ennyit könnyedén magukra áldoznak. Akik nem a harsány, hanem a természetes színeket kedvelik. Nagyon sokan rendelnek vidékről is, náluk azt látom, hogy kifejezetten egy termékcsoportra vagy problémára vásárolnak. És van az a kör, akik azért szoktak hozzánk betérni, mert ajándékot szeretnének vásárolni.

Milyen problémákra keresnek megoldást az önök kozmetikumai segítségével?

A mi termékeink nem gyógyszerek, hanem kozmetikumok, mégis sokszor halljuk, hogy bőrgyógyászok ajánlják például a kecsketejes szappanjainkat. Egyébként a legtöbben azért jönnek be hozzánk, mert szeretnének otthon kikapcsolódni, lazítani egy kicsit és ehhez nálunk meg tudják venni a fürdőgolyót vagy a többi fürdőkészítményünket, amelynek segítségével aztán otthon, egy félórás-órás wellness élményt biztosítanak maguknak. Akinek száraz a bőre, a keze, az ajka vagy az arca szintén többféle test és arcápoló közül választhatnak.

Hol lehet megvásárolni és személyesen is megtekinteni a Stenders készítményeket?

Budapesten három üzletünk van, a Pólus Centerben, az Allee Bevásárlóközpontban és a Köki Terminálban. Akik pedig a weboldalunkon szeretnének vásárolni, számukra hétezer forintos vásárlás felett ingyen kiszállítást biztosítunk.

Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

Szeretnénk vidéken jobban megjelenni, hogy valamilyen módon az ottani emberekhez is közel tudjunk kerülni, ezért további üzletek nyitását is tervbe vettük a következő évre. Szeretnénk több parfümmel, kézkrémmel megjelenni és több olyan termékkel, amelyek még egyáltalán nincsenek a magyar piacon. Ezeken kívül új testápoló termékekkel is készülünk. Szóval izgalmas lesz a következő év.

Mi biztos, hogy figyeljük a Stenders oldalát, nektek is ajánljuk termékeiket! IDE kattints!

gsbox_banner

No Comments