„A legjobb érzés az, amikor másoknak is tetszik, amit csinálok.”

Az ásványokban rejlő mágikus szépség és vonzerő sokunkat elbűvöl. Ezt történt Dorottyával is, akit sok évvel ezelőtt olyannyira elvarázsolt e különleges kövek világa, hogy mára már ebből készíti izgalmas ékszereit. Akár egy nyakláncot, akár egy karkötőt választunk magunknak, egészen biztos, hogy felvéve mi is igazán különlegesnek érezzük majd magunkat. – Interjú Szilágyi Dorottyával, az Aurora Gemstone Jewelry tulajdonosával.

Hogyan kerültél kapcsoltba az ékszerekkel?

Egész életemben fontos volt számomra, hogy alkossak valamit. Volt, amikor rajzoltam és festettem és volt, amikor valami mást csináltam, de a kreativitás mindig az életem meghatározó része volt. Aztán négy évvel ezelőtt elkezdtem ékszereket készíteni, eleinte még csak a barátnőimnek, illetve barátok és családtagok kérésére. Aztán úgy gondoltam, hogy ha másoknak ennyire tetszik, akkor esetleg lehetne belőle valami több is. Így elkezdtem tervezgetni, amelyből aztán tavaly megszületett az Aurora Gemstone Jewelry. Ez azért egy viszonylag hosszabb folyamat volt, ki kellett találnom egy jó nevet és emblémát is. De ahogy ezek meglettek, ment minden, mint a karikacsapás.

Nagyon jól hangzik az Aurora név. Hogyan történt a névválasztás?

Ez egy vicces történet. Egyik munkatársam éppen hazajött Olaszországból, ahol hegyet mászni és barlangászni volt. Ő mesélt nekem egy Aurora nevű barlangról, amely a fényképeket nézegetve azonnal magával ragadott és ott, abban a pillanatban kristályosodott ki, hogy ez az a név, amire vártam.

Szerintem nagyon ritka, hogy valaki meg tudja csinálni magának a weboldalát. Ezek szerint magad csinálod a grafikai munkákat is?

Igen, én tervezek mindent. Nem szeretem a kezem közül kiadni a munkát, mert úgy érzem, hogy én látok bele a legjobban, hogy mit és hogyan szeretnék, mihez-mit képzelek el. Ezért csináltam magamnak a webshopot is és a plakátokat is. Egy külső emberrel nehezebb lenne megértetni, hogy mire gondolok és van olyan is, hogy valamikor négyszer-ötször újra csinálok valamit, mert nem tetszik. Ugyanakkor azért is tartottam jó ötletnek, hogy én csináljam meg ezeket a munkákat is, mert induló vállalkozásként így sokkal költséghatékonyabb volt.

A weboldaladat nézegetve azonnal szembeötlik, hogy nagyon érdekes ékszerekről van szó. Miben rejlik a különlegességük?

Ásványékszereket készítek és bár nem kizárólag ásványból készülnek, mindegyikben van valamilyen ásvány. A kezdő kollekciómban még nagyrészt ásványból készítettem az ékszerek, a tavalyit már hengerelt és laposabb bőrszálakkal kombináltam, míg az idei kollekcióban már feltűnik a kötél is. Az első egy év egyébként arról szólt, hogy mindent megcsináltam, amihez csak kedvem volt. Kitaláltam, elkészítettem, és kettő ugyanolyan nem is született. Idén nyáron találtam ki, hogy az új kollekciót városnevekről nevezem el, így született meg a City Collection. Ezek is limitált ékszerek, nyakláncokból nagyon kevés készül, fülbevalókból és karkötőkből viszont valamivel több.

Miért pont ásványokkal dolgozol?

Mindig nagyon szerettem őket, ám magában kicsit egyszerűnek éreztem őket és arra gondoltam, hogy valahogy meg lehetne bolondítani egy kicsit. Ezért is variálom őket mindig valamivel. Elsősorban a színt veszem figyelembe, mert azt vettem észre, hogy sokan amúgy is a csillagjegyüknek megfelelő köveket választják, ők pedig mindig tisztában vannak azzal, hogy melyik ásvány illik hozzájuk.

Milyen darabok találhatók a kollekciódban?

Eddig készítettem fülbevalókat, karkötőket, nyakláncokat, valamint a tavaly újra virágkorát élő úgynevezett „choker” nyakláncokat, melyek szorosan a nyakra tapadnak. Hamarosan gyűrűk is bekerülnek a kollekcióba, de ez egy kicsit lassabb folyamat volt, mert többet kellett kísérletezgetnem, hogy mit-mivel tudok összerakni. És természetesen nem szerettem volna kihagyni a férfiakat se, ezért számukra is található néhány darab a webshopban.

Melyek a legsikeresebb darabok?

Így az ünnepek előtt a karácsonyi témájú karkötők, például amelyen a cukorka pálca van, vagy amelyiken karácsonyfa medál, de mostanában nagyon kedveltek a zöld darabok is. Tavaly egyébként a zsinórkarkötőket szerették a legjobban, az volt a nagy sláger. Azt figyeltem meg, hogy a legtöbben az egyszerűbb darabokat szeretik, ezért például a nyakláncokat nem szoktam túlvariálni. Általában azokból csinálok többet, amelyekről tudom, hogy hétköznapra is fel lehet venni. Sokszor megtörténik az is, hogy rám írnak, elmondják, hogy melyik ékszer tetszik nekik és az alapján kérnek egy személyesen rájuk szabott, nekik készített darabot. Bármit szívesen megcsinálok: ha kell, kisebbre veszem, ha kell, nagyítok rajta vagy kicserélek egy követ…

Ha már a köveknél tartunk, neked melyik a kedvenc köved vagy a kedvenc ékszered?

Hú, mindegyik, de talán a dalmata jáspis az, amelyiket egy kicsit jobban szeretem még a többieknél is. Ez egy nagyon különleges ásvány, és tényleg olyan foltos, mint egy dalmata. Emiatt a kő miatt lett a kedvencem a Nairobi nyaklánc.  Meg is tartottam az alapdarabot, mert annyira szeretem, hogy minden nap tudnám hordani. Nagyon szeretem a snowflake kollekciót is, bár azt látom, hogy az emberek kicsit félnek tőlük a fehér színe miatt. Pedig nagyon strapabíróak és kifejezetten jól bírják a viszontagságokat, hiszen hajókötélből készültek.

Mi az, ami inspirál egy termék megszületésénél?

Általában nem kell semmi, mert ahogy leülök és hajtogatom egy kicsit a kötelet, azonnal eszembe jut valami. Ilyenkor gyorsan meg is csinálok négy-öt féle dolgot. Néha persze vannak meddő napok, amikor sehogy sem akar jönni az ihlet, de akkor előveszem a kis füzetemet, amely mindig nálam van és amelybe állandóan a terveimet rajzolgatom, amikor csak eszembe jut valami.

Hol lehet megvásárolni ezeket a különleges ékszereket?

Az Aurora Gemstone Jewelry webshopban, személyesen pedig Győrben a Lemon Strore-ban, illetve jövő héttől már Zalaegerszegen is a Pitypang Dizájnban. Mivel nagykanizsai vagyok az is nagyon fontos számomra, hogy bíztassuk a vidéki városok üzleteit, hogy minél több magyar tervező termékeit válogassák be kínálatukba. Amíg Budapesten nagyon sok dizájner bolt van, addig vidéken igen kevés, de talán szép lassan itt is kialakul. Egyelőre még én is csak vidékre koncentrálok, most Pécs lesz a következő célpontom és majd csak utána következik Budapest.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a munkádban?

A visszajelzéseket. Mert én ugyan imádom mindegyik darabot, amelyet készítek, de amikor megerősítenek abban, hogy ez másoknak is tetszik, az a legjobb érzés.

 

A webshopot ITT találod!

Aurora Handmade Jewelry a Facebookon!

No Comments