Hét magyar nő, akikre 2017-ben *is* nagyon büszkék voltunk!

A nők bármire képesek. Erősek, kitartóak, bátrak és különlegesek. Nem félnek küzdeni álmaikért és harcolnak azért, amit igazán szeretnének. Összegyűjtöttük azokat a magyar nőket, akikre bátran felnézhetünk és mindenki előtt jó példaként állnak.

Enyedi Ildikó

A Testről és lélekről szóló alkotása talán a legszebb film, amelyet a szerelemről és az oda vezető, sokszor fájdalmasan nehéz útról készítettek.  Csodálatos, ahogy Ildikó végigvezet bennünket a rideg és valóságból az élettel és szerelemmel teli tavaszba, ahol nem csak a természet nyílik ki, de a néző is, aki ugyanolyan vágyakkal küzd, mint a film két főhőse. Mélyen elgondolkodtat és segít ráébredni a legfontosabb dologra az életben, ami maga a SZERETET. A film elnyerte az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb filmért járó Arany Medve-díjat.

Pásztor Anna

Egy nő legyen olyan, mint Anna. Ne lehessen elmenni mellette szó nélkül, legyen hatással az emberekre. Ha kell legyen kemény, mint egy ninja, és ha kell, legyen lágy, mint a nyári szellő. De mindig legyen hiteles és őszinte, vállalja magát és a véleményét, még akkor is, ha tudja, hogy sokan lesznek, akik emiatt fújnak rá. Egy igazi rocknroll mom, aki elöl jár a tabuk döntögetésében.

Bihari Viktória

Ó az, aki minden magyar nő szinkronhangja, aki mások helyett is ki meri mondani, ha valami nincs rendben és ha valami fáj. Humoros, de nagyon is valóságos történetei állandóan megnevettetnek és ilyenkor mindig rájövök arra, hogy nem kell annyira komolyan venni az életet. Nem takargatja sem a múltját, sem önmagát. Hosszú utat járt be, ami sokszor göröngyös és olyan volt, mintha aknamezőn lépkedne, de Viki megcsinálta és mindannyian csak tanulhatunk tőle. Bátorságot, kitartást, őszinteséget és azt, hogy soha ne adjuk fel.

Sárosdi Lilla

 
Idén, rendhagyó módon a Time magazin a #metoo mozgalomban részt vett nőket választotta az év emberének, mert felhívták a figyelmet a szexuális zaklatások tömeges előfordulására. Magyarországon Sárosdi Lilla színésznő volt az, aki saját történetével kiállt a nyilvánosság elé, vállalva ennek következményeit. Sokan elítélték, bántották és megalázták emiatt (jaj, azok a kommentek…) de legfontosabb hatását elérte: kiderült milyen sokakat érintett és érint ez a probléma. Sok még a dolgunk, de ezúton is köszönetet mondunk Lillának, és mindenkinek, aki megtörte a csendet.

Al Ghaoui Hesna

A mai kor embere (főleg Magyarországon) borzasztó sok mindentől fél. Fél attól, hogy kimondja a véleményét, fél az idegenektől, fél a változástól. Hesna idén megjelent Félj bátran! című könyve számomra egy nagyon fontos olvasmány. Ráébresztett arra, hogy nagyon fontos figyelni önmagunkat, tudatosan észlelni és érzékelni a bennünk kialakuló vagy jelen lévő félelmet a különböző helyzetekben. Hesna nem azt mondja, hogy nem szabad, nem kell félni. Igenis lehet, és megengedett. Az érzés teljesen normális. Ami lényeges, hogy megtanuljunk odafigyelni, hallgatni rá és erőt meríteni belőle.

Pardavi Márta

 
A Magyar Helsinki Bizottság társelnökeként az emberi jogok, az emberi méltóság védelmére tette fel életét. Munkájuk elismeréseként idén nyáron elnyertek egy nagyon rangos emberi jogi kitünetést, a Gulbenkian-díjat. Mártáék munkáját talán az emberségességgel jellemezhetnénk a legjobban, hiszen ők azok, akik a háború, kínzás, éhínség elől menekülőknek jogvédelmet, jogi segítséget nyújtanak. Nem egy esetben segítettek már családoknak egyesülni, vagy azoknak, akik bárhogy is, de kiszolgáltatott helyzetbe kerültek az állam hatalmával szemben. Munkájával az ellen harcol, hogy senkit ne érhessen hátrány bármilyen különbözősége miatt. Az emberekért, akik ugyanolyanok, mint mi.

Lubics Szilvia

Szilvi kicsit minden magyar anya példaképe. Sokunknak már az is elég feladat, hogy felneveljük a gyermekeinket és mellette dolgozzunk, és megoldjuk a hétköznapok kihívásait. Szilvinek azonban ez nem elég, ő ennél sokkal nagyobb terhelésre és kihívásokra vágyik. Tudja, hogy ennél sokkal többre képes, ennél sokkal többet kibír. És hogyne bírna! Az idei évben kétszer is elképesztett bennünket. Először az Egyesült Államokbeli Nevadában megrendezett Badwater versenyen elért negyedik helyezésével, másodszor pedig, amikor ősszel három korábbi győzelme után idén újra elindult a 246 kilométeres (ez az Athén és Spárta közötti távolság) görögországi Spartathlon versenyen, amelyet idén végül nem ő nyert meg, de ez az égvilágon nem jelent semmit. Mert ki az, aki képes lenne ezt három gyerek, fogorvosi munka mellett utána csinálni? Ki az, aki képes lenne arra az emberfeletti teljesítményre, hogy másfél napon keresztül csak fusson és fusson, embertelen környezetben negyvenöt fokos hőségben?  Kizárólag, aki az, akiben ennyi az akarat és lelkierő, akiben ennyi kitartás van, mint Lubics Szilviában!
+1 TE!
Igen TE! Mert minden nap felkelsz, hajtasz, teszed a dolgod, időnként csendes fáradtságban, harsány örömben, sírva, nevetve, reszketve ölelve! Tudd, hogy észrevesszük milyen vagy, és, hogy milyen keményen hajtasz! Szörnyen büszkék vagyunk rád, bárhol legyél is! És figyelj csak! Mi tudjuk, hogy milyen klassz vagy… ezt minden reggel mondd el magadnak!
(Vagy majd elmondjuk mi… az írásainkban…)

gsbox_banner

Nézd meg ezt is:

9 inspiráló nő, akik örökre megváltoztatták a világot, amiben élünk!

Ők azok, akik nehéz időkben is bátrak és erősek tudtak lenni, és cseppet sem féltek a jövőtől. Olyan nőket mutatunk most, akik belső és külső szépségükkel, lelki erejükkel és emberségükkel hozzájárultak ahhoz, hogy a bolygónk egy szebb és élhetőbb hely legyen. Jeanne Baret Ő volt az első nő, aki világ …

No Comments