Advertisement

6 erős nő, aki nem fogadta el a végzetét, inkább boldog lett

Itt van fél tucat történet arra az esetre, ha valaki esetleg azt gondolná, a nők csak hüppögnek, ha kitörik a cipő sarka, a harcba viszont mindig a férfi megy. Hát nem.

#1 A nő, akinek 18 műtétre volt szüksége, hogy arca legyen – most már ő segít másokon

A brit Cody Hall súlyos arctorzulással született, a szülőknek azt mondták az orvosok, hogy nem lehet rajta segíteni. Ők viszont gyűjtésbe fogtak, és egy teljesen új beavatkozás-sorozattal megkezdték a gyógyítást az Államokban.

14 év és 18 műtét után Cody egy csinos nő, aki boldog életet él, de nem volt könnyű: kislányként, kamaszként komoly próbatétel volt számára az élet. Cody azonban sosem hagyta, hogy szánalommal tekintsenek rá.

Most egy sebészeti klinikán dolgozik, összeházasodott élete szerelmével és mosolyogva mondta a kamerába: van happy end!

 

#2 A pakisztáni emberi jogi aktivista, aki elérte, hogy az iszlám országokban élő nők tanulhassanak

Malala Yousafzai egy igazi hősnő! Akkor vált ismertté, amikor a BBC-n számolt be arról, milyen az élet a Tálib rezsim alatt, nőként, akinek tilos iskolába járni.

Pakisztánban ezt nem nézték jó szemmel, halálos fenyegetések közepette írta blogját. Túlélt gyilkossági kísérleteket, visszajött a kómából – és folytatta.

Bátorsága – mondhatjuk: halált megvető bátorsága – nem hagyta cserben, elérte célját. Ő lett a legfiatalabb Nobel-díjas, most oxfordi diákként tevékenykedik tovább a nők oktatáshoz való jogaiért. Többek között a szíriai menekültek iskoláját is ő hozta létre. Küzdelméről I AM MALALA címmel megjelent könyvében ír.

 

#3 Az első nő, aki Down-szindrómásként vett részt szépségversenyen

A Miss Minnesota USA mezőnyében Mikayla Holmgren díjakat is nyert, beszédében pedig azt mondta, a szépségnek több oldala van, ahogyan a Down-szindrómának is, amiből ő most megmutathatott egyet.

Mikayla tornázik és táncolt, amikor éppen nem jótékonykodik, vagy önkéntes munkát végez. Akik ismerik, azt mondják, hogy mosolya, őszintesége, lelkesedése és vidámsága fertőző. Egy újabb példa arra, hogy hátrányból indulva is lehet nyerni. Nem feltétlenül díjat, inkább életörömöt.

#4 A nő 9 munkahellyel az idősek szolgálatában

Sarah Moore úgy döntött, hogy feladja a nagyvárosi nyüzsgést és vidékre költözik, mert úgy érezte, akkor lesz jobb a világ, ha ő azoknak segít, akik idősek és betegek. Így került a skót szigetre, ahol jóformán csak öregek éltek. Sarah nem tétovázott, belefogott a munkába: rövidesen ő volt a szigeten a légiforgalmi irányító, tűzoltó, pásztor, hivatali tanácsos, postás, logisztikus, a szabadon maradó idejében pedig mezőgazdasági gépeket kezel és a turizmus fellendítése érdekében túrákat szervez a sziget egyetlen világítótornyához.

Azt mondja, egy pillanatra se bánta meg. A helyiek imádják, természetesen. Új barátokat szerzett, és értelmet talált az életében. A kemény munka, illetve a szabadidő, a szórakozás gyakorlatilag teljes hiánya ellenére úgy tűnik, ő a világ legboldogabb embere.

#5 A lány, akinek leharapta a cápa a karját, mire ő elhatározta, hogy szörf-ikon lesz. Az lett.

A 13 éves Bethany Hamilton közel volt a halálhoz a cápa szájában. Egy karja odaveszett, de felépült, megúszta a támadást. Mondani szokás, hogy ha leesel a lóról, ülj rá vissza, de azért ez egy kicsit más. Minden esetre Bethany úgy döntött, nem a víz az úr. Pontosabban: nem a cápa lesz a víz ura, hanem ő. Szörffel.

Nos, hivatásos szörfös lett, elismert sportoló: országos bajnok és junior világbajnoki második. Egyébként meg boldog anya és feleség. Ahogy mondják: fél kézzel is meg tudta csinálni. Történetéről könyv és film is készült Soul Surfer címmel.

 

#6 Hajléktalanságból a Harvardra

Gyermekként Liz Murray nem volt jó helyzetben: szülei kábítószer-függők voltak, az iskolában kiközösítették és zaklatták, végül feladta. Anyja halála után minden köteléke megszűnt a polgári léttel, tinédzserként egy banda tagjaként az utcán élt.

Ebből a sztoriból senki nem nézne ki happy endet. De Liznek sikerült. Hogy honnan volt ereje, talány, de az útja tény: kitűnő tanulóként végzett, majd felvették a Harvardra, ahol szintén jól teljesített. Eközben arra is volt ideje, hogy az apját ápolja, részben talán hálából, hiszen az apja mutatta be neki élete szerelmét: az irodalmat.

Liz most egy zseniális előadó, egy igazi motivátor. Tinédzsereknek beszél arról, hogy mindig van felfelé, mindig van kiút.

Inspiráló történetek ezek, amik talán csodásak, de semmiképpen sem hihetetlenek. Kicsiben is lehet nagyra törni, a lényeg ugyanaz: soha ne add fel!

gsbox_banner

Nézd meg ezt is:

20 inspiráló film, amelyet igaz történetek ihlettek

No Comments