Hagyd a fogadkozást, tudunk jobbat, hogy *tényleg* tudj változtatni az életeden!

Lehet, hogy nem is az újévi fogadalmak eszményével van a gond, hanem a módszerrel, ahogy kidolgozzuk őket? Bár sok bőrt lehúztak már arról, hogyan is kell jól csinálni, mi úgy döntöttünk, adunk egy esélyt ennek a néhány ígéretes tippnek. Te is kipróbálod?

Január elsején a legtöbben újult erővel, hatalmas reményekkel, óriási célokkal vágunk neki az újévnek: korlátlan havi bérletet váltunk a szomszédos fitneszterembe, a karácsonyi cukorkómából ocsúdva sovány húsra és zöldségekre korlátozzuk az étkezéseinket, és drasztikusan csökkentjük az online aktivitásunkat.

Aztán pár hét elteltével elfogy a lendület, sorakozni kezdenek a kifogások, a nehézségek, s végül visszatérünk a korábbi rutinunkhoz. Így utólag belegondolva, talán jobban jártunk volna, ha bele sem kezdünk az egészbe, mert akkor legalább egy jó adag bűntudattól és önostorozástól megkíméltük volna önmagunkat…

De biztos, hogy ennek így kell lennie?! Muszáj, hogy legyen valami módszer, ami működteti a fogadalmakat, különben nem próbálkoznának meg vele évről évre világszerte több millióan!

Lehet, hogy most tényleg rábukkantunk a siker receptjére? íme, az öt összetevője:

1. Tervezz be negyedévente egy elvonulós „én-napot”

Akinek nincsen egy évben négy napja (vagy legalább négyszer fél napja) magára, az hazudik (vagy valamit nagyon rosszul csinál). Elcsépelt a mondás, de igaz; arra van időd, amire szánni akarsz!

Ezek a háromhavi szeánszok hihetetlenül értékes alkalmak, hiszen a mindennapok rohanásában, amikor a család, a háztartás és a munka között egyensúlyozol, gyakran Te maradsz a sor legvégére, illetve az önmagad számára fontos dolgok. Gyerünk; tervezd be/ foglald le/ tűzd ki ezt a pár programot, egyeztess a környezeteddel jó előre és akkor semmi sem állhat az utadba. Ötletek az én-napod tartalmas eltöltésére:

 • Ha igazán merész vagy, elvonulsz a hegyekbe; a külvilágtól elzárva, a kedvenc könyveddel és a naplóddal. Írd össze, mit szeretsz magadban, az életedben.
 • Tölts egy egész napot a wellness és spa részlegen. Reggelre szervezz be egy kényeztető masszázst/gyógypedikűrt/arcfiatalító kezelést/vagy bármit, amit már régóta ki akarsz próbálni, utána előtted az egész nap, hogy élvezhesd a hely nyújtotta lehetőségeket. Elmélkedj az életcélodon; gondold át, merre tartasz.
 • Keress fel egy jógaközpontot, ahol a tested és a lelked is kikapcsolhat. Bizonyos ászanák nem csak a vérkeringésed serkentik, de az agyműködésed is pozitív irányba befolyásolják.

2. Tudatosan fókuszálj a környezetedre és szelektálj

Új szokások helyett, rendszeresítsd a találkozókat azokkal az emberekkel, akik feltöltenek és közelebb visznek az előző pontban megfogalmazott életcéljaidhoz. Nem kell senkitől „megszabadulnod”, egyszerűen csak minimalizáld a kontaktot azokkal, akik le/visszahúznak. Készíts listát: ki az az öt-tíz ember, aki kihozza belőled a maximumot, aki megnevettet, ki az, akit ha meglátsz, azonnal jókedvre derülsz? Találd meg a módját, hogy hetente-pár hetente együtt lehess velük, például így:

 • Egy közös ebéd/vacsora keretében havonta.
 • Fussatok össze egy kávészünetre minden héten.
 • Eddzetek együtt heti kétszer.
 • Fedezzetek fel együtt új helyeket, új városrészeket.
 • Utazzatok hétvégére vidékre.

3. Ne dobd el a konklúziók levonása nélkül a tavalyi évet

Szerintünk a titok nyitja ebben a pontban rejlik. Hiszen a legtöbben nem merünk szembe nézni a múltbéli kudarcainkkal, inkább fejvesztve rohanunk a túlvállalásoktól terhes jövőbe. Pedig nem véletlen, hogy éppen ott buktunk el; ahol, éppen az történt velünk 2017-ben; ami. Az áttekintéshez és a lezáráshoz hasznos módszer lehet, ha:

 • Gyújtasz egy gyertyát, kényelmesen hátra dőlsz a foteledben és pár tömör, frappáns mondatban (hangosan kimondva, vagy leírva) összefoglalod, mit rontottál el, mit tennél másként.
 • Együtt ebédelsz a legfőbb bizalmasoddal és negyedévenként csoportosítva az eseményeket, átbeszélitek az elmúlt 365 napot: a leves mellett az első három hónapot, a főétel mellett a másodikat, a desszert mellett a harmadikat, s végül egy kávé mellett az utolsót.
 • Vizualizálod, hogy honnan indultál 2017 elején és hová jutottál (le merjük fogadni, hogy tele a telefonod vagy a géped képekkel, amik segíthetnek ebben!), minden apró siker és elismerés számít.

4. Írj hála-listát

A legtöbb spirituális tanítás ezzel kezdődik: vedd számba azokat a dolgokat, amikért hálás lehetsz, ám pont a lényeg marad le; miért fontos neked ez a bizonyos állás, miért olyan klassz, hogy van egy saját lakásod, stb. Így könnyen körvonalazódnak majd a prioritásaid, amik segítenek a következő évben is a siker útját járni.

Tégy ugyanígy a téged körülvevő személyekkel is: kinek és miért vagy hálás – írd össze.

5. Búcsúzz el a tavalyi énedtől

Persze nincs abban semmi kivetni való, ha változni akarsz, de ehhez előbb le kell tisztáznod, most éppen hol tartasz. Konkrétumokban gondolkodj:

 • Mik azok a magánéleti vagy üzleti sikerek, amiket elértél 2017-ben?
 • Írj egy levelet magadnak, amiben kifejted, milyen tulajdonságaidért vagy szerethető.
 • Kérdezz meg másokat, ők mit kedvelnek benned.
 • Ismételgesd napjában többször: „Elég jó vagyok!”

Lehet, hogy azért nem tudtunk eddig új lappal kezdeni és azért fulladt kudarcba a legtöbb újévi próbálkozásunk, mert nem zártuk le az előző éveket? Vagy mert nem vizsgáltuk meg pár havonta, hogy mi valósult meg a terveinkből, és mi nem? Ezeket a hibákat nem követjük el 2018-ban!

gsbox_banner

Mi okozhat neked csalódást 2018-ban, a csillagok előrejelzése szerint…

No Comments