“Anett egyik keze a konyhában, másikkal macit töm…” Avagy így született Boris, az ölelni való puhaság…

Minden sikeres férfi mögött egy sikeres nő áll, mondja a mondás. Most egy olyan párt mutatunk nektek, ahol egymás mellett, vállt vállnak vetve dolgozik két ember, akik történetesen azért dolgoznak, hogy gyermekink még boldogabbak legyenek! És megszületett a Boris maci… 

Egy véletlenszerű forma, amely aztán márkává nőtte ki magát. Boris maci minden előzetes tervezés nélkül jött a világra, azóta pedig tudatosan masírozik előre a magyar baba-mama piacon. Interjút készítettünk Maszlag Anettel, a Boris maci készítőjével és Tajthy Renátóval, akik ketten együtt egyengetik Boris útját.

Boris, az ölelni való puhaság, amely imádni való a maga különleges formájával és szemet gyönyörködtető színeivel. Hogyan kezdődött, mesélnél egy kicsit az előzményekről?

Szociális munkásként végeztem, hajléktalanszállón dolgoztam két évig, mielőtt teherbe estem Sárával. Mindig is fontos volt számomra, hogy fejlesszem magam, akkoriban például az ötvösséggel kezdtem elsősorban foglalkozni. El is végeztem egy képzést, de a tevékenység abba maradt sajnos. Megszületett a kislányunk, majd fél évvel később a maci is.

Anyukámtól kaptam egy plüss anyagot, és random kivágtam egy mintát, mindenféle szabásminta nélkül. Szegény alig hasonlított egy valódi medvéhez… Nem volt tömőanyagom, azokkal a zoknikkal töltöttem ki, amelyeknek nem volt párja. Elég súlyos maci lett… Sokan piszkáltak, hogy milyen gnóm lett, de a baráti társaságunk rákapott! Az első megrendeléseink az ismerősöktől jöttek. Kísérletezni kezdtünk a formával, majd elindult egy Facebookos csoport, ahol árusítani kezdtük.

Milyen volt a kapcsolatod korábban a babaholmikkal? Gondoltad volna valaha, hogy a magyar baba-mama piac egyik meghatározó eleme lesztek?

Sosem hittem volna! Mindig is szeretem az egyedi dolgokat, és az alkotói világot. A kézművesség mindig az életem része volt; anyukám népművész, apukám remekül rajzol. Mondhatjuk, hogy mindig a véremben volt az alkotás. Varrni pedig a mamám lábbal hajtós Singer varrógépén tanultam.

Hány éve vagytok a piacon?

Másfél-két éve készült a prototípus, mint említettem, akkor még nem eladásra szánva. Márkaként körülbelül egy éve létezünk.

Hol szerzed be a szükséges alapanyagokat?

A textilek többsége Lengyelországból érkezik, és van egy-két típus, amely Hollandiából. Az elsődleges szempont az anyagválasztásnál az volt, hogy ne csak szép legyen, hanem strapabíró. A grammokat is nézem; ha nem elég sűrű szövésű a textil, sajnos átengedi a tömőanyagot. Ez is fontos szempont.

A színek tekintetében sincsen könnyű helyzet, alapvetően próbálom belőni a mai trendeket, hogy a Boris maci illeszkedni tudjon a babaszobákba. Előfordult, hogy beleszerettem egy anyagba, de otthon maradt fél évig, mert senki sem rendelt belőle. Ami nekem tetszik, az nem biztos, hogy másnak is tetszeni fog. Mivel a skandináv stílus dominál a piacon, próbálom ennek fényében beszerezni az anyagokat.

Hányan alkotjátok a vállalkozást?

Ketten vagyunk benne, én varrok és a párom lényegében minden mást csinál. Minden, ami a dizájnnal és a kivitelezéssel kapcsolatos, azt én végzem, de kellett mellém valaki, aki megszervezi a folyamatot. Én sajnos szeretek ülni a dolgokon, Rena az időbeosztó, a marketinges; a logisztikáért ő felel. Nem szeretjük így elkülöníteni a feladatköröket, mert vannak átfedések a folyamatokban, ez egy igazi családi vállalkozás.

Hogyan tudod összeegyeztetni a teendőidet, mint vállalkozó és főállásban dolgozó édesanya?

Anett: Egyáltalán nem könnyű, ezért jó, hogy Rena ennyire pragmatikus; sokat segít, hogy ő átlát a káoszon. Főállásban is dolgozom a vállalkozás mellett, de nyilvánvaló, hogy ha megrendelés van, azt teljesíteni kell határidőre. Néha ez a háztartásvezetés kárára megy…

Rena: Ennyire nem vészes a helyzet, Anettnél szimultán működik minden! Egyik keze a konyhában, másikkal macit töm. Aztán egy kis játék Sárával, majd takarítás, főzés másnapra. Jobb lenne, ha nem csak huszonnégy órából állna egy napunk, de igyekszünk minden területen helytállni.

Nem lehet könnyű nyolc órás munka mellett teljesíteni a megrendeléseket…

Nem az, de magam miatt tértem vissza főállásba. Jelenleg családsegítőként dolgozom Budapesten. Szükségem volt arra, hogy emberek között legyek, hogy felnőttekkel is beszéljek.

Kik alkotják a vásárlói köröd? Kisbabás családok vásárolnak inkább, vagy esetleg nagyobb gyerkőcöknek is készülnek a Boris macik?

Változó, nem is tudtuk még igazán körülrajzolni. A csörgőket értelemszerűen csak a kicsiknek veszik, a macikat pedig akár nagyobbacska, tizenéves gyerekeknek is. Van olyan vásárlónk, aki a férjének vett! Nehéz belőni konkrétan, de úgy látjuk, akik szeretik a párnákat, azok a macit is.

Régóta foglalkoztat a kérdés… miért éppen Boris?

Anett: Rena találta ki teljesen spontán. Szerettünk volna egy olyan nevet, amely „nemzetközibb”, de a magyar kiejtésnek sem okoz gondot. Eredetileg ugyebár „borisz”, azonban sokan „boris”-nak ejtik. Viszont így legalább nincs megkötés, hogy ez egy fiús vagy egy lányos termék. Teljesen uniszex.

Rena: Én éppen ezt szeretem benne a legjobban, hogy spontán jött az ötlet! Persze a formát tesztelni kellett és fejleszteni, de semmi nem volt előre megtervezve, minden célunk az idő előrehaladtával alakult ki. Anett készített egy macit, ami nagyon jó lett. Majd fejlesztette. Felmerült a kérdés, mi legyen a neve? Csak úgy jött: Boris! Mi legyen a szlogen? Boris puha, legyen akkor ölelni való puhaság! Csak jöttek az ötletek ösztönösen.

Mik a jövőbeni tervek?

Rena: Az egyik célkitűzésünk, hogy minden családban legyen egy Boris maci! 🙂 Leírhatatlan érzés, amikor kapjuk a visszajelzéseket, hogy mennyire örülnek a gyerekek egy-egy macinak. A Boris macin keresztül egy kicsit minden családban ott lehetünk… A rövidtávú tervek között a termékpaletta bővítése szerepel. Szeretnék, hogy Boris ne legyen annyira magányos, sok társat szeretnénk készíteni neki… Úgy látjuk, van igény arra, hogy több méretben is elérhető legyen, továbbá lesz Boris maci takaró is!

 

Kiemelendő a célok között, hogy minél többen megismerjenek minket. A Boris maci a formája miatt egyedi, de nagy bennünk a félelem, hogy egész egyszerűen lemásolják a terméket. Sajnos volt is rá példa, hogy egy anyuka készített egy cicát más névvel, de ugyanígy levarrva. Ezért szeretnénk, hogy még többen megismerjenek, hogy ha valaki le is másolja a stílust, akkor is tudják az anyukák, hogy mi vagyunk az eredeti Boris maci.

Hol lehet titeket elérni?

Megnyitottuk a webshopunkat, továbbá a közösségi média felületein is tartjuk a kapcsolatot a vásárlókkal, így Facebookon és Instagramon is meg lehet minket találni. Személyesen a Pici Piacokon lehet vásárolni, ezért érdemes követni az oldalunkat, hiszen minden fontos információt ott teszünk közzé!

Legyen minden családban egy Boris maci! 🙂 A webshopot ITT találod!

Boris, az ölelnivaló puhaság a Facebookon és az Instagramon!

 

gsbox_banner

No Comments