10 inspiráló és csodás könyv nőkről, nőknek

Sokszor mondják, hogy a női lélek bonyolult, kiismerhetetlen, ám a nőket ki lehet ismerni. Elég csak odalépni a könyvespolcunkhoz és levenni egy könyvet, amit kinyitva biztos, hogy találunk benne nőkről és nőknek szóló igazságokat. Nem beszélve azokról az olvasmányokról, amelyek igazi nőkről szólnak. Olyanokról akik közöttünk élnek, vagy éppen éltek.

Most 10 olyan könyvet hoztunk, aminek főszereplői vagy elmesélői olyan nők, akik inspirálhatnak és motiválhatnak minket, és akikre szívesen felnézünk.

Sheryl Sandberg: Dobd be magad (HVG Könyvek) 


Sheryl Sandberg rengeteg jó tanáccsal tud szolgálni a dolgozni vágyó gyermekes nőknek. A Facebook alelnökeként Sheryl arról ír könyvében, hogy hogyan lehet családanyaként is sikeres karriert befutni, és milyen akadályokat kell átugrania azoknak a nőknek, akik nem elégszenek meg a sima anyuka szereppel. Hiába élünk a 21. Században, manapság még mindig sok rossz pillantást kapnak azok a nők, akiknek a gyerekvállalás mellett vezető ambícióik vannak. Pedig ez nem ördögtől való vágy, hiszen attól, hogy valaki édesanya lesz, még lehet egyszerre vezető is egy vállalatnál, vagy saját vállalkozásban. Sheryl Sandberg nem vitatja a társadalmi korlátok szerepét, de önkritikusan elemzi, hogyan korlátozzák a nők, akarva-akaratlan, maguk is karrierjüket. Sokat lehet tanulni ebből a könyvből, de érdemes megnézni az írónő TED előadását is a témában.

 

Szabó Magda – Magdaléna (Jaffa Kiadó) 

Az Abigél, és a Für Elise könyvek szerzője az egyik legcsodásabb magyar írónő. Nem maradhat le erről a listáról a frissen megjelent Magdaléna című könyve, ami a fiatal Szabó Magda életéről szól. A történet a 16 éves Szabó Magdáról szól, aki Debrecenből indulva végre felfedezi a nagyvilágot. A lány Bécsben tart, ahol azonnal szerelme esik a várossal, és egy fiatal vegyészmérnökkel is megismerkedik. A könyv az írónő és Gerhard Ehrlich szerelmét is bemutatja, és korabeli fényképekből tudhatjuk meg, hogy milyen volt akkoriban Bécsben élni. Szabó Magda írásos hagyatékból megtalált regénytöredékek és az előkerült levelek alapján próbálták a szerzők összerakni ezt a meg nem írt regényt, ami Bécsről és a szeretett férfi iránt érzett szerelemről szól.

Csinszka – Mert ​a Csodának nincsen párja (Jaffa Kiadó) 

A magyar irodalomban Ady Endre és Csinszka versei örök nyomot hagytak. Az ő szerelmük legendás volt, de Ady verseiből csak a férfi érzéseiről tudhatunk meg többet. Néhány történelmi elbeszélés alapján megismerhettük a Boncza Bertaként született nőt, aki maga is írt verseket.  A Mert a Csodának nincsen párja című kötet Csinszka jelenleg fellelhető összes versét gyűjti egybe.  A könyvben a diáklány, majd feleség, múzsa és költő verseit, rajzos kéziratait, versben megírt üzeneteit, leveleit olvashatjuk, számos, máig kiadatlan költeménnyel együtt.

Elizabeth Gilbert: Big ​Magic (Partvonal Kiadó)

Az Ízek, imák, szerelmek nagy kedvencünk, mind könyvben, mind filmben. A Julia Roberts főszereplésével készült film hatalmas siker lett, és a könyv is, ami erről a csodás utazásról szól. Elizabeth Gilbert úgy szól hozzánk a Big Magic című új könyvében, mint egy barátnő, aki ismer minket. A New York Times sikerkönyveinek írónője izgalmas kulisszatitkokat árul el a regényírás folyamatáról, saját félelmeiről, kudarcairól és hasznos tanácsokat ad mindenkinek, akik inspirációra szorulnak, de nem találják a helyes utat a túl nagy zajban. A könyv gondolkodásra, tettre és döntésekre sarkall mindenkit. Kell ennél jobb olvasmány?

14 idézet az Ízek, imák, szerelmekből

Sarah Andersen – Puha ​boldog puffancs (Fumax Kiadó) 

Ha nőknek szóló képregényt keresünk könnyed kikapcsolódásként, akkor Sarah Andersen lesz a legjobb barátnőnk. Az ő képregényei tipikusan a női élet szépségeit, és persze árnyoldalait mutatja be. A képregényrajzoló képes arra, hogy végtelen humorral vegye végig a PMS tüneteit, az átlagos csajok pasizási szokásait, vagy éppen az első komoly kapcsolatot. Rengeteget nevethetünk a képregénye közben, miközben bólogatunk, hogy egykoron (vagy éppen még most is) ilyen voltunk. Ne tévesszen meg a cuki lány és a nyuszi a borítón, a Puha boldog puffancs az a könyv, ami a hús-vér nőkről szól mindenféle sallang nélkül olyan témákról, amik minden nőt érintenek mint például a depresszió, a fogyókúra, a szingliség, vagy éppen a párkapcsolat.

Leah Remini –  A ​Bajkeverő (Könyvmolyképző Kiadó) 

Leah Remini színésznő, televíziós műsorvezető, és valóságshow-sztár a szabadszájúságáról híres. Leah mindig kimondja, amit gondol. Könyvének fő témája az, hogy hogyan élte túl Hollywood álszent világát, és hogyan lett a szcientológiai egyház “rabja”, majd hogyan szabadult meg tőlük. Visszaemlékezésében, a Bajkeverőben mesél a családjáról, a gyerekkorától, amikor belépett az egyházba, majd arról is, amikor ráeszmélt, hogy rossz irányba tart.  Leah őszintén ír a hibáiról, amiket elkövetett, ám arról is beszél őszintén, hogy milyen megpróbáltatások érték, amikor leszámolt a szcientológusokkal. Az erős, és szókimondó fiatal nőtől van mit tanulnunk!

Jane Austen összes regénye (Szukits Kiadó) 

Nem maradhat ki a felsorolásból az irodalom legérzelmesebb női történeteinek szerzője, azaz Jane Austen. Az apropó pedig az, hogy az írónő összes művét egy új két kötetes gyűjteményben újra elolvashatjuk A klastrom titka, a Büszkeség és balítélet, az Emma, az Értelem és érzelem, A mansfieldi kastély, a Meggyőző érvek szerzőjénél én nem tudok romantikusabb, érzelmesebb és igazabb szépirodalmi könyveket, így bátran ajánlom Austen összes művét. Nekem személyes kedvencem a Meggyőző érvek és a Büszkeség és balítélet, de a többi könyvére sem lehet panasz. Még ha egy másik századból is szólnak ezek a történetek, a mai napig sokat lehet tanulni belőlük a férfi-női viszonyokról.

Kelsey Miller – Big girl (Kossuth Kiadó)

Ez a könyv az, amiben minden nő egy kicsit magára ismer majd, aki diétázott már valaha is a vágyott alakja miatt. Kelsey Miller élete során már mindenféle fogyókúrát kipróbált, a rohamdiétákat, az egészséges diétákat de a táplálkozási szakértők által összeállított étrendeket is. Az írónő mindig küzdött a súlyával, ám rájött, hogy nem az állandó önsanyargatással lesz boldog, és kiegyensúlyozott, hanem valami mástól. A Big girl egy csodás utazás, aminek végén mi is rátalálhatunk a saját testképünkre, és sokat tudunk tenni, hogy egészségesebbek legyünk lélekben és testileg is.

Mona Award – Antilányregény (Athanaeum Kiadó) 

A fánkos borító itt is elég árulkodó, hiszen Mona Award Antilányregénye központjában az önértékelési zavarok, a nővé válás, és a nők társas kapcsolatai állnak. A szerző egy kamaszlány (Lizzie) szemszögéből kezdve mutatja be, hogy hogyan viszonyulnak a kamaszok a túlsúlyhoz, és milyen akadályokat kell leküzdeniük mire sikerül elfogadni önmagukat. Lizzie egy csetlő-botló magát ducinak gondoló lány, aki a legjobb barátnőnk lehet a könyv olvasása során, és egy emberként drukkolhatunk neki, hogy a végén valami jó történjen vele.

Hidasi Judit – Gondolatmappa

A Goodstuff magazin alapító főszerkesztője Hidasi Judit már nem egy könyvvel bizonyította, hogy ért a nők nyelvén. (Pontosan ezért is olvasod a Goodstuffot, tudjuk ám ;)). A Rozéfröccs, az Április út, és a Kilenc után most egy igazi női lélek kalauzban mesél Judit mindarról az érzésről, ami őt és minden más nőt foglalkoztat a világon kortól függetlenül. A Gondolatmappa motiváló írásai segítenek abban, hogy ne érzed magad egyedül, ha valami megoldhatatlan problémával szembesülsz, de ez a kis könyv abban is segít, hogy tisztába kerülj az érzéseiddel. 2018 legyen a megújulás és az önszeretet éve, ebben pedig a legjobb iránytű lehet a Gondolatmappa!

Neked van valami inspiráló olvasmányod? Oszd meg velünk! És ha már olvasol, akkor ajánljuk a következő cikket is sok szeretettel: 

10 dolog, ami csak azoknak *jár*, akik szeretnek olvasni!

 

 

No Comments