5 *jó* tanács, ami minden anyának a könyökén jön ki…

Ha anya vagy, akkor minden bizonnyal már tapasztaltad, hogy a gyerekneveléshez mindenki ért. (Meg a focihoz, de az egy másik sztori.) Jöjjön néhány kéretlen tanács, amit már te is hallottál.

És hogy mit válaszolj ezekre? A tapasztalat azt mondja, hogy ha rájuk hagyod hamarabb szabadulsz. De az is működik, ha csak annyit teszel, hogy elmondod, hogy eddig még életben van a család, tehát olyan rosszul nem is csinálod, nem igaz?

1. Aludj akkor, amikor a gyerek! 

Ezt csak azok tudják megtenni, akik nem követik az alábbi jó tanácsokat: Moss akkor, amikor a gyerek alszik. Takaríts akkor, amikor a gyerek alszik. Főzz akkor, amikor a gyerek alszik. Magyarán: senki.

2. Ha már elmúlt három hónapos, akkor át kell aludnia az éjszakát.

Ha-ha. Én már negyven is elmúltam, mégsem alszom át. De most komolyan. Minden gyerek más, és van közöttük olyan, aki nem szeret aludni. Vagy szeret, de óránként felkel enni. Vagy csak nappal alszik. Mint ahogy a felnőttek, a gyerekek is egyéniségek: a maguk ritmusában csinálják a dolgaikat.

3. Ne panaszkodj, találd meg a szépséget az anyaságban.

A személyes kedvencem, mivel én kifejezetten szeretem kiadni magamból, ha fáradt, vagy bosszús vagyok. Szóval panaszkodj, vitass, érvelj, vitázz. Ugyanis így lazítasz. A barátaid megértik majd, ők is megtették. Ők is panaszkodtak és bőgtek a fáradtságtól. Semmi értelme, hogy feszülj csak azért, mert másoknak kényelmetlen hallgatni, hogy nehezen birkózol meg egy új helyzettel. Ettől még látod és megéled az anyaságodat.

Figyelj, Mami!

4. A gyereknevelés a nő dolga, szokd meg, anyáid is így csinálták.

Igen, a kanyaró pedig nem volt gyógyítható. Az idők változnak, a nők egyre több felelősséget vállalnak. Dolgoznak, karriert építenek – mert ehhez joguk és kedvük van. A gyereknek pedig van anyja és apja. Bár nem lehet mindent megosztani, (szoptatás) és van, amikor a gyerek kifejezetten az anyjára vágyik, bizony az édesapák rengeteg dologban részt vehetnek. És ebben ők is örömüket lelik. Nem kell tőlük elvenni.

5. Mostantól minden a gyerekedről kell szóljon!

Ha anya vagy, akkor ezt te magad is tapasztalod. Minden gondolatodban ott van, ő lesz a pici babád, akiért bármilyen harcba bele mennél. DE. Nem KELL,hogy minden róla szóljon. Legyen időd magadra, a tanulásodra, a fejlődésedre. Ha úgy érzed bedarál a hétköznap, szakíts magadnak időt, amikor fel tudsz töltődni. Hiszen ha te boldog vagy és kiegyensúlyozott (még ha fáradt is), akkor tudsz magad köré is boldogságot varázsolni.

És ne felejtsd el, hogy minden időbe telik. NE indulj hatalmas elvárásokkal magad felé, mert csalódni fogsz. Hallgass az ösztöneidre, és azokra a családtagokra, barátokra, akik szeretettel fordulnak feléd, nem pedig kritikával.

gsbox_banner

Olvasd el ezt is:

Mami keményen nyomja – 7 színésznő, akik várandósan is forgattak

 

No Comments