8 tanács, amit fogadj meg egy 65 éve boldog házasságban élő pártól

Együtt megöregedni talán az egyik legszebb dolog a világon. Persze ez kemény meló, sok kompromisszummal. Ezeket a tanácsokat viszont érdemes megfogadni!

Biztos a te családodban is van legalább egy olyan idős házaspár, akik már az aranylakodalmukat, netán a gyémántlakodalmukat ünnepelték. Én személy szerint mindig is felnéztem ezekre a párokra, akik már ötven, vagy annál több ideje élnek egymással békében és szeretetben. Most egy olyan házaspár árulja el a titkokat, akik 65 éve élnek együtt szeretetben és szerelemben. Ők már tényleg mondhatják, hogy “mi vagyunk az élő példa arra, hogy mit érdemes megfogadni a párkapcsolatban és miket nem”.

1. Ne legyél olyannal, aki nem érdemel meg téged!

Persze ez könnyebb leírni, mint betartani, de tényleg megéri ezek szerint élni. Mert miért maradnánk olyan emberrel együtt, aki nem értékelnek minket és nem fektet bele energiát a kapcsolatban, és belénk? Több millió ember él a Földön, akikkel boldogabbakká válhatunk, mint a jelenlegi párunkkal, miért vonnánk meg magunktól a boldogságot? A szakítás nehéz dolog, de tényleg érdemes elválni attól, akitől nem érdemel meg minket.

2. A hallgatás néha fontosabb, mint a beszélgetés

“A nők az idejük 80%-ban beszélnek, a férfiak csak 20%-ban.” Ez a kijelentés akár igaz is lehet (nyilván nem mindenkinél), de egy jó kapcsolat alapja a kommunikáció, és ebbe bizony a hallgatás is beletartozik. A nők legtöbbször szeretik hallani a másikat, így akarnak érzelmeket ébreszteni és kifejezni. Pedig néha célravezetőbb olyan emberrel lenni, akivel együtt is tudunk hallgatni. Nem kell mindig, mindent azonnal kimondani, néha jól esik hallgatni a csendet.

3. A távolság megerősíti a szerelmet

Régebben leveleket írtak egymásnak a párok, hiszen a szerelmeseket elválasztotta egymástól a háború, a katonai szolgálat, vagy csak szimplán egy másik városban megkapott munka. Anno nagyszüleink szívesen leveleztek, és ezeket a leveleket boldogan őrizgették, majd mutogatták az unokáiknak. Néha nem rossz dolog papírra veti az érzéseinket, és nem csak bepötyögni egy üzenetet, vagy megnyitni a Facebook csetet. Szerezz papírt és tollat, és írd le a gondolataidat, amikor hiányzik a párod. A távolság néha kifejezetten jót tesz egy-egy kapcsolatnak, mert felértékeli a szerelmet, és a másik hiányát. Persze a távkapcsolat hosszú távon idegőrlő, de néha egy-egy hét távollét igen is hasznos tud lenni.

20 fotónk van a kortalan, csodás és nagyon vicces szerelemről!

4. Ne menj bele idő előtt (szex)kapcsolatba!

“Manapság a férfiak csak egy dolog után vágyakoznak, és az a szex.” – meséli a 65 éve szerelemben élő nagyi, aki szerint régen a férfiak tudtak várni a nőre. A mai társkereső világban az alkalmi szex sokkal gyakoribb, mint a nagyszüleink világában. A mostani generáció gyakran túl gyorsan rohan bele egy-egy fizikai kapcsolatba egy férfival, vagy nővel, mert ettől várják az érzelmi kötődést a későbbiekben. Pedig ez sokszor nem evidens, hogy egy szexkapcsolat után az érzelmi kapocs is kialakul. Legyünk következetesek és tartsuk be például a “Harmadik randi után van esély a szexre” szabályt. Légy türelmes, és tarts ki, mert ha tényleg érdekel a másik fél, akkor megéri lassabban haladni a dolgokkal!

5. A szerelem nem mindig tökéletes

A szerelem nem rózsaszín pillangók és szivárványon vágtázó unikornisok együttese. Sokszor inkább nehéz (néha nagyon nehéz) helyzetekkel szembesülsz a kapcsolatodon belül és kívül is. Ráadásul meg kell tanulnotok, hogy hogyan számíthattok egymásra, és hogyan legyetek úgy egymás mellett, hogy ne hátráltassátok egymást, hanem segítsétek. Ha valami eltört a kapcsolatotokban, akkor azt meg kell javítani. Manapság az emberek nagyon félnek az elköteleződéstől, és attól, hogy meg kell küzdeniük egy kapcsolatért.

6. Köss kompromisszumokat!

“Egy kapcsolat akkor jó, ha mindkét fél 100%-ban képes arra, hogy kompromisszumokat kössön” – mondja a nagymama, aki szerint egy kapcsolat két ember munkáját igényli. Sosem lesz mindig könnyű, és lesz idő, amikor legszívesebben hozzávágnád a fejszét, de a szerelem az, amikor megtalálod azt az embert, aki miatt képes vagy lemondani egy kicsit a büszkeségedről, hogy kompromisszumot hajts végre. Hidd el, nem annyira rossz ez, mint ahogy elsőre tűnik!

7. Légy ott vele nem csak a jóban, hanem a rosszban is

“Akkor is vele vagyok, amikor beteg.” – mondja a nagypapa, aki az elmúlt 65 év házasság alatt már sokszor ápolta a feleségét, és gondoskodott róla. Mert egy kapcsolat nem csak a felhőtlenül együtt töltött időkről szól. Ugyanúgy bele tartozik az is, hogy a rosszban is támogatjuk egymást. Legyen szó betegségről, családi bajról, anyagi nehézségről mindig éreztesd a másik féllel, hogy vele vagy. Ha nem tudsz tettekkel segíteni, akkor támogasd őt csak szóval. Néha egy kis bátorítás, és pozitívság sokkal többet ér, mint az anyagi segítség.

8.Higgy a másikban!

Az állásinterjúktól elkezdve a bakancslisták teljesítéséig rengeteg olyan dolog van az ember életében, amihez hit kell, hogy végigcsinálja. Fontos, hogy olyan ember álljon mellettünk, aki szintén hisz bennünk. Fontos, hogy legyenek saját álmaink, ezeket teljesítsük, de közben ne felejtsük el, hogy kik vagyunk és kivel vagyunk. A kapcsolatban fontos, hogy a partnerünk támogasson minket, és ez fordítva is működjön.

Egy kapcsolat sem tökéletes, minden kapcsolat sok-sok munkát igényel, de a nap végén mindig úgy feküdjetek le, hogy mindent megbeszéltetek, mintha a legjobb barátai lennétek egymásnak.

forrás

Ezt is ajánljuk!

8 férfi, akibe semmilyen körülmények között *ne* szeress bele…

No Comments