5 tipp, hogy “legyere” a közösségimédia-függésedről!

Értékes időd megy el azzal, hogy naphosszat a hírfolyamot görgeted? Nekimész az embereknek az utcán, vadidegenek ölébe ülsz a metrón vagy folyton rád dudálnak az autósok? Akkor a legfőbb ideje, hogy az alábbi 5 tippünk segítségével egy kicsit kiszakadj a virtuális valóságból…

Mérd az időt!

Ha már úgyis folyton a kezedben az imádott telefonod, mérd az időt, amit kettesben töltesz vele! Írd össze a perceket vagy órákat, majd a nap végén összegezd őket. Meg fogsz döbbenni, hogy nem csak a tömegközlekedésen bújod, hanem értékes és hosszú óráid mennek el reggel, este, vagy akár ebédidőben is. Most már legalább tudod, miért nem tudod soha kipihenni magad még hétvégén sem.

Felezd meg!

Az előző nap feljegyzett óráknak legalább a felét tudatosan fordítsd arra, amit szeretsz, és ami nem kötődik sem a telefonodhoz, sem a tabletedhez vagy gépedhez. Vegyél egy hosszas fürdőt, olvass egy jó könyvet a villamoson, üss össze egy összetettebb vacsorát, vagy ülj be egy teára a barátnőddel! (Ha úgy érzed, teljesítetted a tervet, a minőségi (én)idő tartama természetesen növelhető.)

Tervezz!

A napirend segít a helyes irányba terelni a bioritmusod. Ha meghatározod, a nap mely szakában fogod megnézni a leveleidet és mikor fogsz válaszolni az üzenetekre, talán eleinte nehéz lesz, de pár napon belül rájössz majd, milyen rossz szokás kikapcsolt aggyal bújni mások fotóit és bejegyzéseit.

Kapcsold ki a hangot!

Egyszerűnek hangzik, de a Messenger, a Facebook-értesítés vagy Viber folyamatos csilingelésével egész nap kényszerét érezzük, hogy reagáljunk, akár munka közben is, aminek a főnök nem mindig örül, és a hétvégi pihenésünknek is lőttek. Ha valakinek ilyen fontosak vagyunk, úgyis felhív majd. Ha folyton a neten lógsz, semmiben sem tudsz elmélyülni, ami megöli a kreativitást.

Kezeld fenntartással!

Ha mindig észben tartod, hogy a közösségi oldalakon mindenki a legjobb formáját akarja mutatni, azért látsz csupa nyaralós, szerelmes, kisbabás fotót vagy sikersztorit, reálisabban fogod látni a valóságot: a legtöbb „boldog” kép mögött kompenzációs hajlam, szomorúság vagy szeretetéhség bújik, amit nem árt tudnod, ha te is a posztolás rabja vagy.

gsbox_banner

No Comments